Over onsNieuws en agendaMensen en meningen

Loi, prof.dr. Maria Antonietta

Maria Antonietta Loi

Expertise

Vaste stof fysica, interactie licht en materie, zonnecellen

Curriculum vitae

Prof.dr. Maria Antonietta Loi promoveerde in 2001 aan de Universiteit van Cagliari (Italië) en was daarna werkzaam aan de Johannes Kepler Universiteit van Linz en bij de Italiaanse National Research Council (CNR) in Bologna. Ze is sinds 2006 aan de Rijksuniversiteit Groningen verbonden als Rosalind Franklin Fellow. Sinds 2010 is zij adjunct-hoogleraar en sinds 2011 hoofd van de onderzoeksgroep Photophysics & Optoelectronics. Met de onderzoeksgroep wil Loi de basis leggen voor een heel nieuwe generatie zonnecellen. Goedkoop te produceren en met een hoge energieopbrengst. Daarbij richt ze zich vooral op het fundamentele onderzoek. Ze kijkt naar de eigenschappen van nieuwe soorten halfgeleiders en hoe die materialen toe te passen zijn voor energieopwekking, direct, in de vorm van elektriciteit, maar ook in de vorm van chemische energie, namelijk watersplitsing.

Maria A. Loi ontving de FOM Minerva prijs-2011 (beste wetenschappelijke publicatie van een vrouwelijke onderzoeker over een natuurkundig onderwerp) en kreeg in 2012 een prestigieuze Starting Grant toegekend van de European Research Council. Haar onderzoek richt zich op organische en vloeibare halfgeleiders, de interactie tussen licht en materie en het gebruik hiervan voor de opwekking van energie.

Nieuwe generatie zonnecellen in de maak?

Eerder in het nieuws

Contact en meer informatie