Over onsNieuws en agendaNieuwsNieuwsarchief

02 september 2014
Overdracht van de naam Zernikeborg aan FWN
Smitsborg

Het gebouw van het Centrum voor Informatie Technologie (CIT) van de RUG heeft een nieuwe naam: Smitsborg. De naam verwijst naar prof.dr. Donald W. Smits, de eerste directeur van het universitair rekencentrum.

De naamswijziging is een gevolg van het besluit om de oorspronkelijke naam van het CIT-gebouw, Zernikeborg, toe te kennen aan de nieuwbouw van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen (FWN) die in maart 2015 van start zal gaan. Dinsdag 2 september is de naam Zernikeborg op een feestelijke wijze overgedragen aan FWN.

Wijziging afdelingsnaam
Bij de keuze van de naam Smitsborg is tegelijkertijd besloten om de afdelingsnaam (Donald Smits Centrum voor Informatie Technologie) in te korten naar Centrum voor Informatie Technologie (CIT). Gebleken is dat deze naam in de praktijk het meest wordt gebruikt.

Eerste directeur Rekencentrum
Prof.dr. Donald W. Smits (1919-1998) was een pionier op het gebied van automatisering. Landelijk geniet hij bekendheid als een van de grondleggers van wetenschappelijk rekenen in Nederland. Hij zorgde in 1959 voor de aanschaf van de eerste elektronische rekenmachine van de RUG, de ZEBRA (Zeer Eenvoudige Binaire Reken Automaat). Vanaf de oprichting in 1964 tot aan zijn pensioen in 1984 was Smits directeur van het Rekencentrum van de RUG.

Prijsvraag
Als beroemd natuurkundige en Nobelprijswinnaar is de naam Zernike onlosmakelijk verbonden aan de natuurwetenschappen. In overleg met het CIT is in maart dit jaar daarom besloten om de naam Zernikeborg aan de nieuwbouw van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen over te dragen. In de vorm van een prijsvraag is het CIT op zoek gegaan naar een nieuwe naam voor het gebouw. Er waren maar liefst drie inzendingen met de naam Donald Smits. Besloten is om alle drie te belonen met een iPad.

Laatst gewijzigd:03 oktober 2017 09:38
printOok beschikbaar in het: English