Skip to ContentSkip to Navigation
About us Organization Rules and regulations Education
Header image Groningen Topsportstudiestad

Roeister Ilse Kolkman: “Mijn leven is veel veranderd sinds ik klaar ben met de studie.”

Date:05 April 2021
Author:Groningen Topsportstudiestad
Ilse Kolkman
Ilse Kolkman

Twee maanden geleden was roeister Ilse Kolkman, samen met schaatster Melissa Wijfje, het gezicht van de campagne om het project Groningen TOPsportstudiestad onder de aandacht te brengen. Inmiddels is ze afgestudeerd en hoopt ze dit jaar uit te komen op de Olympische Spelen. Het EK roeien in Italië is daarvoor een belangrijke graadmeter.

Ilse is op het moment van spreken op trainingskamp in het Italiaanse Pusiano, iets gelegen boven Milaan en tevens in de buurt van Varese waar vanaf vrijdag 9 april het Europees Kampioenschap plaats vindt. “Het trainingskamp verloopt goed eigenlijk,” vertelt Ilse die pas vlak voor het trainingskamp hoorde dat ze tijdens het EK in de boot van de tweezonder roeit.

Ilse kijkt vol verwachting uit naar het EK. “Het wordt mijn eerste echte wedstrijd op seniorenniveau,” laat ze weten. “Het is vooral een leermoment.” Ilse vormt de tweezonder met de meer ervaren José van Veen. José won in 2016 tijdens het EK zilver met de ‘acht’ en eindigde datzelfde jaar als zesde tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. “Ik leer van José vooral technische dingen en hoe we ons moeten voorbereiden op een race,” vertelt Ilse.

Een beetje gek                                                                                                                    Ilse heeft begin dit jaar haar studie Psychologie aan de RUG afgerond. Het was in een periode dat ze te zien was als gezicht van Groningen TOPsportstudiestad.“Ik vond de campagne heel leuk, kreeg heel veel foto’s met mijn afbeelding toegestuurd. Het was wel een beetje gek om mezelf zo te zien, maar het was heel leuk met al die reacties. Ik zou zeker weer meedoen als ik ervoor gevraagd wordt.”

Ilse geeft echter direct aan dat ze die kans niet groot acht, aangezien ze dus pas is afgestudeerd. “Mijn leven is veel veranderd sinds ik klaar ben met de studie. Hiervoor trainde ik ook veel, maar ging uiteraard ook tijd naar het studeren. Nu ligt de focus helemaal op trainen, kan ik daar volledig mijn tijd en energie in steken. Ja, het is een heel ander leven dan twee maanden geleden.”

Bosbaan                                                                                                                              Ilse is inmiddels verhuisd naar Amsterdam en traint daar op de bekende Bosbaan. “Die verandering is heel gemakkelijk gegaan. Ik ben snel opgenomen in de trainingsgroep. Het scheelt dat ik hen ook al goed kende.” Waar ze tijdens haar studie twee keer per dag trainde, is dat nu opgeschroeft naar drie tot vier keer per dag. “Op zondag heb ik een vrije dag. Daar ben ik dan ook wel aan toe. Dan kan ik me even weer opladen.”

Na het EK richt Ilse zich op het Olympisch Kwalificatie Toernooi dat van 15 tot en met 17 mei plaatsvindt in het Zwitserse Luzern. “De tweezonder heeft zich nog niet geplaatst,” weet Ilse. “Ik weet ook niet zeker of ik dan in de boot zal zitten. Dat hangt mede af van de komende resultaten.”

Inge Kolkman
Inge Kolkman