Skip to ContentSkip to Navigation
About us Organization Rules and regulations Education
Header image Groningen Topsportstudiestad

Studente Bewegingswetenschappen Marit Auée bekroont tweede seizoen FC Twente met kampioensfeest

Date:06 June 2024
Author:Groningen Topsportstudiestad
Marit (links) met de kampioensschaal
Marit (links) met de kampioensschaal

Ze maakte het met FC Twente nog even spannend, maar studente Bewegingswetenschappen Marit Auée slaagde er op de slotdag van de Azerion Vrouwen Eredivisie in kampioen van Nederland te worden door Telstar met 2-0 te verslaan. “Ik denk ergens dat wij ons heel erg wilden bewijzen.” Als toetje maakte ze voor de interlands tegen Finland deel uit van de selectie van de Oranje Leeuwinnen.

Op 11 mei konden de champagneflessen ontkurkt worden bij FC Twente. Dankzij de 2-0 winst op Telstar werd de felbegeerde kampioensschaal uitgereikt aan de Tukkers. Marit Auée had met FC Twente de strijd om het kampioenschap eerder kunnen beslissen. Gedurende het seizoen bouwde FC Twente een zodanige voorsprong op nummer twee Ajax op dat drie wedstrijden voor het einde de titel al in de wacht gesleept kon worden. Tegenstander FC Utrecht gooide echter roet in het eten.

“Ik denk dat er tegen FC Utrecht best wel wat spanning op zat,” vertelt Marit. “In ieder geval wel als ik voor mezelf spreek. Het was ook een lastige wedstrijd. Ze hadden het gewoon goed geanalyseerd.” FC Utrecht hield FC Twente op 2-2 waardoor het kampioensfeest werd uitgesteld. In de voorlaatste speelronde werd echter met 2-0 verloren van Fortuna Sittard waardoor het aankwam op de laatste speeldag.

Mini-huldiging op het veld

De overwinning op Telstar betekende dus alsnog dat het kampioenschap binnen gehaald werd. “We hadden het natuurlijk liever al eerder beslist,” aldus Marit. “Maar we wisten ook dat we drie kansen zouden krijgen.” De titel werd uiteraard goed gevierd. “We hebben inderdaad een leuk feestje gehad,” beaamt Marit. “We zijn de dag erna nog in het stadion geweest bij wedstrijd van de mannen. Dat was heel erg leuk. Het was een soort van mini-huldiging op het veld.” De meiden vlogen daarna naar Ibiza waar ze met elkaar het kampioenschap vierden.

‘We zijn de eerste vijftien wedstrijden ongeslagen gebleven’

Zo werd Marit in haar tweede jaar bij FC Twente voor het eerst kampioen van Nederland. Vorig jaar won ze met FC Twente weliswaar de KNVB-Beker, maar ging Ajax met de titel aan de haal en dat deed toch wat pijn. Marit: “Ik denk ergens dat wij ons heel erg wilden bewijzen na vorig jaar. Omdat we het toen net hebben weggegeven. En ik denk dat wij het vanaf het begin gewoon heel goed gedaan hebben. We zijn de eerste vijftien wedstrijden ongeslagen gebleven. Het was misschien niet altijd heel overtuigend, maar we konden het wel altijd over de streep trekken.”

decorative image
Een supertrotse Marit (links) met de schaal als kampioen van Nederland

Meer leiding nemen

Met de titel heeft Marit ook op persoonlijk vlak stappen gemaakt. “Ik denk dat ik ieder jaar een stukje volwassener ben geworden. Het scheelt dat ik naast Caitlin Dijkstra sta. Maar ik word wel meer gedwongen om zelf wat meer de leiding te nemen. Nog steeds denk ik dat ik daar veel stappen in kan zetten. Maar ik denk wel dat het beter is geworden.”

‘Ik denk dat ik wel goed in beeld ben’

Marit maakte het afgelopen seizoen ook een paar keer deel uit van de selectie van de Oranje Leeuwinnen.  Dat was een mooie ervaring zoals recent tijdens de interlands tegen Finland. Marit: “Ik kreeg weer nieuwe informatie wat allemaal nodig is om de volgende stap te zetten naar de top. Hoe je omgaat met bepaalde zaken zoals tactiek. De beleving daarin. Ja, daar kan je wel van leren.” Uiteraard hoopt Marit in de toekomst vaker deel uit te maken van de nationale selectie. “Ik denk dat ik wel goed in beeld ben. En als ik erbij zit, wil ik natuurlijk ook daadwerkelijk minuten gaan maken.”

Studie gaat nog steeds goed

Sportief gaat het Marit dus voor de wind. Haar studie Bewegingswetenschappen verloopt ook nog steeds naar wens. “Het gaat inderdaad nog steeds goed, al is het soms wel lastig omdat ik bijna nooit fysiek aanwezig kan zijn. De reistijd tussen Enschede en Groningen is twee uur. Op een normale trainingsdag red ik dat niet.” Marit volgt nu een vak per blok. “Daarin is het kijken wat wel en niet kan. Het vergt wel extra energie en tijd om alle informatie binnen te krijgen en te begrijpen, maar het is nog steeds vol te houden. Ja, gelukkig wel.”

decorative image
Marit trainend op het trainingscomplex in Zeist met de Oranje Leeuwinnen

Comments

Loading comments...