Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuws

Een nieuwe letselschadeverzekering voor voetballers

RUG-onderzoeker en docent Arvin Kolder pleit voor voetbalschadepolis
07 december 2017
© janzandeefotografie / Nationale Beeldbank

RUG-docent en onderzoeker Arvin Kolder pleit voor een voetbalpolis. In het huidige systeem van het schadevergoedings- en verzekeringsrecht komen voetballers niet of maar zeer moeizaam in aanmerking voor een schadevergoeding bij blessures.

In een publicatie van het tijdschrift Aansprakelijkheid, Verzekering & Schade schrijft letselschadeadvocaat Kolder dat de positie van (amateur-)voetballers verbeterd moet worden. Voetballers kunnen hun hele leven gevolgen hebben van een opgelopen blessure: verlies van inkomen door arbeidsongeschiktheid, medische kosten, huishoudelijk hulpbehoefte en andere ondersteuning en ook smartengeld.

Huidige verzekeringen schieten tekort

Een vergoeding wordt in het huidige systeem verkregen via het aansprakelijkheidsrecht, maar rechters oordelen vaak dat risico’s er nu eenmaal bij horen. Er bestaat nu nog geen goede verzekering die voetballers verzekerd tegen de gevolgen van het risico ernstig geblesseerd te raken. Directe zorg zoals een ambulance en eerste hulp worden wel gedekt door de huidige zorgverzekeringen, maar de kosten die worden gemaakt na het uitvallen door een ernstige blessure, zoals fysiotherapie en hulpmiddelen, worden niet vergoed. De KNVB biedt wel verzekeringsproducten aan, maar die schieten te kort volgens Kolder.

Collectieve schadeverzekering

Kolder pleit voor een collectieve schadeverzekering die zorgt dat de getroffen sporter vlot wordt geholpen. Voetballers kunnen op deze manier zichzelf verzekeren tegen ernstige blessures. Waar de aansprakelijkheid ligt, wordt dan door de verzekeringsmaatschappijen onderling uitgevochten. Kolder hoopt dat KNVB bereid is zijn idee om te zetten in een nieuwe voetbalpolis.

Voorlopig is het nieuwe verzekeringsplan alleen voor voetballers. Volgens Kolder zou het ook een uitkomst kunnen bieden bij hockey en paardrijden, waar ook een verhoogd risico is op letselschade.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:08 december 2017 09:34

Meer nieuws