Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenPromoties

Quantum spin dynamica

18 januari 2008
Frontcover
Frontcover

In het proefschrift van Shengjun Yuan worden twee verschillende aspecten van quantum spin dynamica onderzocht. Eerst wordt aangetoond dat de magnetische kettingen met éénassige anisotropie stabiele structuren steunen, die ferromagnetische domeinen van tegenovergestelde magnetisering scheiden. Deze structuren, domeinmuren in een quantum systeem, blijken stabiel te blijven zelfs als zij met spin golven wisselwerken. Vervolgens bestudeerde Yuan decoherentie processen van twee ferro- en antiferromagnetisch gekoppelde spins die met een omgeving van spins wisselwerken. De voorwaarden waaronder het twee-spin systeem van de up-down toestand naar zijn grondtoestand evolueert werden bepaald. Hij laat zien dat deze relaxatie slechts optreedt voor een vrij beperkte keuze van modelparameters en dat de symmetrie en connectiviteit van de omgeving en de symmetrie van de koppeling met de omgeving in belangrijke mate het decoherentie process beïnvloeden.

 

Shengjun Yuan (China, 1979) studeerde natuurkunde aan de universiteit van Siegen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Rekenfysica van de RUG. Yuan gaat na zijn promotie door als postdoc bij de RUG.

 

Datum en tijd: 18 januari 2008, 14.45 uur

Promovendus: Shengjun Yuan

Proefschrift: Relaxation and decoherence in quantum spin system

Promotor(es): prof.dr. H.A. de Radet

Faculteit: wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie: tel. 050-363 4966, e-mail: s.yuan@rug.nl
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...