Over onsNieuws en agendaMensen en meningen

Popović, prof.dr. Mladen

Mladen Popovic

Expertise

Dode Zeerollen

Curriculum Vitae

Mladen Popović studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen, de Katholieke Universiteit Leuven en Yale University. Hij deed archeologisch onderzoek in Megiddo and Jeruzalem. Hij is directeur van het Qumran Institute van de RUG, dat in Nederland een leidende rol heeft in de bestudering van de Dode Zeerollen. In 2008 ontving Popović de Keetje Hodshon Prijs van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, voor zijn met cum laude bekroonde dissertatie. Eind 2009 kende NWO hem een Veni-subsidie toe. Veni-subsidies zijn bestemd voor jonge, pas gepromoveerde wetenschappers met een opvallend en origineel talent voor vernieuwend onderzoek.

Popović was als dé Dode Zeerollen-expert in Nederland aangetrokken als gastconservator van de unieke tentoonstelling van de Dode Zeerollen in het Drents Museum. Het was voor de eerste keer dat er in Nederland een volledige expositie aan deze bijzonder waardevolle archeologische vondsten werd gewijd. Popović wil nu met behulp van kunstmatige intelligentie uitvinden wie de Dode Zeerollen hebben geschreven en gekopieerd. Samen met Lambert Schomaker, wetenschappelijk directeur van het Artificial Intelligence Institute van de RUG, gaat Popovic de Dode Zeerollen digitaal analyseren. De verwachting is dat met zeer geavanceerde technieken voor patroonherkenning en beeldverwerking de individuele schrijvers van de teksten kunnen worden herkend. Zo wordt het mogelijk te achterhalen wie welke teksten schreef, of er één of meerdere mensen aan een tekst werkten en hoe belangrijk hun rol was. Zo is het mogelijk de Dode Zeerollen en de cultuur waar zij uit voortkwamen nog beter te begrijpen.

Eind 2014 ontving Popović een ERC Strating Grant van 1,5 miljoen. Met deze subsidie kan hij zijn baanbrekende onderzoek naar de Dode Zeerollen verder ontwikkelen. Hij wil achterhalen wie de auteurs zijn, met nieuwe technieken als kunstmatige intelligentie en koolstofdatering in combinatie met paleografie (handschriftkunde). In 2016 ontving hij van NWO een grote subsidie voor zijn onderzoek. Sinds september 2017 is Popovic de nieuwe decaan van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap.

Eerder in het nieuws

Contact en meer informatie