Over onsNieuws en agenda

Laatste nieuwsberichten

Hieronder vindt u een overzicht van de laatste RUG nieuwsberichten

Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking
Wanneer:16 augustus 2018

De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit Utrecht op plek 51.In 2017 steeg de RUG dertien plaatsen in de Shanghai Ranking. Dat had vooral te maken met de Nobelprijs van professor Feringa in 2016.

Colleges volgen onder de (Noorder)zon
Wanneer:16 augustus 2018

Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon. De RUG biedt met partners drie kindercolleges, een Science LinX lab, een VR-experience, drie wetenschappelijke lezingen, en de gezondste dag en plek op Noorderzon. Dé kans om gratis of voor een klein prijsje je kennis bij te spijkeren op/onder de (Noorder)zon.

Deniz Ba┼čkent genomineerd voor Huibregtsenprijs
Wanneer:25 juli 2018

Prof. dr. Deniz Baskent, als hoogleraar Auditieve perceptie verbonden aan de afdeling KNO van het UMCG/Faculteit Medische Wetenschappen, is een van de zes genomineerden voor de Huibregtsenprijs 2018. Op 8 oktober 2018 maakt juryvoorzitter Wim van Saarloos (president KNAW) bekend wie de Huibregtsenprijs wint, tijdens de Avond van Wetenschap& Maatschappij in de Ridderzaal.

Woonunits voor internationale studenten op het Suikerterrein
Wanneer:24 juli 2018

Vrijdag 20 juli is besloten om 249 tijdelijke woonunits op het Suikerterrein te plaatsen. Het College van Burgemeester en Wethouders besloot al eerder om een stimuleringslening uit het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting van 600.000 euro toe te wijzen aan STOH BV om de plaatsing mogelijk te maken. De plaatsing van de units is het resultaat van de geïntensiveerde samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), de Hanzehogeschool Groningen (HG) en de gemeente Groningen op het gebied van het huisvesten van internationale studenten.

Teamsporten van NOC-NSF profiteren van wetenschap
Wanneer:23 juli 2018

Samenwerking gesloten TeamNL en het Centrum voor Bewegingswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen om teamsporten verder te brengen met wetenschap.

Twaalf Veni-subsidies voor jonge Groningse onderzoekers
Wanneer:16 juli 2018

Twaalf onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het UMCG krijgen van NWO een Veni-subsidie in het kader van de Vernieuwingsimpuls.

Bringing Physical Internet to life
Wanneer:14 juni 2018

Van maandag 18 tot vrijdag 22 juni vindt het vijfde internationale Physical Internet congres (#IPIC2018) plaats in Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen organiseert dit congres samen met de logistieke sector. Meer dan 250 wetenschappers en vertegenwoordigers uit industrie en overheden uit de hele wereld komen samen om te spreken over de stappen die de komende vijf jaar kunnen worden gezet richting realisatie van het physical internet.

Nico van Yperen eerste hoogleraar Sportpsychologie in Nederland
Wanneer:01 december 2017

Hoe kan talent en creativiteit herkend worden, welke psychologische factoren en omstandigheden zijn van invloed op het optimaal kunnen presteren en plezier hebben in de sport, en hoe kunnen de mentale aspecten van sport en presteren verder gestimuleerd worden? Deze vragen staan centraal in de nieuwe leerstoel Sport & Performance Psychology van Nico van Yperen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Van Yperen is de eerste hoogleraar in Nederland die zich primair richt op de psychologie van sport en presteren.

ERC-beurzen helpen drie RUG-wetenschappers naar de top
Wanneer:28 november 2017

Drie onderzoekers aan de Rijksuniversiteit Groningen hebben een ERC Consolidator Grant toegekend gekregen. Het gaat om Catarina Dutilh Novaes, Ming Cao en Syuzanna R. Harutyunyan. De European Research Council (ERC) kent deze persoonsgebonden subsidies van 2 miljoen euro toe aan excellente wetenschappers. Hiermee stimuleert de ERC baanbrekend onderzoek in Europa.

Middeleeuws Frisia meer ‘Viking’ dan gedacht
Wanneer:15 november 2017

Frisia, het kustgebied tussen Zwin en Wezer, was in de Vikingtijd (ca. 800-1050) meer verbonden met de Vikingwereld rond de Noordzee dan we dachten - vooral met Engeland en Denemarken. Dat stelt onderzoeker Nelleke IJssennagger die 23 november promoveert aan de RUG. Er was volgens haar sprake van een structurele relatie.

printOok beschikbaar in het: English