Over onsNieuws en agendaMensen en meningen

Herrmann, prof. dr. Andreas

Andreas Herrmann

Expertise

Scheikunde, bio-engineering, materiaalwetenschappen

Curriculum vitae

Andreas Herrmann studeerde Scheikunde aan de Johannes Gutenberg Universität Mainz. In 2000 promoveerde hij summa cum laude aan het Max Planck Institute for Polymer Research. Daar werd hij in 2004 benoemd tot hoofd van een junior onderzoeksgroep die zich richtte op biologisch-organische en biologisch-polymerisch hybride stoffen. In 2007 werd hij UHD en in 2010 hoogleraar aan het Zernike Institute for Advanced Materials aan de Rijksuniversiteit Groningen. Herrmann heeft binnen enkele jaren tijd meerdere malen grote, prestigieuze subsidies van NWO en ERC gekregen.

Herrmann doet onder meer onderzoek naar een simpele manier om complexe moleculen te maken, die gebruikt kunnen worden als basis voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Herrmann wil hiertoe zogeheten aptameren gebruiken, kleine DNA- of RNA-moleculen die specifiek aan een bepaald deel van een molecuul binden. Daardoor schermen zij een stuk van het molecuul af, waardoor de vrij liggende delen eenvoudig en gericht via chemische modificatie zijn aan te passen. Herrmann wil deze techniek verder ontwikkelen om zo nieuwe moleculen te kunnen maken die niet via gewone synthetisch chemie te maken zijn. Met collega’s ontwikkelde hij onder meer een bacteriedodende vulling voor 3D printers. De eerste toepassing ligt in de tandheelkunde, maar ook andere implantaten kunnen zo gemaakt worden.

Eerder in het nieuws

Contact en meer informatie