Over onsNieuws en agenda

Laatste nieuwsberichten

Hieronder vindt u een overzicht van de laatste RUG nieuwsberichten

Lautaro Roig Lanzillotta benoemd tot hoogleraar Nieuwe Testament en Vroeg Christendom
Wanneer:01 oktober 2018

Prof. dr. Lautaro Roig Lanzillotta is per1 september 2018aangesteld als hoogleraar Nieuwe Testament en Vroeg Christendom (New Testament and Early Christianity) aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen.

Geen accreditatie voor studentenvereniging Vindicat
Wanneer:01 oktober 2018

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool Groningen nemen het advies van de Accreditatiecommissie Studentenorganisaties over om studentenvereniging Vindicat atque Polit niet te accrediteren.

Martijn Wieling gestart als bijzonder hoogleraar Nedersaksische/Groningse taal en cultuur
Wanneer:20 september 2018

Per 1 juli 2018 is Dr. Martijn Wieling benoemd tot bijzonder hoogleraar Nedersaksische / Groningse Taal en Cultuur. Wieling (Emmen, 1981) is universitair hoofddocent bij de opleiding Informatiekunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij gaat gedurende één dag per week onderzoek doen naar het Nedersaksisch en in het bijzonder naar de Groningse varianten daarvan. Zijn aanstelling, in eerste instantie voor vier jaar, is ondergebracht in het nieuwe Centrum Groninger Taal en Cultuur (Faculteit Letteren), waar ook Jan Glas, Theo de Groot, Henk Scholte, Patricia Ottay en Goffe Jensma aan verbonden zijn.

Koninklijke onderscheiding voor professor dr. Cisca Wijmenga
Wanneer:20 september 2018

Cisca Wijmenga, hoogleraar humane genetica aan de Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG, kreeg woensdag 19 september uit handen van locoburgemeester Ton Schroor van de gemeente Groningen een koninklijke onderscheiding. Wijmenga is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Deze onderscheiding wordt toegekend aan mensen met bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard voor de samenleving.

Klein sterrenstelsel maakte 'slakkenhuis' in onze hoek van Melkweg
Wanneer:19 september 2018

De passage van een klein sterrenstelsel, ongeveer 500 miljoen jaar geleden, heeft de banen van sterren in de buurt van de zon flink verstoord. Deze opvallende ontdekking laat zien dat invloeden van buiten veel belangrijker zijn voor de vorm de Melkweg dan tot nu toe werd aangenomen. “We moeten dit op een of andere manier opnemen in de modellen die de evolutie van sterrenstelsels beschrijven”, concludeert hoogleraar sterrenkunde Amina Helmi van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Zij maakt deel uit van het internationale team, met onder meer sterrenkundigen van de universiteit van Barcelona, dat de vondst op 20 september beschrijft in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Bart van Wees benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
Wanneer:24 augustus 2018

Prof.dr.ir. Bart van Wees is donderdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Duizenden sterfgevallen voorkomen door vaccinaties
Wanneer:21 augustus 2018

Vaccineren helpt, concludeert RUG-promovendus Maarten van Wijhe in zijn proefschrift The public health impact of vaccination programmes in the Netherlands. Van Wijhe onderzocht Rijksvaccinatieprogramma’s gericht op zeven ziektes, en concludeert dat tussen de 6.000 en 12.000 sterfgevallen voorkomen zijn onder kinderen en jongvolwassenen geboren tussen 1953 en 1992.

Feringa verguld met bronzen buste en boek
Wanneer:08 juni 2018

Donderdagmiddag 7 juni werd een klein Nobel-feestje gevierd op de Rijksuniversiteit Groningen. Beide Nobelprijswinnaars van de RUG zijn in brons vereeuwigd: natuurkundige prof. dr. Frits Zernike staat al zo'n 60 jaar in het Academiegebouw en vanaf nu is prof.dr. Ben Feringa, ​hoogleraar Scheikunde, daar ook te bewonderen​. De Nobel-laureaat onthulde de buste vol trots samen met collegevoorzitter Sibrand Poppema. In zijn reactie roemde Feringa wederom de inzet van zijn gehele onderzoeksteam en vele anderen binnen de univcrsiteit, die mede leidde tot de Nobelprijs voor Scheikunde in oktober 2016.

Tata Steel Chess Tournament on tour in het Academiegebouw
Wanneer:03 januari 2018

Op woensdag 24 januari 2018 was de internationale schaaktop in de stad Groningen aanwezig voor één speeldag in het kader van het Tata Steel Chess Tournament. Wereldkampioen Magnus Carlsen uit Noorwegen was erbij, maar ook Wesley So uit de VS, Vladimir Kramnik uit Rusland en de Nederlander Anish Giri. De wedstrijden werden gespeeld in de aula van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Iedereen kon de partijen zowel live als online volgen, met commentaar door Eric Hansen en Sipke Ernst (in het Engels). Naar schattinghebben 2.500 tot 3.000 toeschouwers het evenement bijgewoond.

TED Talk Koert van Ittersum | The obesity epidemic: it will take the entire village
Wanneer:20 november 2017

Het oplossen van obesitas vereist een collectieve inspanning. Hoogleraar Koert van Ittersum roept het hele dorp op - beleidsmakers, ondernemers en academici - om hun krachten te bundelen en individuen in staat te stellen de controle over hun calorie-inname te vergroten en een gezond gewicht te bereiken en te behouden.

printView this page in: English