Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Organisatie Wet- en regelgeving Medezeggenschap

122, mei 2019

10 mei 2019

De nieuwsbrieven en de stukken voor de Universiteitsraad en de raadscomissies kunt u tevens op de website vinden.

Volg ons op Twitter en Facebook.

Instellingstoets Kwaliteitszorg (ITK)

Op 7 en 8 maart kwam een commissie van de NVAO op bezoek om met allerlei gremia van de RUG te praten over de zelfevaluatie. Op 10-12 april kwam er een tweede bezoek, waarbij de commissie dieper op bepaalde onderwerpen in is gegaan. Diverse leden van de universiteitsraad waren ook betrokken bij dit proces. De commissie heeft direct na de bezoeken al wel mondeling feedback gegeven, waaruit bleek dat de RUG aan alle standaarden voldoet. Uiteraard moet de officiële bevestiging van de NVAO nog volgen.

Kwaliteitsafspraken

Tijdens het bezoek van de commissie van de NVAO werd naast de ITK, ook de invulling van de Kwaliteitsafspraken voor onze instelling besproken. De mondelinge feedback van de commissie was positief, maar ook hier we wachten nog op de schriftelijke bevestiging. De universiteitsraad heeft in januari ingestemd met het plan, nadat alle faculteitsbesturen en faculteitsraden de deelplannen van de faculteit hebben besproken en de faculteitsraden hiermee ingestemd hebben.

Reorganisatie KVI-CART

In de vorige editie was te lezen over KVI-CART en de toen voorliggende conceptmelding voor een reorganisatie. Na enkele maanden uitstel, onder andere door het ontbreken van informatie over de mogelijkheden bij het UMCG, is er uiteindelijk in de universiteitsraad van maart een positief advies gegeven over de concept-melding. Dit nadat er additionele informatie ontvangen is, en het College van Bestuur de toezegging heeft gedaan dat er geen gedwongen ontslagen vallen. De universiteitsraad heeft een personeelscommissie benoemd als gesprekspartner voor de leiding van de reorganisatie.

Samenstelling BAC's facultaire bestuurders

Na aanleiding van discussies bij enkele faculteitsraden, heeft het College van Bestuur een voorstel gepresenteerd over het toevoegen van een studentlid aan de benoemingsadviescommissie (BAC) voor facultaire bestuurders. Momenteel is een studentlid niet meegenomen in samenstelling voor deze BAC’s. De studentgeleding was uiteraard tevreden met dit voorstel, maar het voorstel gaf aan dat er een student toegevoegd zou moeten worden op voordracht van het faculteitsbestuur. De studentgeleding heeft aangegeven dat ze graag zien dat dit op voordracht van de faculteitsraad wordt. Helaas is dit in het voorlopige voorstel niet meegenomen, maar zodra de daadwerkelijk verwerking van dit voorstel plaatsvindt, hopen we hier op terug te komen.

Extern onderzoek urenverantwoording Yantai

De afgelopen maanden heeft de universiteitsraad ook een aantal keren gesproken over het extern onderzoek n.a.v. de urenverantwoording Yantai. Het begon een uur voorafgaand aan de universiteitsraadsvergadering van februari, waarin Leendert Klaassen het onderzoek en zijn conclusies presenteerde. Hierin werd geconcludeerd dat de RUG nog 669.000 euro ten laste van de private middelen moest brengen omdat er te veel uren ten koste van publieke geld gemaakt zijn voor dit project. Tijdens deze presentatie heeft de universiteitsraad haar eerste opmerkingen over dit onderzoek kunnen maken. De leden van de universiteitsraad hadden in het verleden al twijfels geuit over de urenregistratie rondom het Yantai-project en zagen deze twijfels in het voorliggende rapport bevestigd. In de maand maart is het stuk besproken met het College van Bestuur.

Financiële kaderstelling (Financial Framework)

De afgelopen tijd is het bureau van de RUG bezig geweest met het Financiële Kader voor 2020 tot en met 2023. Dit beleidsdocument heeft een aantal doelen, enkele voorbeelden zijn: het informeren van faculteiten over te ontvangen geldmiddelen om de continuïteit van activiteiten te waarborgen, de allocatie van geldmiddelen aan projecten en de voorbereiding van de RUG-begroting voor 2020, die jaarlijks in december besproken wordt. De raad heeft instemmingsrecht over uitgaven van boven de 500.000 euro en vastgoed uitgaven boven de 5 miljoen euro, en daarnaast adviesrecht over de rest van de financiële kaderstelling. Tijdens de vergadering was er met name veel discussie over het plan van het College van Bestuur om 3.6 miljoen uit te geven aan het op peil houden van het aantal promovendi na het stoppen van de momenteel lopende pilot met PhD-studenten. Vanuit de personeelsgeleding klonk het geluid dat er vanuit aantal faculteiten zorgen werden geuit over het plan, en dat het nog niet genoeg besproken was in het Managementberaad. Hierdoor heeft de raad niet ingestemd met dit punt, en zal het in mei opnieuw worden besproken.

Naderende verkiezingen

Vanaf 13 mei 2019 beginnen de universitaire verkiezingen weer. De promotie is natuurlijk weer bezig en de partijen zijn volop aan de slag. Vanaf maandag 13 mei tot en met vrijdag 17 mei is het mogelijk om te stemmen via vote.rug.nl voor personeel en studenten. De kandidatenlijsten voor de universiteitsraad zijn voor studenten hier te vinden en voor personeel hier.

Personeelsfractie

www.personeelsfractie.nl pf.ur@rug.nl
Twitter              
Facebook

Met vertegenwoordigers vanuit veel faculteiten en diensten, zowel WP als OBP, weerspiegelt de PF de veelzijdigheid van de RUG en vullen we elkaar aan door uiteenlopende kennis en achtergrondinformatie te delen. We zijn onder andere voor een werkdrukparagraaf (impact analyse) bij alle grotere plannen, zoals bijvoorbeeld de kwaliteitsafspraken, en voor instemmingsrecht respectievelijk adviesrecht op de gehele begroting en niet alleen op het publieke deel.

Science faction

Website                              
Twitter

Lijst Calimero

www.lijstcalimero.nl contact@lijstcalimero.nl
Twitter
Facebook
Instagram

Lijst Calimero zit sinds 2004 in de Universiteitsraad met een duidelijke doelstelling: het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs aan onze universiteit. Dat doen wij door kritisch en constructief te kijken naar de verschillende facetten van het onderwijs binnen onze universiteit. Door te kijken naar hoe iedere student studeert, wat iedere student studeert en waar elke student studeert, proberen we alle elementen van het studentenleven te vertegenwoordigen in de Universiteitsraad. Elk jaar organiseren wij dan ook denktanks met verschillende thema’s, om van de studenten te horen en studenten te informeren over onze bezigheden in de universiteitsraad.

Studenten Organisatie Groningen

Studenten Organisatie Groningen
f ractie studentenorganisatie.nl
Twitter
Facebook

De Studenten Organisatie Groningen is de oudste studentenpartij in de Universiteitsraad en zet zich al sinds 1972 in verschillende vormen in om het dagelijks leven van alle 30.000 studenten van de RUG te verbeteren. Het beleid van de SOG richt zich op met name de volgende drie pijlers: internationalisering, duurzaamheid en flexibiliteit voor en employability van studenten. Binnen dat kader heeft de SOG daarom onder andere ook al jaren een international in hun fractie zitten. De SOG staat voor een constructieve, horizontale dialoog door de hele academische gemeenschap voor verbeteringen in het dagelijks leven van de student die het maximale uit zijn of haar studententijd wil halen.

Democratische Academie Groningen

www.democratischeacademie.com           democratischeacademie@gmail.com
Twitter
Facebook

Wij van de Democratische Academie Groningen (DAG) zitten in de raad om fundamentele kritiek te uiten op het beleid van de RUG, dat on-transparant, on-democratisch en te veel gericht op rendement is. Naast onze rol in de Universiteitsraad organiseren we met de rest van DAG protesten, discussieavonden en doen we onderzoek naar misstanden aan de universiteit.

One Man's Gang

onemangangland@gmail.com

One Man Gang's inaugurele jaar in de Universiteitsraad is tot nu toe een interessante ervaring. Toen ik besloot mee te doen had ik twee platforms waarop ik mijn hele kandidatuur baseerde: gratis heet water en een rookbalkon. Ik kan met trots zeggen dat sinds oktober heet water gratis is in de UB. Maar ik ben pas tevreden als heet water gratis is in ieder gebouw van de universiteit, en hier ben ik dan ook mee bezig. Maar om dit voor elkaar te krijgen moet ik nu met de faculteitsbesturen in overleg, omdat het binnen hun competenties ligt om mijn plan te realiseren. Over het rookbalkon heb ik een memo van acht pagina's gestuurd naar het College van Bestuur afgelopen oktober, waarin ik drie mogelijkheden had uitgewerkt om het roken/vervuilingsprobleem aan te pakken. Ik wacht op dit moment op een antwoord, welke ik kan verwachten in februari. Er zijn twee zekerheden in de Universiteitsraad: alles kost tijd en compromissen zijn onontkoombaar.

De Vrije Student
Laatst gewijzigd:19 januari 2023 11:37
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...