Skip to ContentSkip to Navigation
About us Organization Rules and regulations Education
Header image Groningen Topsportstudiestad

Handbalster en studente Geneeskunde Maaike Evenhuis wil met geslaagd GNSK de vieze smaak van degradatie met E&O wegspoelen

Date:28 May 2024
Author:Groningen Topsportstudiestad
Maaike Evenhuis in actie (Foto: Tina Kolthof)
Maaike Evenhuis in actie (Foto: Tina Kolthof)

Het was even balen voor handbalster Maaike Evenhuis. De studente Geneeskunde aan de RUG degradeerde onlangs met E&O uit de eredivisie. Maar gelukkig voor haar staat er snel een mooi evenement op de agenda. Want met De Cirkeltijgers gaat ze begin juni Groningen vertegenwoordigen tijdens de GNSK (Groot Nederlands Studenten kampioenschap).

De GNSK vindt dit jaar op 7, 8 en 9 juni plaats in Rotterdam. In twaalf verschillende sporten strijden de studentensteden van Nederland dan om de titel ‘Studentensportstad 2024.’ Groningen was de afgelopen twee edities de beste bij het dameshandbal en ook dit jaar is de verwachting dat Groningen opnieuw hoge ogen zal gooien.

Maaike Evenhuis was er twee jaar geleden bij toen Groningen de sterkste was met dameshandbal tijdens het GNSK in Den Haag en Delft. “Dat was echt superleuk,” herinnert ze zich. ”Het is een heel leuk team. Een team waar gezelligheid ook heel erg belangrijk is. Als je altijd moet presteren is gezelligheid soms ook even heel fijn. Gewoon even leuk te handballen zeg maar.”

Een lastig jaar

Maaike handbalt gedurende het seizoen in de zaal voor E&O uit Emmen. Met die ploeg slaagde ze er net niet in om zich te handhaven in de eredivisie. Een 13-24 nederlaag op de laatste speeldag tegen Volendam zorgde ervoor dat E&O volgend seizoen een divisie lager gaat spelen. “We wisten dat het een lastig jaar zou worden,” vertelt Maaike. “We gingen ook voor handhaving.”

Gedurende de reguliere competitie wist E&O maar één wedstrijd te winnen. “Als je kijkt naar de puntentelling, dan hebben we niet zo'n goed jaar gehad. Maar als je naar de uitslagen gaat kijken, dan hebben we best wel veel wedstrijden met maar één, twee of drie doelpunten verschil verloren. Dat is natuurlijk niet veel. Dus het hele jaar viel het eigenlijk niet onze kant op. In de nacompetitie konden we het wel doortrekken. Konden we in het laatste kwartier wel onze voorsprong behouden. Waardoor we begonnen te winnen.

‘Het was een heel leerzaam seizoen’

decorative image
Maaike is in de zomer actief met beachhandbal

Het was echter dus niet genoeg. De nederlaag tegen Volendam was er net één teveel. “Het was wel een heel leerzaam seizoen,” is Maaike positief. “De eredivisie is een hoger niveau. Je moet honderd procent geven. Anders verlies je gewoon. Dan ga je er gewoon vanaf. Voor mij als hoekspeelster is het schieten het allerbelangrijkste. Je staat tegenover betere keepers. Dus je moet echt gaan werken aan je schot. Echt goed kijken waar je schiet.”

Coschappen

De combinatie handbal en studeren ging Maaike het afgelopen seizoen goed af. Komend seizoen wordt het wel een flinke uitdaging omdat ze dan coschappen gaat lopen in Groningen of Assen. “Ik ben dan elke dag rond half zes, zes uur klaar met coschappen,” weet Maaike. “Maar ik moet ook om zes uur in de sporthal in Emmen staan voor de training. Dat wordt heel krap en pittig, Maar ik ga er alles aan doen om de trainingen zoveel mogelijk te halen.”

Naast zaalhandbal is Maaike in de zomer actief met beachhandbal. Dat doet ze niet bij E&O, maar bij Volendam. Daar kwam ze op een bijzondere wijze bij terecht. Omdat ze vanwege tutoronderwijs niet altijd bij de training van E&O kon zijn, trainde ze als vervanging wel eens mee met De Cirkeltijgers. Daar werd ze door een speelster van Volendam uitgenodigd om mee te doen met een toernooi toen Maaike kenbaar maakte dat ze wel weer wilde beachen.

‘Soms ben ik een week weg en dat is dan wel even lastig met de studie’

Het bleef niet bij dat ene toernooi. Maaike komt nu in de zomer zowel nationaal als internationaal uit voor Volendam. Voor de European Beach Handball Tour gaat ze met Volendam dus ook naar het buitenland. Maaike: “Dan ben ik soms een week weg en dat is dan wel even lastig met de studie.” Maar daar heeft ze een goede oplossing voor gevonden. “Ik studeer altijd samen met een vriend van mij. Hij houdt me via Facetime op de hoogte en zorgt voor de college-aantekeningen. Dat helpt enorm.”

decorative image
De GNSK vindt dit jaar op 7, 8 en 9 juni plaats in Rotterdam

GNSK heel gave ervaring

Tot slot nog even terug naar het GNSK. Waarom zouden sportende studenten van de RUG mee moeten doen aan het GNSK? “Het is een hele leuke sfeer,” vertelt Maaike enthousiast. “Het is competitief, maar er is ook veel saamhorigheid. Ik zou zeker een keer meedoen om het in ieder geval een keertje mee te maken. Zo'n groot toernooi met zoveel verschillende sporten en zoveel studenten. Ja, het is gewoon een heel gave ervaring.” Dit jaar bestaat de afvaardiging van Groningen uit 132 deelnemers en begeleiders. Naast Maaike komen nog diverse andere topsportstudenten van de RUG in actie in Rotterdam.

Comments

Loading comments...