Over onsNieuws en agendaMensen en meningen

Barthel, prof.dr. Peter

Peter Barthel

Expertise

Astronomie, astrofysica

Curriculum vitae

Prof.dr. Peter Barthel studeerde natuurkunde aan de Vrije Universiteit en deed daarna sterrenkundig promotieonderzoek naar Quasars bij de Sterrenwacht Leiden. Van 1984 tot 1988 werkt hij in Pasadena als onderzoeker. Sinds 1988 is Barthel verbonden aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen, sinds 2004 als hoogleraar in de astrofysica van actieve sterrenstelsels.

Barthel is initiatiefnemer/adviseur van diverse projecten (geweest) om wetenschap en astronomie onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Enkele recente voorbeelden: hij bood de RUG een live-uitvoering aan van de Jupiter-symfonie van Mozart, als afsluiting van het Jaar van de Sterrenkunde (2009), was wetenschappelijk adviseur van de publiekstentoonstelling ‘Beyond the Stars’, produceerde een Luisterboek op cd (‘De maan in 60 minuten’), initieerde samen met het professionele Grieg pianoduo het project ‘Keys to the Stars’ waarin livemuziek gecombineerd wordt met astronomische video en publiceerde ‘Santa and the Moon’, een onderzoek-met-een-knipoog naar maanfasen op Sinterklaas- en Kerstpapier en in boeken. Barthel won in 2008 met een team van onderzoekers en studenten van de RUG de Academische Jaarprijs voor de beste vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek.

Barthel is tevens rector van de Scholierenacademie van de RUG en het daaronder vallende Wetenschapsknooppunt Noord Nederland, met als doel o.m. het kweken van een onderzoekende houding bij leerlingen in basis- en voortgezet onderwijs. In april 2013 kreeg Barthel de Willem de Graaffprijs toegekend. Deze prijs wordt driejaarlijks uitgereikt aan een astronoom of ruimteonderzoeker, die in bijzondere mate heeft bijgedragen aan de popularisering van sterrenkunde en/of van ruimteonderzoek. In oktober organiseerde hij met met prof. Geurt Henk van Kooten een internationaal congres over de Ster van Bethlehem. In 2017 verscheen van hem het boek Professor bestaat God?

Eerder in het nieuws

Contact en meer informatie