Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsNieuwsarchief

Zernikeborg heet voortaan Smitsborg

Nieuwe naam voor gebouw CIT
02 september 2014
Overdracht van de naam Zernikeborg aan FWN
Overdracht van de naam Zernikeborg aan FWN
Smitsborg
Smitsborg

Het gebouw van het Centrum voor Informatie Technologie (CIT) van de RUG heeft een nieuwe naam: Smitsborg. De naam verwijst naar prof.dr. Donald W. Smits, de eerste directeur van het universitair rekencentrum.

De naamswijziging is een gevolg van het besluit om de oorspronkelijke naam van het CIT-gebouw, Zernikeborg, toe te kennen aan de nieuwbouw van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen (FWN) die in maart 2015 van start zal gaan. Dinsdag 2 september is de naam Zernikeborg op een feestelijke wijze overgedragen aan FWN.

Wijziging afdelingsnaam
Bij de keuze van de naam Smitsborg is tegelijkertijd besloten om de afdelingsnaam (Donald Smits Centrum voor Informatie Technologie) in te korten naar Centrum voor Informatie Technologie (CIT). Gebleken is dat deze naam in de praktijk het meest wordt gebruikt.

Eerste directeur Rekencentrum
Prof.dr. Donald W. Smits (1919-1998) was een pionier op het gebied van automatisering. Landelijk geniet hij bekendheid als een van de grondleggers van wetenschappelijk rekenen in Nederland. Hij zorgde in 1959 voor de aanschaf van de eerste elektronische rekenmachine van de RUG, de ZEBRA (Zeer Eenvoudige Binaire Reken Automaat). Vanaf de oprichting in 1964 tot aan zijn pensioen in 1984 was Smits directeur van het Rekencentrum van de RUG.

Prijsvraag
Als beroemd natuurkundige en Nobelprijswinnaar is de naam Zernike onlosmakelijk verbonden aan de natuurwetenschappen. In overleg met het CIT is in maart dit jaar daarom besloten om de naam Zernikeborg aan de nieuwbouw van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen over te dragen. In de vorm van een prijsvraag is het CIT op zoek gegaan naar een nieuwe naam voor het gebouw. Er waren maar liefst drie inzendingen met de naam Donald Smits. Besloten is om alle drie te belonen met een iPad.

Laatst gewijzigd:03 oktober 2017 09:38

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...