Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit RechtsgeleerdheidActueelNieuwsarchief

Naar een nieuw verzekeringsproduct voor de voetbalsport

05 december 2017

Onlangs veroordeelde het Hof Den Haag een amateurvoetballer, die met een 'sliding tackle' een tegenstander tijdens een voetbalwedstrijd ernstig blesseerde, voor mishandeling. Deze strafrechtelijke uitspraak zorgde binnen en buiten 'de voetbalwereld' voor de nodige ophef en werd breed uitgemeten in de media.

Mr. Arvin Kolder
Mr. Arvin Kolder

Arvin Kolder, docent en onderzoeker aan de RUG, tevens advocaat bij PUNT Letselschade Advocaten te Groningen, pleit in een aankomende publicatie in het tijdschrift Aansprakelijkheid, Verzekering & Schade (AV&S 2017 afl. 6) voor een verbetering van de positie van voetballers die letselschade lijden door een ernstige blessure. In het huidige systeem van het schadevergoedings- en verzekeringsrecht komen zij niet of maar zeer moeizaam in aanmerking voor een schadevergoeding, terwijl zij wel hun hele leven de gevolgen van een opgelopen blessure kunnen ondervinden. De letselschade kan zeer fors zijn: verlies van inkomen door arbeidsongeschiktheid, medische kosten, huishoudelijk hulpbehoefte en andere ondersteuning en ook smartengeld.

In het huidige systeem moet een vergoeding worden verkregen via het aansprakelijkheidsrecht, terwijl rechters in dat kader juist vaak oordelen dat 'het er nu eenmaal bij hoort' (verhoogde aansprakelijkheidsdrempel). Hiernaast bestaat op dit moment geen adequate verzekering om het betreffende risico af te dekken. De huidige verzekeringsproducten die de KNVB aanbiedt voldoen niet.

Gepleit wordt daarom voor een nieuw verzekeringsproduct, waarmee voetballers zichzelf kunnen verzekeren tegen het risico te worden getroffen door een ernstige blessure (first party-verzekering). Het ontwikkelde concept is ook toe te passen op andere 'gevaarlijke' sporten: naast voetbal staan hockey en paardrijden in de top 3 van sporten met de meeste blessures in Nederland. Ook daar zou zo'n nieuwe schadeverzekering uitkomst kunnen bieden.


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:05 december 2017 17:11

Meer nieuws