Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaMensen en meningen

Spierdijk, prof.dr. Laura

Laura Spierdijk
Laura Spierdijk

Expertise

Pensioenen, verzekeringen, banken

Curriculum vitae

Laura Spierdijk (1976) is hoogleraar Econometrics of Pensions, Insurance and Finance bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Ze is met name gespecialiseerd in het analyseren van het beleggingsbeleid van institutionele beleggers met behulp van econometrische modellen. Zo heeft zij in samenwerking met het Nederlandse ambtenarenpensioenfonds ABP onderzoek gedaan naar de transactiekosten die gepaard gaan met het aan- en verkopen van aandelen en methoden ontwikkeld hoe pensioenfondsen deze kosten kunnen verminderen.

Spierdijk studeerde econometrie en wiskunde (beide cum laude) aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze promoveerde in 2003 in Tilburg op een proefschrift over aandelentransacties op de New York Stock Exchange. Ze ontdekte onder meer dat grote aandelentransacties op momenten dat er veel gehandeld wordt meer invloed hebben op de prijs van de betreffende aandelen dan grote transacties op een rustig tijdstip. Institutionele beleggers en handelaren kunnen de resultaten gebruiken voor het optimaal opsplitsen en plannen van grote transacties. Na haar promotie werkte ze bij de Pensioen- en Verzekeringskamer, de Nederlandsche Bank en de Universiteit Twente. In 2006 kwam ze als Rosalind Franklin Fellow naar de afdeling Econometrie van de Rijksuniversiteit Groningen. Spierdijk kreeg als toegepast econometrist in 2012 een Vidi-beurs toegekend van NWO. Sindsdien houdt zij zich vooral bezig met onderzoek naar het meten van bankenconcurrentie en het effect van bankenconcurrentie op economische groei en financiële stabiliteit. Spierdijk publiceert geregeld opiniërende bijdragen op de website van ESB, onder meer over duurzaamheid en banken.

Spierdijk is verkozen tot NIAS Fellow voor het jaar 2017/2018. Zij mag na de zomer tien maanden verblijven aan het in Amsterdam gevestigde onderzoeksinstituut NIAS, het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences. Spierdijk zal onderzoek doen naar de relatie tussen de omvang en de levensvatbaarheid van banken in de Verenigde Staten.

Video

Eerder in het nieuws

Contact en meer informatie

Zie de medewerkerspagina

Laatst gewijzigd:04 januari 2018 14:36
printView this page in: English