Over onsNieuws en agenda

Laatste nieuwsberichten

Hieronder vindt u een overzicht van de laatste RUG nieuwsberichten

Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw
Wanneer:21 februari 2018

De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma Duurzame landbouw Groningen €200.000 bij aan deze leerstoel. En ondersteunt daarmee een bezetting door twee hoogleraren (2 halve fte) met een aanvullend ecologisch en agronomisch profiel.

RUG-Green Office organiseert Duurzaamheidsdebat 'Limits to Limits'
Wanneer:15 februari 2018

Op vrijdagavond 23 februari a.s. organiseert de Green Office van de Rijksuniversiteit Groningen samen met Groninger Debating Society ‘Kalliope’ het eerste Nationaal Duurzaamheidsdebat. Het gratis toegankelijke debat in het Academiegebouw heeft als thema ‘Limits to Limits’. Panel en publiek gaan in discussie over de mate waarin mensen bereid zijn om hun huidige manier van leven aan te passen voor een duurzamere toekomst.

Portugese pleisterplaatsen meer in trek bij jonge grutto’s dan Spaanse
Wanneer:14 februari 2018

Mo Verhoeven van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s hebben ontdekt dat de jonge grutto’s deze verandering in het trekpatroon bewerkstelligen. Bijna alle volwassen vogels blijven namelijk op de trek naar Nederland trouw aan hun normale route: ofwel via Portugal langs de kust of via het binnenland van Spanje. Het onderzoek is 14 februari 2018 gepubliceerd in Biology Letters.

Nieuwe meting RUG-wetenschappers brengt spintransistor binnen bereik
Wanneer:19 januari 2018

Natuurkundigen Siddhartha Omar en prof. dr. ir. Bart van Wees van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben aangetoond dat het mogelijk is de levensduur van elektronenspins in grafeen te beïnvloeden. Zij gebruikten wolfraam disulfide om zogeheten spin-baan koppeling te bewerkstelligen in grafeen, die met een elektrisch veld was af te stellen. Hun werk bevestigt dat het mogelijk is om revolutionaire spintransistoren van grafeen te maken, een cruciaal onderdeel voor op spin gebaseerde elektronica (de zogeheten spintronica). De resultaten zijn deze week gepubliceerd in Physical Review B.

Broerstraat 5, Nummer 4, december 2017
Wanneer:21 december 2017

De hoofdpersonen in het decembernummer van ons alumnimagazine Broerstraat 5 leggen een positieve daadkracht aan de dag, die blijk geeft van veel optimisme voor de toekomst.

Duurzaam Groningen op de kaart
Wanneer:19 december 2017

De RUG Green Office heeft een plattegrond gemaakt met alle duurzame winkels, restaurants, en groene initiatieven in de stad Groningen. De Green Office is een platform van de Rijksuniversiteit Groningen waarin studenten en medewerkers samenwerken om 'sustainability' te promoten en de universiteit duurzamer te maken.

Nico van Yperen eerste hoogleraar Sportpsychologie in Nederland
Wanneer:01 december 2017

Hoe kan talent en creativiteit herkend worden, welke psychologische factoren en omstandigheden zijn van invloed op het optimaal kunnen presteren en plezier hebben in de sport, en hoe kunnen de mentale aspecten van sport en presteren verder gestimuleerd worden? Deze vragen staan centraal in de nieuwe leerstoel Sport & Performance Psychology van Nico van Yperen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Van Yperen is de eerste hoogleraar in Nederland die zich primair richt op de psychologie van sport en presteren.

Groningse studenten in Solar Challenge 2019
Wanneer:13 oktober 2017

In 2019 staat voor het eerst een groep Groningse studenten aan de start van de eerstvolgende editie van de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Team Delft won gisteren voor de zevende keer de huidige editie van de race met zonne-auto’s die 3000 km moeten afleggen door Australië.

Nieuw centrum onderzoekt oorsprong van leven en het universum
Wanneer:12 april 2017

Het Origins Center moet vragen over het ontstaan van leven, op aarde en in het heelal gaan beantwoorden die uit de Nationale Wetenschapsagenda komen. Verschillende Groningse onderzoekers spelen hier een rol in. Deel 1 van een serie: de achtergrond van het Origins Center.

Ben Feringa te gast in College Tour
Wanneer:14 maart 2017

Nobelprijs winnaar Ben Feringa is een van de nieuwe gasten in het populaire TV programma NTR College Tour. De opnames vinden plaats op donderdag 20 april in Groningen. De uitzending is een week later, op vrijdag 28 april. Wil je de opnames bijwonen, meld je dan aan via de website van College Tour.

printOok beschikbaar in het: English