Skip to ContentSkip to Navigation
About us Organization Rules and regulations Education
Header image Groningen Topsportstudiestad

Het coronaseizoen van basketballer en student Sjoerd Koopmans: "Ik kon mooi tussen de trainingen door de lessen volgen of terugkijken."

Date:03 May 2021
Author:Groningen Topsportstudiestad
Fraaie score van Sjoerd Koopmans
Fraaie score van Sjoerd Koopmans

Even leek het erop dat basketballer en student sterrenkunde Sjoerd Koopmans met Aris Leeuwarden na medio oktober vorig jaar, vanwege de coronamaatregelen, niet meer in actie zou komen in de eredivisie. Vanaf januari mocht de topsport echter toch weer in actie komen. Voor Sjoerd en Aris werd het door corona toch al rare seizoen echter geen succes. Een seizoen die door hem ook nog werd afgesloten met een coronabesmetting.

Sjoerd zat ruim een week in quarantaine vanwege corona. “Ik voelde me grieperig en werd de volgende dag positief getest.” Sjoerd mistte daardoor de laatste competitiewedstrijd tegen The Hague Royals, een duel die verloren ging met 61-63. Een dag later kregen zijn ploeggenoten Tim Hoeve en Reinder Brandsma ook klachten. En ook zij werden positief getest op corona. Het gevolg was dat de bekerwedstrijd tegen The Hague Royals geen doorgang kon vinden en zo het seizoen van Aris abrupt ten einde kwam.

Dubbel gevoel

Het was door corona sowieso al een raar seizoen voor Sjoerd en Aris. “We dachten in oktober weer te kunnen beginnen, maar al gauw ging de competitie op slot. Toen was het wachten. Op het moment dat ik dacht dat het niet zou gebeuren, hoorde ik dat we in januari toch mochten beginnen. Het gaf wel een dubbel gevoel. De maatregelen werden aangescherpt, maar de topsport werd weer opgestart.”

Aris begon goed met een 66-86 zege op The Hague Royals. Daarna werd er echter alleen nog gewonnen van Almere Sailors. Zo eindigde Aris het seizoen teleurstellend als vijfde in de Elite B van de Dutch Basketball League. “Het was qua dynamiek ook wel een raar seizoen,” vertelt Sjoerd. Hij doelt daarmee op het vertrek eind vorig jaar van Thomas Smallwood, een belangrijke speler in de selectie. Daarnaast zette Aris de samenwerking met Craig Osaikhwuwuomwan stop, wat ook een fikse aderlating betekende. “Dat heeft ook niet meegeholpen. Tel daar wat blessures bij op en het verklaart voor een deel onze prestaties.”

Sjoerd Koopmans in actie voor Aris Leeuwarden
Sjoerd Koopmans in actie voor Aris Leeuwarden

Vertrouwen

Zelf kan Sjoerd terugkijken op een constant seizoen. Hij zat qua scores regelmatig in de dubbele cijfers. “Ik kreeg het vertrouwen van onze coach Ferried Naciri, mocht veel minuten spelen. Dan krijg je ook wel scoringsmogelijkheden.” Naciri heeft inmiddels besloten terug te gaan naar zijn thuisland België waardoor Aris op zoek moet naar een nieuwe coach. Zodoende is de toekomst van Sjoerd bij Aris ook onzeker want het is eerst afwachten wat de plannen zijn van de nieuwe coach.

Sterrenkunde

Sjoerd begon in 2016 met de studie sterrenkunde aan de RUG. Toen speelde hij als talentvolle basketballer nog in Groningen bij Donar. “Op de  middelbare school gingen vakken als wis- en natuurkunde mij gemakkelijk af. Ik vond het echter minder aantrekkelijk om bijvoorbeeld wiskunde te gaan studeren. Sterrenkunde sprak me wel aan. Wis- en natuurkunde komen hier met name in het eerste jaar breed aan bod.”

De combinatie eredivisiebasketbal en studeren is goed te doen voor Sjoerd. “Alles gaat door corona nu online. Dat kwam mij afgelopen seizoen wel goed uit. Ik kon mooi tussen de trainingen door de lessen volgen of terugkijken.” En nu het basketbalseizoen erop zit heeft hij de komende maanden sowieso voldoende tijd om aan zijn studie te besteden.

Sjoerd Koopmans
Sjoerd Koopmans

Sporthal

Voor corona was het voor Sjoerd lastiger om de studie te combineren met topsport. Een doorsnee dag zat al gauw vol. In de ochtend was er krachttraining en ’s middags moest hij in de sporthal zijn voor de middagtraining. “Dan had ik ’s avonds minder energie om nog te studeren. In de vrije ochtenden keek ik meestal de lessen terug. En richting tentamens ging mijn vrije tijd op aan studeren.”

Hij kreeg en krijgt alle medewerking van de universiteit en van de club om zijn sport te beoefenen en daarnaast te studeren. Sjoerd heeft goed contact met zijn studieadviseur en docenten zijn bereid mee te denken als een toets niet gemaakt kan worden omdat er bijvoorbeeld een wedstrijd is. “Ik mocht van de club ook wel eens een krachttraining missen om een toets te kunnen maken,” voegt hij er aan toe.

Full-time

Sjoerd wil er na drie seizoenen Aris graag nog een seizoen aan vastplakken. Toch zou het best zo kunnen zijn dat hij zich straks volledig gaat richten op zijn studie sterrenkunde. “Daar heb ik al wel aan zitten denken,” beaamt Sjoerd. “Ik denk niet dat een grotere club als Donar straks nog voor de deur staat. Daarom overweeg ik na de zomer full-time te gaan studeren. Maar misschien komt de nieuwe coach straks met mooie plannen en ga ik nog door bij Aris.”

De sportieve toekomst van Sjoerd is dus nog even ongewis. Wat betreft de studie heeft hij voor zichzelf wel meer duidelijkheid. “Ik hoop in de zomer het tweede jaar te hebben afgerond. Dan moet ik nog één jaar voor mijn bachelor. Kijken hoe dat gaat lopen.”