Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsKiosk

Zorg in beweging brengen

Best Practice Alpha-Gamma Valorisatieconferentie, 8 december 2016, Tilburg
09 november 2016
Prof. dr. Bart Verkerke
Prof. dr. Bart Verkerke

Prof. Bart Verkerke, Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Erik van der Ploeg, Zilveren Kruis/Achmea zorgverzekeraar over initiatieven tussen wetenschap en samenleving die tot succesvolle in-novatie in de zorg leiden.

De samenleving staat onder druk: Er komen meer ouderen die een steeds groter beroep op zorg en samenleving. Tegelijkertijd zijn er steeds minder mensen beschikbaar om zorg te verlenen of bij te dragen aan de opbouw van het pensioen.

Deze combinatie van vergrijzing en ontgroening zet onze economie en samenleving onder druk. Het vormt een groeiend maatschappelijk probleem dat zich in de gehele westerse wereld voordoet. Met onderzoek naar de vraag hoe mensen langer gezond, gelukkig en actief kunnen leven, dragen we bij aan het oplossen van dit probleem. Nieuwe kennis, ontwikkeld in samenwerking met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, leidt tot kansen om gezondheid, welzijn en maatschappelijke par-ticipatie van mensen te verbeteren.

Alleen nieuwe techniek kan dit vraagstuk oplossen. Het Researchcentrum SPRINT (S mart P revention, R ehabilitation & IN tervention T echnologies for improved mobility) ontwikkelt slimme technologieën die met name ouderen langer zelfstandig in beweging houden, zowel thuis als op het werk. Bart Ver-kerke werkt als technisch-wetenschappelijk directeur van SPRINT aan de realisatie van innovatieve monitoringssystemen voor vroegdiagnostiek om ouderen@risk op te sporen, en aan slimme interven-tiesystemen om de lichamelijke en geestelijke conditie van ouderen op peil te houden en zo onafhankelijkheid van zorg te waarborgen. Door het gedrag van ouderen bewust te veranderen, nemen ze verantwoordelijkheid voor hun eigen gezondheid en zullen ze deze technologieën omarmen.

Deze Smart Mobility Devices ondersteunen de mobiliteit én zorgen voor betere revalidatie, zoveel mogelijk bij de mensen thuis. De Smart Mobility Devices worden ontwikkeld door intensieve samenwerking tussen de universiteiten (Groningen, Twente en UMCG) en de Hogescholen (Hanzehogeschool Groningen, NHL, Van Hall Larenstein en Saxion), meer dan 70 bedrijven, 3 researchinstituten en 2 zorg-verzekeraars.

Sprekers

Meer informatie

Zorg in Beweging Brengen geeft een goed voorbeeld van het multidisciplinaire onderzoeksprogramma Healthy Ageing aan RUG en UMCG. Healthy Ageing is een van de drie strategische speerpunten van de Rijksuniversiteit Groningen naast Energie en Sustainable Society.

SPRINT
Laatst gewijzigd:08 mei 2018 11:45

Meer nieuws

 • 23 september 2019

  Standup Economics: RUG-experts en comedians samen op het podium | 6 oktober

  Het Financieele Dagblad en Comedy Central presenteren in samenwerking met het Akkoord van Groningen op zondag 6 oktober de eerste editie van Standup Economics, het festival waar economie en comedy samen komen. Op verschillende podia in onze binnenstad...

 • 20 september 2019

  Start van MOSAiC - de grootste poolonderzoeksexpeditie ooit

  Na tien jaar voorbereiding is het eindelijk zover: op de avond van 20 september vertrekt de Duitse ijsbreker Polarstern uit de Noorse havenstad Tromsø. Onder begeleiding van de Russische ijsbreker Akademik Fedorov zet hij koers naar de centrale Noordelijke...

 • 20 september 2019

  Imagining Science

  Noorderlicht en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) continueren hun samenwerking in de reeks ‘Imagining Science’. Daarin krijgt een fotograaf de opdracht om een wetenschappelijk onderzoeksveld te verbeelden in relatie tot het Noorderlicht festivalthema...