Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

Tweets van Trump alleen van invloed op financiële markten als ze negatief van toon zijn

12 maart 2020
tweet Donald Trump

Hebben tweets van Donald Trump invloed op financiële markten? De Amerikaanse president noemt veelvuldig bedrijven in zijn tweets in een poging hen te beïnvloeden. Heleen Brans en Bert Scholtens van de Rijksuniversiteit Groningen onderzochten dergelijke tweets in de eerste helft van Trumps presidentschap. Voor die periode analyseerden ze ongeveer honderd tweets waarin de president expliciet melding maakt van een bedrijf. Ze publiceren hun bevindingen in het ‘open access’ (vrij toegankelijke) tijdschrift PLOS ONE.

Brans en Scholtens bestudeerden hoe beleggers in de VS reageren op dergelijke berichten. Daartoe berekenden ze de buitengewone aandelenrentabiliteiten van de genoemde bedrijven, daarbij rekening houdend met het specifieke risico van het bedrijf en de markt. Ook onderzochten ze of de toon van de tweet relevant is voor de koersreactie van de aandelen.

Geen effect op korte termijn

Brans en Scholtens concluderen dat de waarde van bedrijven in ieder geval op de korte termijn niet beïnvloed wordt door de tweets van president Trump. Dit duidt erop dat dergelijke tweets geen economische betekenis hebben. Ofwel, Trump heeft de economie niet onder de duim. Maar als de auteurs rekening houden met de toon van de tweets vinden ze wél een duidelijk effect. Namelijk dat sterk negatief getoonzette tweets samenhangen met een daling van de marktwaarde van genoemde bedrijven. Positieve tweets blijken géén effect te hebben.

In lijn met wetenschappelijke literatuur

De resultaten van Brans en Scholtens bevestigen meer algemene bevindingen over dit onderwerp in de wetenschappelijke literatuur. Brans en Scholtens tonen aan dat de tweets van president Trump een negatief effect kunnen hebben op de waarde van het bedrijf dat in negatieve zin wordt genoemd. De door hen gebruikte methode maakt het niet mogelijk om na te gaan waardoor het effect specifiek optreedt en is alleen geschikt om effecten op de korte termijn te meten.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:01 februari 2023 16:21
View this page in: English

Meer nieuws

  • 19 april 2024

    Nieuwe scriptieprijs voor masterstudenten Economie en Bedrijfskunde

    Hoe kunnen we economie en bedrijfskunde studenten prikkelen om in hun masterscriptie aandacht te besteden aan belangrijke maatschappelijke uitdagingen? De 14 Nederlandse faculteiten economie en bedrijfskunde, verenigd in het Decanenberaad Economie...

  • 18 april 2024

    Ward Romeijnders appointed as Professor of Optimization under Uncertainty

    The Faculty of Economics and Business is pleased to announce that Ward Romeijnders has been appointed as Professor of Optimization under Uncertainty. The chair is situated within the Department of Operations.

  • 12 april 2024

    Oratie Corine Noordhoff: Future ready retail

    Tijdens haar oratie zal Corine Noordhoff inzichten verschaffen in de fundamentele elementen om te overleven en je bedrijf aan te passen in de retailsector. Noordhoffs oratie vindt plaats op vrijdag 19 april 2024, 16:15 – 17:00, in de aula van het...