Over onsNieuws en agendaMensen en meningen

Lansdorp, prof.dr. Peter

Peter Lansdorp

Expertise

Veroudering, Healthy Ageing

Curriculum vitae

Peter Lansdorp is hoogleraar verouderingsbiologie en wetenschappelijk directeur van het nieuwe European Research Institute on the Biology of Ageing (ERIBA) van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek is gericht op de rol van genetische instabiliteit bij veroudering en het ontstaan van kanker. Met name kijkt hij naar telomeren, stukjes DNA die de uiteinden van chromosomen beschermen.

Lansdorp is wetenschappelijk directeur van onderzoeksinstituut ERIBA. ERIBA bundelt fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar het verouderingsproces en de ziekten die daarmee gepaard gaan. Vanuit de hele wereld worden topwetenschappers aangetrokken om te ontrafelen welke mechanismen ten grondslag liggen aan ziekten als Alzheimer en Parkinson, maar ook wat fundamentele oorzaken zijn van tumorvorming en diabetes mellitus. ERIBA is een van de middelen waarmee UMCG en RUG inhoud geven aan het profiel van Healthy Ageing.

Eind 2011 ontving Lansdorp een Advanced Investigator Grant. Deze prestigieuze Europese beurs is bestemd voor toponderzoekers die excellent en innovatief onderzoek doen. Lansdorp krijgt een bedrag van 2,5 miljoen euro voor zijn onderzoek naar de rol van telomeren en stamcellen in verouderingsprocessen.

Eerder in het nieuws

Contact en meer informatie