Over onsNieuws en agenda

Laatste nieuwsberichten

Hieronder vindt u een overzicht van de laatste RUG nieuwsberichten

Groningse ingenieurs studeren straks af in Drachten
Wanneer:15 februari 2019

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start in het collegejaar 2019-2020 met een masteropleiding Mechanical Engineering; oftewel werktuigbouwkunde. Prof. dr. ir. Jacquelien Scherpen, voorzitter van het Groningen Engineering Center (GEC) noemde het eerder al de kroon op ruim drie jaar voorbereidingswerk.

Hoogleraar Stynke Castelein wint de Vrouw in de Media Award Groningen
Wanneer:07 februari 2019

Prof. dr. Stynke Castelein, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoofd onderzoek bij Lentis, ontvangt de Vrouw in de Media Award 2018 Groningen.

Duurzamere overheden kunnen miljarden besparen op internationale financiële markten
Wanneer:07 februari 2019

Het duurzaamheidsbeleid van OESO-landen heeft een kleine, maar significante invloed op de rente die zij moeten betalen op internationale financiële markten. Hoe beter hun duurzaamheid, hoe lager hun ‘spread’; dat is de opslag die landen betalen bovenop de zogenaamde ‘risicovrije rente’. Als de duurzaamheidsscore van een land met 1% stijgt, daalt de spread op 10-jaars staatsobligaties met 0,15%, concludeert een internationaal team van wetenschappers onder wie Bert Scholtens, hoogleraar Sustainable Banking and Finance aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Marc Kramer is RUG Docent van het Jaar 2018
Wanneer:31 januari 2019

Dr. Marc Kramer van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde is gekozen tot Docent van het Jaar 2018.

Provincie ondersteunt programma voor digitale veiligheid
Wanneer:30 januari 2019

De provincie Groningen start samen met noordelijke onderwijsinstellingen en bedrijven het programma Cybersecurity Noord-Nederland. Dit programma heeft als doel het bedrijfsleven beter te beschermen tegen cyberaanvallen en daarmee de samenleving veiliger te maken. Verder moet het programma de innovatie in het Noorden stimuleren en zorgen voor meer werkgelegenheid. Het programma Cybersecurity Noord-Nederlandgaat vier jaar duren en kost ruim 6 miljoen euro. De Rijksuniversiteit Groningen is penvoerder van het programma. De provincie draagt ruim 3 miljoen euro bij.

Groen alternatief voor PET kan nog groener
Wanneer:30 januari 2019

Een groen alternatief voor PET is PEF, gemaakt van furanen uit biomassa. Alleen, om die furanen te polymeriseren tot lange ketens zijn giftige katalysatoren nodig en een hoge temperatuur. Nu hebben RUG scheikundigen onder leiding van prof. dr. Katja Loos een enzym gevonden om deze polymerisatie uit te voeren.

Lezingenreeks: 'Stad & Universiteit'
Wanneer:23 januari 2019

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) organiseert een interessante lezingenreeks in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad. Van januari tot en met mei 2019 vindt er elke maand een lezing plaats over een bijzondere RUG-hoogleraar of RUG-student en zijn of haar relatie tot Groningen. De lezingen zijn gratis toegankelijk en iedereen is welkom.

Waarom een gistcel alcohol maakt
Wanneer:08 januari 2019

Wetenschappers breken zich al tientallen jaren het hoofd over de aanmaak van alcohol door gistcellen, omdat ze hiermee een heleboel energie verspillen. Nu denken RUG-onderzoekers het antwoord te hebben: de productie van ethanol is een soort ‘veiligheidsklep’ die voorkomt dat de stofwisseling van de cellen overbelast raakt. De theorie, die op 7 januari 2019 is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Metabolism, kan een grote impact krijgen. Deze verklaart namelijk ook waarom kankercellen energie verspillen door lactaat te maken.

Noordzeevissers tonen voorkeur voor zeldzame habitats
Wanneer:18 december 2018

Een ruimtelijke analyse van drie visserijtypen – boomkorvisserij gericht op tong, boomkorvisserij gericht op schol en bordenvisserij gericht op Noorse kreeft en platvis - toont aan dat vissers zeer specifieke habitats bevissen in de Noordzee. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Wageningen Marine Research (WMR) hebben hierover op 18 december gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE. De leefgebieden die door vissers het intensiefst worden gebruikt, zijn relatief zeldzaam binnen de Noordzee. Het merendeel van deze zogenaamde ‘hotspots’ ligt binnen Natura 2000 gebieden, omdat ze ook voor de natuur van grote waarde zijn.

4,5 miljoen euro voor kankeronderzoek UMCG en RUG
Wanneer:18 december 2018

KWF Kankerbestrijding kent 4,5 miljoen euro toe aan nieuw kankeronderzoek in Groningen. Het gaat om onderzoeken die een nieuwe vorm van bestraling, protonentherapie, voor meer patiënten beschikbaar zullen maken.

printView this page in: English