Over onsNieuws en agendaMensen en meningen

Wilde, prof.dr. Jaap de Wilde

Jaap de Wilde

Expertise

Internationale betrekkingen, machtspolitiek

Curriculum vitae

Sinds 2007 is Jaap de Wilde hoogleraar internationale betrekkingen en veiligheidsstudies bij de afdeling Internationale Betrekkingen & Internationale Organisatie (IBIO). Van 2008-2012 was hij voorzitter van de Afdeling. De Wilde is medeoprichter en governor van Globalisation Studies Groningen. Sinds 2013 is hij voorzitter van de Stichting Vredeswetenschappen. Van 2001-2007 was hij bijzonder hoogleraar in Europese veiligheidsvraagstukken aan de Vrije Universiteit Amsterdam en van 1995-2007 universitair hoofddocent in Europese Studies en Internationale Betrekkingen aan het Centre for European Studies (CES) van de Universiteit Twente. Van 1993-1995 werkte hij als senior research fellow bij het Copenhagen Peace Research Institute (COPRI).

De Wilde bestudeert hoe veiligheidsvraagstukken op de internationale agenda komen, en welke machtspolitieke gevolgen dat heeft. Eén van de deelterreinen die hij hierbij momenteel onderzoekt, betreft de relatie tussen energieveiligheid en geopolitiek. Daarbij gaat het vooral om analyse van de frictie tussen marktgericht denken en soevereiniteitsgericht denken.

De Wilde is een van de organisatoren van de conferentie Past, Present and Future of Peace Research, waar drie generaties wetenschappers aan het woord komen over oorlog, vrede, humanitaire crises, ontwikkeling en onderwijs.

Wat maakt de kemphaan in ons wakker?

Eerder in het nieuws

Contact en meer informatie