Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

The dual hit hypothesis of schizophrenia

Promotie:Dhr. C.G.J. (Cyprien) Guerrin
Wanneer:25 oktober 2023
Aanvang:09:00
Promotors:prof. dr. E.F.J. (Erik) de Vries, prof. dr. I.E.C. (Iris) Sommer
Copromotor:dr. J. (Janine) Doorduin
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
The dual hit hypothesis of schizophrenia

De ‘dubbele hit’ hypothese voor schizofrenie

Schizofrenie is een complexe psychiatrische aandoening met aanzienlijke gevolgen voor het sociale en professionele leven. De aandoening openbaart zich meestal tijdens de vroege volwassenheid.Schizofrenie wordt gekenmerkt door positieve symptomen (hallucinaties en waanideeën), negatieve symptomen (afgevlakte emotie, sociaal terugtrekken, verminderde motivatie), stemmingssymptomen en cognitieve stoornissen. Er wordt gedacht dat schizofrenie het gevolg is van verstoringen in de neurologische ontwikkeling. Deze worden mogelijk veroorzaakt door abnormale activiteit van het immuunsysteem, aangestuurd door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren. Het begrijpen van deze neurobiologische mechanismen is van groot belang voor preventie en innovatieve behandelingsmethoden. Dit geldt ook voor de rol van verschillende risicofactoren en interactie hiertussen. Dit kan worden onderzocht in diermodellen.

Voor zijn proefschrift onderzocht Cyprien Guerrin de impact van individuele en gecombineerde risicofactoren van schizofrenie op de immuuncellen van de hersenen. Dit deed hij ook voor het aantal verbindingen tussen zenuwcellen en het gedrag bij ratten.

Guerrin zag complexe interacties tussen genetische en omgevingsrisicofactoren. Deze interacties waren soms onderling beschermend,synergistisch schadelijk of zonder gecombineerd effect op de hersenen en het gedrag. Zo vertoonden ratten die werden blootgesteld aan sociale stress tijdens de adolescentie op de lange termijn meerschadelijke effecten dan ratten die werden blootgesteld op volwassen leeftijd. Daarnaast bood prenatale infectie bescherming tegen sociale stress later in het leven. Tegelijkertijd verhoogde genetische aanleg het risico op veranderingen in neurologische ontwikkeling en gedrag als gevolg van prenatale infectie.

Samengevat onderzocht Cyprien Guerrin voor zijn proefschrift de wisselwerking tussen genen enomgeving in schizofrenie. Hij toonde aan dat veranderingen in het immuunsysteem invloed had op de vroege hersenontwikkeling. Dit leidde tot veranderingen in verbindingen tussen zenuwcellen en gedrag op latere leeftijd.