Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Beleid en strategie Diversiteit en Inclusie Diversiteit en Inclusie bij de RUG

Grassroots initiatieven subsidie

Het Diversity & Inclusion Office biedt kleine beurzen aan voor initiatieven van studenten die diversiteit, gelijkheid en inclusie aan de RUG op een innovatieve manier bevorderen. Grassroots initiatieven zijn initiatieven die vanuit de gemeenschap zelf worden geïnitieerd. Het zijn bottom-up initiatieven in plaats van top-down initiatieven.

De initiatieven moeten een uitdaging identificeren en aanpakken rond (een element van) diversiteit, inclusie, gelijkheid of samenhorigheid aan de universiteit. Subsidies worden toegekend aan diegenen die een directe impact nastreven voor de (hele) universiteit.

De fondsen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor het volgende:

  • Een podcast ontwikkelen met en over eerstegeneratiestudenten

  • Een online cursus ontwikkelen over steun voor Lhbtqia+ in de klas

  • Op basis van ervaringen van mensen met een functiebeperking een video produceren over de juiste etiquettes 

  • Organiseren van een activiteit met een genodigde spreker

  • Organiseren van een steungroep voor studenten met chronische gezondheidsproblemen

  • Organiseren van een paneldiscussie om een brug te slaan tussen internationale en Nederlandse studenten

  • Of, bij voorkeur, iets innovatiefs dat je zelf bedenkt. Gebruik gerust je creativiteit!

De Grassroots Initiative Grants zijn voor het eerst verstrekt in 2024. Lees hieronder meer over de winnende subsidieprojecten.

2024 Subsidiewinnaars

Neurodiversiteitsfeestweek

Projectleiders: Werkgroep Neurodiversiteit (Alice Haywood, Aoife O'Mahony, Dagmar Boer, Elise Benard, Sam Skultety en Vera Schroten) 

De Neurodiversity Working Group op Campus Fryslan organiseerde de Neurodiversity Celebration Week van 20-22 maart 2024. Er werden verschillende evenementen gehouden om het bewustzijn over neurodiversiteit te vergroten. Ze schreven (vertaald):

“Ons evenement, dat de hele week behalve maandag werd gehouden, bracht discussies en evenementen die het bewustzijn kunnen vergroten en vooral ruimte bieden om te praten over onderwerpen die nu nog "taboe" zijn. We zijn ons ervan bewust dat er op onze campus mensen zijn met neurodiversiteit. Sommigen zijn gediagnosticeerd, anderen niet; daarom was dit een geweldige manier om steun te tonen en te laten zien hoe mensen leven met neurodiversiteit. Op dinsdag begonnen we met de film "Temple Grandin", een biografische film over een beroemde vrouw met autisme, die laat zien hoe moeilijk maar ook kleurrijk het leven met autisme kan zijn. Er waren ongeveer 15 mensen bij dit evenement, waaronder een aantal personeelsleden en studenten; we gebruikten het geld voor snacks en de film. Tijdens deze film konden mensen ook tekenen en creatieve tekeningen maken, dus we gaven ook wat geld uit aan potloden en kleurboeken.

Op woensdag hadden we een online gastles/gesprek met een onderzoeker van Penn State University, Stephen Foster, over hoe ouders hun kinderen met neurodiversiteit zien. Hij vertelde over het onderzoek dat hij over dit onderwerp heeft gedaan en beantwoordde veel vragen uit het publiek. Bij dit evenement waren ongeveer 20 mensen van onze faculteit aanwezig en we gebruikten het geld voor snacks en we zullen het geld gebruiken om zijn lezing te betalen. Op donderdag hadden we "plankenkoorts", wat zoiets was als open mic, waar mensen zichzelf konden uiten; er waren ongeveer 20 optredens, van slam poetry tot zang, en veel van deze optredens waren gedichten of "stand up" of monologen van mensen met ervaringen met neurodiversiteit, op dit evenement waren ongeveer 50 mensen aanwezig, en het was echt een succesvol evenement, we gaven geld uit aan dit evenement voor snacks. Op de laatste dag van deze succesvolle week hadden we net in de kroeg gepraat met mensen die zich bij onze groep wilden aansluiten of gewoon over dit onderwerp wilden praten; we kregen ook veel feedback dat deze week nuttig was voor sommige mensen om dit te begrijpen, of het was gewoon een geweldige steun of manier om jezelf vrijuit te uiten. Ook overtuigde dit evenement sommige studenten om lid te worden van onze werkgroep en mee te werken aan latere evenementen zoals discussies of kunstevenementen, die het bewustzijn over neurodiversiteit kunnen helpen vergroten. Onze campus probeert altijd ruimte te creëren voor inclusiviteit, dus we waarderen deze kans van de universiteit echt, want het is altijd geweldig om de faculteit als veilige ruimte te hebben voor mensen die bang zijn maar zich vrij voelen op de campus, en de universiteit zou ook een "schuilplaats" moeten zijn voor studenten om zich gewoon vrij te kunnen uiten."

Student staat voor een publiek bij een microfoon
Student Elise Benard treedt op tijdens “Plankenkoorts”, een avond over ervaringen van neurodiversiteit
LGBT+ Gemeenschap aan de RUG

Projectleiders: Ganymedes Bestuur XV

Op de avond van 28 mei 2024 organiseert Ganymedes, een LGBT+ studentenvereniging, een workshop over de LGBT+ gemeenschap in Groningen. Het evenement zal bestaan uit een presentatie over de queer geschiedenis van de RUG, gevold door discussierondes over onderwerpen als safe spaces aan de RUG, de rol van de RUG in LGBT+ belangenbehartiging, de rol van de universiteit in het creëren van een meer inclusieve omgeving, en meer. Ze schreven (vertaald):

"We willen graag meer bewustzijn verspreiden over de verschillende onderwerpen die besproken worden binnen de LGBT+ gemeenschap en daarbuiten in studentenkringen. Dit om meer begrip te kweken voor bepaalde onderwerpen waar niet zo vaak over gesproken wordt als we zouden hopen, ofwel omdat mensen te bang zijn om erover te praten of nooit echt stil hebben gestaan bij deze gedachten. Met dit begrip hopen we een meer inclusieve omgeving aan de RUG te bevorderen, waar iedereen de persoon kan zijn die hij/zij/die is/wil worden."

Cultuur- en Taalevenementen

Projectleiders: Café de las Lenguas

Café de las Lenguas organiseert regelmatig evenementen waar mensen in een informele setting hun taalvaardigheden kunnen oefenen. Ze zullen drie thematische taalavonden organiseren, waarbij ze er één taal en cultuur uitlichten, mogelijk sprekers uitnodigen, muziekbegeleiding organiseren en eten en drinken uit die cultuur serveren. De drie evenementen worden gehouden op 25 april (gericht op Nederland), één in mei (gericht op Brazilië) en één in juni (gericht op India). Ze schreven (vertaald):

“Onze beide doelen: onze regelmatige taalcafe-evenementen en ons nieuwe project streven ernaar het doel van de vertegenwoordiging van minderheden te bereiken en integratie te vergemakkelijken. 

We hebben gemerkt dat door het organiseren van speciale evenementen verschillende taalleerders die normaal gesproken naar het taalcafé komen om te oefenen met het spreken van talen, geïnteresseerd raakten en deelnamen aan de presentaties en activiteiten. Ze realiseerden zich vaak dat er veel aspecten waren die ze dankzij het evenement hadden geleerd, en we willen deze evenementen nog completer maken, bijvoorbeeld door lokale hapjes en drankjes uit deze landen toe te voegen. We willen ook bepaalde misvattingen over culturen uitleggen en verduidelijken, vooral waar culturele verschillen vaak door elkaar worden gehaald en moeten worden gerespecteerd, zoals de verschillen tussen Brazilië en Portugal.

Tijdens onze Spaanse avond ontdekten we dat mensen het leuk vinden om de betekenis te raden van uitdrukkingen die in verschillende talen worden gebruikt, en we geloven dat dit - op een speelse manier - de erkenning van verschillende culturen bevordert, en hoe we verschillende perspectieven en manieren kunnen hebben om dingen uit te leggen en te bekijken, afhankelijk van waar we vandaan komen. Mensen ontdekten ook dat ze soortgelijke woorden of uitdrukkingen in hun eigen taal hadden, wat hen liet zien hoe talen - en gemeenschappen - zich in de loop der tijd ontwikkelden en van elkaar leenden."

De Grassroots Initiative Grants zullen opnieuw beschikbaar zijn in 2025. Dit zal in december 2024 worden aangekondigd.

Laatst gewijzigd:26 april 2024 14:27
View this page in: English