Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Inventory control for multi-location rental systems

Promotie:Dhr. G. (Gerlach) van der Heide
Wanneer:01 februari 2016
Aanvang:14:30
Promotor:prof. dr. K.J. (Kees Jan) Roodbergen
Copromotor:dr. N.D. (Nicky) van Foreest
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Economie en Bedrijfskunde
Inventory control for multi-location rental systems

Voorraadbeheer bibliotheken kan veel goedkoper

Logistieke processen bij verhuurbedrijven met meerdere locaties zijn gemakkelijk te verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek van Gerlach van der Heide. Hij heeft voor bibliotheken een nieuwe vorm van voorraadbeheer en distributie opgesteld en concludeert dat de logistieke kosten met circa dertig procent naar beneden kunnen door boeken beter te delen tussen bibliotheken. Met zijn voorstellen zijn ook voor andere verhuurbedrijven systemen te ontwerpen die eenvoudig te implementeren zijn en die duidelijke verbeteringen zijn ten opzichte van de huidige praktijk.

Verhuurartikelen vervullen vraag naar producten die duur zijn in aanschaf en vaak alleen nodig zijn voor een beperkte periode. Voorbeelden van dit soort producten zijn auto’s, films, boeken, gereedschap, gelegenheidskleding en juwelen. Complexe voorraadproblemen komen voor bij verhuurbedrijven, vooral wanneer sprake is van meerdere vestigingslocaties. Bedrijven moeten bijvoorbeeld beslissen hoeveel artikelen toe te wijzen aan elke locatie en hoe om te gaan met aanvragen voor artikelen die op dat moment aan andere klanten zijn verhuurd. Bij dergelijke aanvragen is het gebruikelijk om artikelen te verschepen vanuit andere locaties of vanuit een opslagdepot. Omdat de handelingskosten voor transporteren hoog kunnen zijn, is het belangrijk om de verschepingen goed te coördineren en tevens het proces van herpositioneren van artikelen over de locaties goed te regelen.

Van der Heide presenteert nieuwe methoden voor voorraadbeheer en het organiseren van logistieke processen in verhuursystemen met meerdere locaties die onderling verhuurartikelen kunnen verschepen in reactie op de vraag. Voor verschillende veelvoorkomende types verhuursystemen optimaliseert hij beslissingen voor voorraadniveaus, verschepingen en herpositionering. Aan de hand van wiskundige analyses leidt hij theoretische eigenschappen van optimaal beleid af. Aan de hand van numerieke methoden bepaalt Van der Heide dit optimale beleid voor verhuursystemen met een gelimiteerd aantal locaties. Dat geeft belangrijke inzichten in effectieve strategieën voor het verschepen en herpositioneren van voorraad in verhuursystemen met meerdere locaties. Met deze inzichten ontwerpt hij heuristieken die eenvoudig te implementeren zijn en die significante verbeteringen geven ten opzichte van beslissingsregels uit de praktijk.

Meer informatie

Bekijk ook de Unifocus-video: Voorraadbeheer bibliotheken kan veel goedkoper