Over onsNieuws en agendaMensen en meningen

Herber, prof.dr. Rien

Rien Herber

Expertise

Geo-energie, CO2, (winning van) fossiele brandstoffen, duurzame energie

Curriculum vitae

Rien Herber is hoogleraar geo-energie aan de Rijksuniversiteit Groningen en lid van de MijnRaad. Na een studie Geofysica in Utrecht was hij onder meer adjunct-directeur bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en Hoofd Exploratie voor Europa bij Shell. Aan de RUG houdt Herber zich bezig met het optimaliseren van de winning van fossiele brandstoffen en het zoeken naar nieuwe, duurzame energiebronnen in de aarde. Mijnbouwactiviteiten in de grond moeten volgens hem beter worden gecoördineerd. ‘Het wordt druk in de ondergrond’, constateert Herber. ‘Soms kunnen activiteiten samengaan, maar soms sluiten ze elkaar uit. Dan moeten keuzes worden gemaakt.’ In november 2011 ontving Herber de IBM Faculty Award voor bijzondere verrichtingen op het terrein van ICT-onderzoek en innovatie. Hij kreeg de award voor zijn onderzoek naar het voorspellen van bevingen in verband met gaswinning. Volgens Herber is schaliegaswinning in Nederland een druppel op de gloeiende plaat als het gaat om de energievoorziening. Want hoewel er waarschijnlijk een enorme hoeveelheid schaliegas in Nederlandse onze bodem ligt opgeslagen (een schatting is 500.000 miljard kubieke meter, tegenover 3.000 miljard kubieke meter in Slochteren), is slechts een klein deel daarvan winbaar.

Eerder in het nieuws

Contact en meer informatie