Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Beleid en strategie Sociale Veiligheid

Projecten & activiteiten

Het vergroten van sociale veiligheid binnen de RUG en dit duurzaam verankeren voor zowel medewerkers als studenten doen we op drie manieren:

  • Door een continue dialoog te voeren.
  • Door het ondersteunen van de ontwikkeling van (persoonlijk) leiderschap.
  • Door heldere, eenduidige processen en systemen in te richten.

Hieronder een overzicht van lopende en afgeronde projecten en activiteiten van het programma.

Projecten

Sociale veiligheid dialogen

Het project Sociale veiligheid dialogen (Social Safety Dialogues) stimuleert het voortdurende gesprek over sociale veiligheid binnen de RUG. Vanuit de ambitie om een cultuur van veerkracht, inclusie en gedeelde verantwoordelijkheid te bevorderen, organiseert het programmateam dialogen met medewerkers, studenten, bestuurders en andere sleutelfiguren. Door middel van werkconferenties, vervolgsessies, interviews en thematische groepsgesprekken werkt het project toe naar een gedeeld waardenkader en structurele verbeteringen in de sociale veiligheid van de universiteit. Een overzicht van lopende en afgeronde activiteiten in dit project vind je onder ‘agenda’. 

Sociale Veiligheid & Diversiteit en Inclusie

Het project Sociale Veiligheid & Diversiteit en Inclusie richt zich op het versterken van sociale veiligheid voor medewerkers met diverse achtergronden binnen de RUG. Via dialoogtafels met onder andere internationale medewerkers, LHBTQ+-personen en collega’s met een beperking of neurodiversiteit, wordt opgehaald wat zij nodig hebben voor een inclusieve en veilige werkomgeving. De input uit deze gesprekken wordt gebruikt om bestaand beleid aan te scherpen, nieuwe initiatieven te ontwikkelen en alle groepen structureel een stem te geven binnen de universiteit. De activiteiten die binnen dit project georganiseerd worden, delen we onder ‘agenda’. 

Sociale Veiligheid Studenten

Het project Sociale Veiligheid Studenten richt zich specifiek op het vergroten van sociale veiligheid in het studentenleven, zowel binnen als buiten de universiteit. Door middel van trainingen, voorlichting, gedragscodes en dialoogtafels werkt het project samen met studenten aan bewustwording, preventie en het bespreekbaar maken van grensoverschrijdend gedrag. Het doel is om bij te dragen aan een sociaal veilige leeromgeving én de ontwikkeling van een nieuwe generatie professionals die zelf ook bijdragen aan veilige werkomgevingen in de toekomst. De gedragscode voor studenten komt uit dit project voort. Andere activiteiten die onder dit project vallen zijn: colleges Active Bystander, het trainen/voorlichten van vertrouwenscontactpersonen van studie- en studentenverenigingen, lezingen en het zichtbaar maken van de ondersteuningsstructuur, bijvoorbeeld door posters en voorlichting bij introductiebijeenkomsten. 

Gedragscode voor medewerkers

Het project Gedragscode voor Medewerkers richt zich op het ontwikkelen van een universiteitsbrede gedragscode die sociale veiligheid bevordert binnen de werkomgeving van de RUG. Via focusgroepen met medewerkers van verschillende faculteiten en diensten wordt input verzameld over de toepasbaarheid en wensen rondom zo’n gedragscode. Het doel is om duidelijke behoeften rondom gewenst gedrag vast te leggen, het gesprek over sociale veiligheid te stimuleren en bij te dragen aan een inclusieve en respectvolle werkcultuur.

Meld- en informatiepunt sociale veiligheid

Het project Meldpunt Sociale Veiligheid richt zich op de ontwikkeling van een centraal meld- en informatiepunt binnen de RUG. Dit meldpunt biedt medewerkers en studenten een duidelijke, laagdrempelige plek voor het doen van meldingen, het stellen van vragen en het vinden van informatie rondom grensoverschrijdend gedrag. Het doel is om meldingen zorgvuldig, tijdig en eenduidig af te handelen, de ondersteuningsstructuur te versterken en meer overzicht te creëren in signalen binnen de organisatie. Medio 2025 start het centrale meldpunt.

Netwerk vertrouwenscontactpersonen

Het project Netwerk Vertrouwenscontactpersonen (VCP) op locatie richt zich op het opzetten van een professioneel, laagdrempelig en goed gepositioneerd netwerk van vertrouwenspersonen binnen de faculteiten en diensten van de RUG, dat gecoördineerd wordt door het centrale Bureau Vertrouwenspersoon. Deze VCP’s bieden studenten en medewerkers een eerste aanspreekpunt bij ongewenste omgangsvormen en grensoverschrijdend gedrag – dichtbij, herkenbaar en betrouwbaar. Het netwerk draagt bij aan betere signalering, ondersteuning en preventie, en versterkt zo de sociale veiligheidscultuur aan de RUG.

Activiteiten

Vanuit het programma sociale veiligheid organiseren we het hele jaar door activiteiten voor het vergroten van bewustwording en het voeren van de dialoog. Denk aan lezingen, trainingen, theatervoorstellingen. Bijvoorbeeld:

Een overzicht van alle toekomstige activiteiten van het programma vind je onder ‘agenda’. 

Laatst gewijzigd:14 mei 2025 11:14
View this page in: English