Skip to ContentSkip to Navigation
About us Organization Rules and regulations Education
Header image Groningen Topsportstudiestad

Topsportstudent Nik Lemmink loopt naar zilver tijdens NK Cross

Date:02 March 2023
Author:Groningen Topsportstudiestad
Een blije Nik Lemmink finisht als tweede
Een blije Nik Lemmink finisht als tweede

Rechtenstudent Nik Lemmink heeft onlangs een fraaie zilveren medaille gewonnen tijdens de NK Cross in Hellendoorn. Op de lange afstand hoefde hij alleen Hanzehogeschool student Tom Hendrikse, zijn teamgenoot van Team 4 Mijl, voor te laten gaan. 

“In het begin waren we met vier man bij elkaar,” vertelt Nik over de NK-race. “Tom zat daar ook bij. Hij probeerde de race hard te maken en ging er ook rap vandoor. De andere twee gingen niet mee en ik vond het zelf ook verstandig om niet meteen te reageren omdat ik in de weken ervoor wat last had van een blessure en ook nog ziek was geweest. Het was afwachten hoe sterk ik zou zijn.” Nik bleef in eerste instantie bij Jesse Fokkenrood, kon hem achter zich laten, maar zag dat het gat met Tom Hendrikse inmiddels te groot was. “Het was super dat Tom en ik één en twee werden. Toen ik finishte stond Tom mij blij op te wachten.”

Oorspronkelijk 3 NK’s

Nik zou oorspronkelijk aan drie NK’s, die kort achter elkaar gepland stonden, meedoen: NK 10 kilometer op de weg in Schoorl, NK Indoor in Apeldoorn en NK Cross. Uiteindelijk kwam Nik alleen in actie op de cross. “Ik had met mijn coach Eddy Kiemel al wel besloten dat we het NK Indoor zouden schrappen als het teveel zou zijn. Want het is erg zwaar om kort achter elkaar drie keer te pieken. Vlak voor het NK in Schoorl kreeg ik last van mijn voet en de week erna was het nog steeds pijnlijk waardoor ik ook niet meedeed aan het NK Indoor. Gelukkig ging het daarna beter en pakte het goed uit op de cross.”

“De cross is niet echt een populair onderdeel want er waren nog best veel afzeggingen bij de favorieten, maar ik vind het heel vet. Cross is echt racen over onverharde paden met draaien en keren. Je bent niet bezig met een tijd. De vijf kilometer op de baan kan ook vet zijn, maar dat is alleen maar rondjes lopen. De afwisseling maakt de cross juist leuk.” Komend najaar, eind november, kunnen de crossers zich via de Warandeloop in Tilburg plaatsen voor het EK in Brussel in december. Dat is zeker een doel van de student Rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Vijf kilometer is het hoofddoel

Vanaf nu is de focus echter eerst gericht op de baan. Daarvoor gaat Nik binnenkort vier weken op trainingskamp in het Amerikaanse Flagstaff waar hij gaat trainen op hoogte onder leiding van bondscoach Tomasz Lewandowski. “Ik ga me richten op de vijf kilometer want dat ligt mij het beste. De vijf kilometer is ook het hoofddoel op het NK komende zomer. Mijn persoonlijk record is 14.07 en het streven is om onder de veertien minuten te lopen. Dat moet lukken.”

decorative image
"Zo heb ik een keer tijdens een trainingskamp op Lanzarote een presentatie gegeven aan mijn studiegenoten via teams." (Foto: Erik van Leeuwen)

Het NK outdoor vindt eind juli plaats in Breda. Dan beginnen tevens de World University Games in het Chinese Chengdu, een evenement waar Nik ook interesse in heeft. “Mijn coach Eddy is wel een voorstander van de Universiade. Los van het feit dat het een heel vet evenement is, is het ook een groot toernooi waar ik veel ervaring op kan doen. Het moet echter financieel wel kunnen want de kosten zijn natuurlijk hoog. Ik ben al een beetje aan het kijken of ik sponsoren kan vinden.”

Combinatie studeren/hardlopen goed te doen

De studie Rechten aan de RUG zal Nik dit jaar in elk geval niet dwars zitten in zijn sportieve ambities. “Ik ben mijn master aan het afronden. Voor mij is de combinatie studeren/hardlopen ook goed te doen. De studie is heel zelfstandig. Dat was helemaal zo in coronatijd. Toen waren alle lessen online. Voor mij was dat ideaal. Tijdens mijn stage was ik wel vijf dagen in de week aan het werk en was hardlopen daarna soms wel eens teveel.” Over medewerking vanuit de RUG had en heeft Nik echter niet te klagen. “Als ik op tijd contact opneem met een docent, is er altijd wel wat te regelen. Daar heb ik nooit echt problemen mee gehad. Zo heb ik een keer tijdens een trainingskamp op Lanzarote een presentatie gegeven aan mijn studiegenoten via teams. Zat ik op mijn hotelkamer achter de laptop.”

Nik is nu bezig met zijn scriptie en werkt daarnaast parttime als jurist voor Dokk Advocaten in Groningen. En ook dat is prima te combineren met hardlopen. “Tijdens mijn sollicitatiegesprek moest ik natuurlijk wel aangeven dat ik halverwege maart vier weken weg ben voor hoogtestage. Dat vonden ze geen enkel probleem. Het hardlopen wordt zelfs aangemoedigd. Mijn leidinggevende vindt het heel leuk dat ik dat doe. Als ik mijn master heb afgerond, wil ik trouwens sowieso eerst parttime blijven werken. Kijken hoever ik kan komen met hardlopen.”

Comments

Loading comments...