Skip to ContentSkip to Navigation
About us Organization Rules and regulations Education
Header image Groningen Topsportstudiestad

Suzanne Voorrips sluit topsportcarrière af en kijkt met plezier terug op haar tijd als topsportstudent aan de RUG

Date:23 February 2023
Author:Groningen Topsportstudiestad
Suzanne Voorrips tijdens het EK Indoor in 2021
Suzanne Voorrips tijdens het EK Indoor in 2021

(Oud-)topsportstudenten van de Rijksuniversiteit Groningen lieten mooie prestaties zien tijdens het NK Indoor Atletiek dat op 18 en 19 februari plaatsvond in Apeldoorn. Alumna Leonie van Vliet prolongeerde haar nationale titel op de 200 meter en student rechten Bjorn van Kins sleepte brons in de wacht op het onderdeel kogelstoten. Voor alumna Geneeskunde Suzanne Voorrips was het de laatste keer dat ze actief was op een NK. De voormalige topsportstudente van de RUG sloot haar topsportcarrière af met een zilveren medaille op de 800 meter.

Suzanne gaat zich nu volledig richten op haar werk als arts-onderzoeker cardiologie in het UMCG. “Naar omstandigheden was het zilver het hoogst haalbare. Kijk, je gaat natuurlijk altijd voor goud. Ik denk niet dat het onrealistisch was. Het zat dicht bij elkaar, maar voor nu was dit wat erin zat. En na een best wel rumoerig jaar was dit wel een goede prestatie dus daar ben ik blij mee.”

Suzanne had het afgelopen jaar wat last van blessures. ”En ik ben nu drie jaar fulltime aan het werk als arts-onderzoeker en atlete. Dat is fantastisch. Die combinatie is echt goud, maar het vraagt ook echt alles. Nu is het ook goed.” Daarmee sluit ze een lange periode als middenafstandsloopster af. “Ik heb dit twaalf jaar gedaan, begon als 17-jarige toen ik net klaar was met de middelbare school. Topsport zat daarna helemaal verweven in mijn ontwikkeling. Tien, twaalf jaar lang. Dat was echt superwaardevol en leuk. Ik heb zo lang alles kunnen geven en daarom is dit een goed moment om te zeggen: Ik ga verder.”

“De combinatie werk/topsport vraagt veel van je. In trainingsperiodes veel kwantiteit en in wedstrijdperiodes juist veel kwaliteit, verantwoordelijkheden die je na moet komen, alle details die je in topsport moet stoppen en daarnaast hard werken. Ik vond dat altijd heel leuk en ik denk dat dat mij ook zo lang op hoog niveau heeft gehouden. Ik vond het leuk om overdag met mijn hoofd en ’s avonds met mijn benen bezig te zijn,” vertelt de atlete van Groningen Atletiek lachend.

decorative image
Suzanne, midden, in volle concentratie tijdens haar laatste race (Foto: Erik van Leeuwen).

Coschap overslaan vanwege trainingskamp

Suzanne kijkt ook heel positief terug op de jaren dat ze hardlopen combineerde met de studie Geneeskunde aan de RUG. “Ik begon echt als student die alles deed en alles wilde doen. Toen was het niveau nog een stuk lager, liep ik 2.17 minuten. Na een jaar of twee, drie ging het niveau steeds meer omhoog en toen kreeg ik door dat er echt wel wat kon als ik ervoor zou gaan. Toen ben ik volle bak in gaan zetten op het sporten en daardoor heeft mijn studie wel eens wat vertraging opgelopen omdat ik bijvoorbeeld een trainingskamp op hoogte deed en daardoor een coschap oversloeg. Ik ben wel altijd blijven studeren omdat ik het belangrijk vond om die maatschappelijke lijn vast te houden. Ik heb het ook nog wat uitgerekt door tussendoor filosofie te studeren.”

“De medewerking vanuit de RUG was supergoed. Als er zaken waren die elkaar beten, bijvoorbeeld een trainingskamp en een tentamen, dan kon ik dat wel oplossen met de faculteit en anders droeg Cees Reitsma als topsportcoördinator wel een steentje bij als dat nodig was. Voor mijn coschappen was ik geplaatst in Friesland. Alles kon toen gepland worden rondom mijn hoogtestages. Dat was heel fijn. Het was een mooie tijd.”

decorative image
Veel steun voor Suzanne tijdens het afgelopen NK Indoor Atletiek (Foto; Erik van Leeuwen)

Universiade onvergetelijke ervaring

Suzanne deed in 2015 mee aan de Zomer Universiade in het Zuid-Koreaanse Gwangju. Ze wist zich daar net niet te plaatsen voor de finale, maar ondanks dat werd het een onvergetelijke ervaring. Ze raadt de huidige topsportstudenten van de RUG die overwegen om komende zomer mee te doen aan de World University Games dan ook aan om dat zeker te gaan doen. “Ja, echt doen en ga ook genieten als je er bent. Ik was heel zenuwachtig. Het was mijn eerste grote toernooi voor atletiek. Het is qua grootte en opzet zo fantastisch. Echt een ervaring. Je bent daar met allerlei sporters en het Nederlands team is echt één. Dus als het lukt, ga ernaartoe. Het is echt super.”

De World University Games van 2015 waren één van de hoogtepunten uit de mooie sportieve carrière van Suzanne die dus werd afgesloten met zilver op het NK Indoor. “Dit was een mooie afsluiter. Ik had als 17-jarige nooit kunnen bedenken dat ik drie gouden en in totaal veertien NK-medailles zou gaan winnen. En ik ben ook nog naar het EK en dus de Universiade geweest. Ja, het is echt een heel mooie tijd geweest. Op het podium afsluiten was een droom dus het is helemaal mooi zo.”

Leonie van Vliet kampioen in nieuw persoonlijk record

Leonie van Vliet, die Tandheelkunde studeerde aan de RUG, prolongeerde in Apeldoorn haar titel op de 200 meter in een nieuw persoonlijk record: 23,49 seconden. Verrast was ze niet door haar eigen goede prestatie. “Het klinkt misschien stom, maar eigenlijk had ik dat wel verwacht. Natuurlijk spreek je dat van tevoren niet zo hard uit, maar ik wist wel dat ik beter ben dan vorig jaar. Ik ging dan ook voor de winst en voor een pr.”

Vanaf nu staat voor Leonie het outdoor-programma centraal. “Outdoor hoop ik dit seizoen onder de 23 seconden te kunnen lopen,” kijkt ze vooruit. “Mijn pr staat op 23.09 seconden dus ik denk dat dat wel moet lukken. Zoals het er nu naar uitziet zit een pr op de 100 meter er ook wel in. Het WK dit jaar is niet echt een doel, maar de Olympische Spelen volgend jaar wel. Daar zijn we nu naartoe aan het werken.” Leonie was er als reserve al bij tijdens de Spelen van 2021 in Tokio en belandde zo vorig jaar juni op de Olympische wand van het Sportcentrum op de Zernike Campus. “Ja, dat was leuk. Leuk om op de wand te hangen bij andere grote sporters. Dat vind ik wel een eer.”

decorative image
Leonie van Vliet, midden, glunderend met de gouden NK-medaille (Foto: Erik van Leeuwen).

Comments

Loading comments...