Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenPromoties

Quantum spin dynamica

18 januari 2008
Frontcover

In het proefschrift van Shengjun Yuan worden twee verschillende aspecten van quantum spin dynamica onderzocht. Eerst wordt aangetoond dat de magnetische kettingen met éénassige anisotropie stabiele structuren steunen, die ferromagnetische domeinen van tegenovergestelde magnetisering scheiden. Deze structuren, domeinmuren in een quantum systeem, blijken stabiel te blijven zelfs als zij met spin golven wisselwerken. Vervolgens bestudeerde Yuan decoherentie processen van twee ferro- en antiferromagnetisch gekoppelde spins die met een omgeving van spins wisselwerken. De voorwaarden waaronder het twee-spin systeem van de up-down toestand naar zijn grondtoestand evolueert werden bepaald. Hij laat zien dat deze relaxatie slechts optreedt voor een vrij beperkte keuze van modelparameters en dat de symmetrie en connectiviteit van de omgeving en de symmetrie van de koppeling met de omgeving in belangrijke mate het decoherentie process beïnvloeden.

Shengjun Yuan (China, 1979) studeerde natuurkunde aan de universiteit van Siegen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Rekenfysica van de RUG. Yuan gaat na zijn promotie door als postdoc bij de RUG.

Datum en tijd: 18 januari 2008, 14.45 uur

Promovendus: Shengjun Yuan

Proefschrift: Relaxation and decoherence in quantum spin system

Promotor(es): prof.dr. H.A. de Radet