Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Environmental degradation and international trade: input-output analyses

Promotie:Mw. Y. Xu
Wanneer:05 september 2019
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. H.W.A. (Erik) Dietzenbacher, prof. dr. B. (Bart) Los
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Economie en Bedrijfskunde
Environmental degradation and international trade: input-output
analyses

Groeiende consumptie in ontwikkelde economieën schaadt milieu in andere werelddelen

Yan Xu onderzocht de relatie tussen internationale handel en milieuvervuiling tussen 1995 en 2007, een periode van voortgaande globalisering. Producten kregen in die periode steeds vaker het etiket ‘made in the world’, in plaats van dat ze in één enkel land werden gemaakt. Xu maakte input-outputanalyses van veertig grote economieën om te achterhalen hoe veranderingen in de wereldhandel invloed hadden op de uitstoot van broeikasgassen.

Xu toont aan dat de emissies ingebed in importen (EEI) in veel ontwikkelde economieën sneller groeiden dan de uitstoot ingebed in exporten (EEE), terwijl dat in sommige opkomende economieën (zoals China en India) andersom was en de uitstoot ingebed in export juist bijzonder hard steeg.

Veranderingen in de structuur van de wereldhandel zijn de belangrijkste verklaring voor het grote verschil tussen ontwikkelde en opkomende economieën in de groei van de EET, concludeert Xu. Producenten overal ter wereld zijn ertoe overgegaan hun componenten en halffabricaten te kopen in opkomende economieën in plaats van in ontwikkelde economieën. Dat betekent in het geval van China dat producenten hun inkopen ook in eigen land doen.

Een tweede cruciale conclusie is dat ontwikkelde landen zoals de VS en het VK in 2007 niet dezelfde rol speelden in de mondiale productie als in 1995. Dientengevolge bleef in de ontwikkelde landen de ‘consumptie’ van emissies sterk groeien, terwijl hun territoriale emissies relatief weinig toenamen. De groeiende vraag naar eindproducten ging dus ten koste van het milieu in andere delen van de wereld.

Xu onderzocht ook de gevolgen van handel voor de volksgezondheid en de economie. Hij vergeleek de Amerikaanse emissies als gevolg van export met de emissies die in de V.S. vermeden werden door goederen te importeren. Xu is erin geslaagd die gevolgen in geld uit te drukken. Hij concludeert dat de schade verbonden aan de internationale handel aanzienlijk is en niet genegeerd kan worden. In 2002 vermeden de VS milieuschade ter waarde van $32,7 miljard door goederen te importeren. Tegelijkertijd veroorzaakten Amerikaanse export milieuschade ter hoogte van $22,0 miljard. Dat houdt in dat de internationale handel een netto vermindering van milieuschade ter hoogte van $10,7 miljard tot gevolg had. Met andere woorden: de Amerikaanse handelsbalans zou in 2002 ongeveer 3% kleiner zijn geweest als de maatschappelijke kosten van milieuvervuiling in ogenschouw waren genomen. De grootschalige vermijding van milieuschade in de VS houdt in grote mate verband met het enorme Amerikaanse handelstekort.