Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Communication in oncology

positioning the general practitioner in shared decision making for patients with cancer
Promotie:dr. M.E. Stegmann
Wanneer:02 juni 2021
Aanvang:14:30
Promotor:prof. dr. M.Y. (Marjolein) Berger
Copromotor:A.J. Berendsen
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Communication in oncology

Suggesties voor de verbetering van communicatie tussen patiënten met kanker, huisartsen en medisch specialisten

In haar proefschrift beschrijft Stegmann de communicatie tussen patiënten met kanker, huisartsen en medisch specialisten. Dit gebeurt aan de hand van twee grote studies, de OPTion-studie en de PION-studie. In de OPTion-studie hadden oudere patiënten met niet te genezen kanker voorafgaand aan hun behandelbeslissing een extra gesprek met hun huisarts. Tijdens dit gesprek gebruikten zij de zogeheten Outcome Prioritization Tool (OPT), waarmee de patiënt kon aangeven wat het belangrijkste doel van de behandeling moet zijn – bijvoorbeeld onafhankelijkheid bewaren of levensverlenging.

Zowel patiënten met- als zonder OPT-gesprek bleken een zeer hoog vertrouwen te hebben in hun betrokkenheid bij behandelbeslissingen. Een belangrijk verschil is dat patiënten in de OPT-groep minder angstig waren dan patiënten die reguliere zorg kregen. Zowel huisartsen als patiënten waren positief over het OPT-gesprek en ongeveer de helft van de patiënten gaf aan dat het gesprek had geholpen bij de behandelbeslissing. Tijdens een vervolgstudie bleek dat bij een deel van de patiënten tijdens hun ziekte de doelen veranderden. Deze veranderingen konden zowel samenhangen met veranderingen in de ziekte, als met levens- of omgevingsgebeurtenissen.

In de PION-studie bestudeerde Stegmann de onderlinge communicatie tussen huisartsen en specialisten. Daarvoor werd aan de hand van patiëntendossiers onderzocht welke informatie artsen uitwisselen. Vervolgens beoordeelden panels van huisartsen, specialisten en patiënten welke gegevens de verwijsbrief en de specialistenbrief moeten bevatten. Een opvallende conclusie is dat artsen onderling nauwelijks communiceren over de verschillende behandelopties. In de meeste brieven wordt alleen gesproken over de gekozen behandeling en niet over andere behandelmogelijkheden voor de patiënt. De panels gaven echter aan deze informatie wel relevant te vinden. Uit de resultaten van de twee studies volgen aanbevelingen die moeten leiden tot betere, meer persoonsgerichte zorg voor patiënten met kanker.

 

CV Mariken Stegmann Mariken Stegmann (1986) studeerde Geneeskunde en Griekse en Latijnse Talen en Culturen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna was zij werkzaam als arts-assistent bij Lentis, het Ommelander Ziekenhuis en het Martiniziekenhuis. Zij combineerde de opleiding tot huisarts met promotie-onderzoek bij de afdeling Huisartsgeneeskunde & Ouderengeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Momenteel werkt zij als huisarts in Uithuizen en als post-doc onderzoeker bij het UMCG. De titel van haar proefschrift luidt: Communication in oncology. Positioning the general practitioner in shared decision making for patients with cancer.