Over onsNieuws en agenda

Laatste nieuwsberichten

Hieronder vindt u een overzicht van de laatste RUG nieuwsberichten

'University Cats' kijken in het Universiteitsmuseum Groningen
Wanneer:13 december 2018

Het Universiteitsmuseum van de RUG presenteert van dinsdag 18 december t/m zondag 6 januari een speciale tentoonstelling over universiteitskatten. Dit zijn katten die in de buurt van een universiteit of campus wonen en elke dag rond de gebouwen en in de collegezalen lopen. De reden? De Groningse universiteitskat prof. dr. Doerak mocht onlangs zijn eigen RUG-studentenpas in ontvangst nemen.

Vervuiling leidt tot risico's voor Arctische ganzen
Wanneer:12 december 2018

Vervuiling van lucht, water en bodem kan verstrekkende gevolgen hebben voor dieren in poolgebieden. Een internationaal team onder leiding van Isabella Scheiber, Maarten Loonen en Jan Komdeur van de Rijksuniversiteit Groningen, met collega's van de universiteiten van Leipzig, Wenen, Wageningen en het RUG Arctisch centrum, heeft aangetoond dat zware metalen in de bodem van Spitsbergen de fysiologische processen van jonge brandganzen (Branta leucopsis) aantasten en leiden tot stressgedrag. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'Proceedings of the Royal Society B'.

Lancering Centrum voor Religie, Gezondheid en Welzijn
Wanneer:23 november 2018

Op 30 november 2018 wordt het Centrum voor Religie, Gezondheid en Welzijn van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen gelanceerd met een symposium over aardbevingen, seksueel welzijn en de dood. Het Centrum onderzoekt hoe het geestelijk en lichamelijk welzijn van mensen verbonden is met zingeving, levensbeschouwing, religie en cultuur.

Grote Waddenfondsbeurs voor onderzoek onderwaternatuur in Waddenzee
Wanneer:23 november 2018

Een rijke en gezonde Waddenzee is een onmisbare schakel in de levenscyclus van vele trekvogels en –vissen. Het realiseren van zo’n rijke Waddenzee is daarom ook het streefbeeld van het Waddenfonds en de drie Waddenprovincies: Groningen, Friesland en Noord-Holland. Daarom kende het Waddenfonds op vrijdag 23 november 2018 een subsidie van 6,4 miljoen euro toe aan het project ‘Waddenmozaïek” van Natuurmonumenten, Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en NIOZ om uit te zoeken hoe het gesteld is met de onderwaternatuur in de Waddenzee en mogelijke herstelmaatregelen te testen.

De revolutie van doe-het-zelfonderzoek in het Universiteitsmuseum
Wanneer:21 november 2018

Wetenschap is alleen voor wetenschappers? De rondreizende tentoonstelling Beyond the Lab vertelt zeven verhalen over mensen die wetenschappelijk onderzoek openstellen voor iedereen.

Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top
Wanneer:15 november 2018

Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede Klassieke Universiteiten 2019’ heeft de universiteit van het Noorden deze keer stuivertje gewisseld met de Radboud Universiteit.

Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.
Wanneer:12 november 2018

Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten' uitgereikt aan Annemarie Heite.

Groningers merken te weinig van aanpak aardbevingsproblematiek
Wanneer:08 november 2018

Na de beving van Zeerijp kondigde de minister van Economische Zaken een aantal maatregelen aan.

Scholieren en ouders ontdekken universiteit en Stad
Wanneer:07 november 2018

Ruim elfduizend middelbare scholieren en hun ouders uit binnen- en buitenland bezoeken op vrijdag 9 november de open dag van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De aankomend studenten kunnen verspreid over de dag maximaal vier opleidingen bezoeken. De opleidingen presenteren zich zoveel mogelijk in hun eigen faculteiten, verspreid over de stad. Daarnaast kunnen de scholieren en hun ouders lezingen volgen, informatiemarkten bezoeken, een studiekeuzeworkshop volgen of een stadswandeling maken.

Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science
Wanneer:21 juni 2018

Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling van de Rijksuniversiteit Groningen gaat op Lowlands Science door middel van echoscopie de tongbewegingen van bezoekers meten.

printView this page in: English