Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Prestigieuze ERC Starting Grant voor Mladen Popović

Innovatief onderzoek naar schrijvers Dode Zeerollen ontvangt €1,5 miljoen Europese subsidie
11 december 2014

De European Research Council (ERC) heeft afgelopen maandag een subsidie van €1,5 miljoen toegekend aan Prof. dr. Mladen Popović van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap voor zijn project The Hands that Wrote the Bible. Digital Paleography and Scribal Culture of the Dead Sea Scrolls . Met deze subsidie kan Popović zijn baanbrekende onderzoek naar de Dode Zeerollen verder ontwikkelen. Hij wil nu gaan achterhalen wie de auteurs zijn van deze geschriften.

‘De Dode Zeerollen bevatten teksten en versies van verhalen van wat wij nu de ‘Bijbel’ noemen en zijn waarschijnlijk achtergelaten door de gemeenschap die deze teksten geschreven heeft, toen zij op de vlucht was voor de Romeinen’, aldus Popović. ‘Na hun ontdekking vanaf 1947 zijn deze rollen door veel wetenschappers bestudeerd, maar tot op heden was het onmogelijk te achterhalen wie welke teksten schreef en welke teksten bijvoorbeeld het eerst zijn ontstaan. Hierdoor was ons begrip van de zogenaamde writers community onvolledig.’

Prof. dr. Mladen Popovic
Prof. dr. Mladen Popovic

Digitale paleografie

Met behulp van nieuwe technieken als kunstmatige intelligentie en koolstofdatering in combinatie met paleografie (handschriftkunde) gaat Popović de komende vijf jaar in Groningen samen met Lambert Schomaker van Kunstmatige Intelligentie en Hans van der Plicht van het Centrum voor Isotopen Onderzoek een nieuwe methode voor de Dode Zeerollen ontwikkelen die hij ‘Digitale paleografie’ noemt. `Hierdoor zal het mogelijk zijn als het ware door de teksten heen direct naar de schrijvers te kijken, waardoor een nieuw onderzoeksveld zal ontstaan.’

Het afgelopen jaar heeft Popović met een team hard gewerkt aan de aanvraag. ‘Dit doe je niet alleen, dit doe je samen. Direct vanaf het begin heb ik op allerlei terreinen en onderdelen extra ondersteuning gekregen, onder meer van collegae, het team van Talent Development en natuurlijk onze Funding Officer. Wij hebben hierdoor aan alle details aandacht kunnen schenken. En keihard gewerkt voor dit geweldige resultaat’. Dankzij zijn succesvolle crowdfundingscampagne samen met het Ubbo Emmius Fonds kon hij een onderzoekspilot financieren op basis waarvan hij de aanvraag kon doen. ‘Dus ook al die mensen in het land die een donatie hebben gedaan, hebben een bijdrage gehad aan dit succes!’

Wetenschap en maatschappij

Met de 1,5 miljoen zullen onder meer een aantal promovendi en een postdoc aangesteld worden en wordt de benodigde apparatuur aangeschaft. Daarnaast zal een zogenaamde MOOC (Massive Online Open Course) worden ontwikkeld rondom de Dode Zeerollen voor een breed publiek. Het project is daarmee een vervolg op de succesvolle tentoonstelling rondom de Dode Zeerollen in Assen in 2013/2014 en de online cursus die in het verlengde van de tentoonstelling was ontwikkeld.

ERC Starting Grant

De ERC Starting Grant is een subsidie voor de meest excellente onderzoekers die twee tot zeven jaar geleden zijn gepromoveerd. De subsidie geeft onderzoekers de kans een eigen onderzoekslijn op te bouwen. De ERC is zeer competitief en kent een slagingspercentage van rond de 10%.

Laatst gewijzigd:16 mei 2018 11:54
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...