Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Colloidal quantum dot solids

Nanoscale control of the bulk electronic properties
Promotie:Dhr. D.M. Balázs
Wanneer:16 februari 2018
Aanvang:16:15
Promotor:M.A. (Maria Antonietta) Loi, Prof
Copromotor:dr. M. Kovalenko
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Colloidal quantum dot solids

Kwantumdots verbeteren zonnecellen en opto-elektronica

Kwantumdots zijn zeer kleine nanokristallen die in vloeistof een colloïd vormen en zijn eenvoudig te produceren. De elektronische en optische eigenschappen van deze kristallen zijn bovendien nauwkeurig af te stellen. Daarom is er veel belangstelling voor het gebruik van kwantumdots voor het maken van zonnecellen of opto-elektronische apparaten. Wat de ontwikkeling momenteel nog in de weg staat, is een gebrek aan grondige kennis over de chemie en fysica van deze materialen. Dániel Balász bestudeerde daarom de elektronische eigenschappen van de kwantumdots.

Vanwege het grote oppervlak van nanokristallen domineren hier andere processen dan in het bulk materiaal. Het is dan ook nodig afwijkende methoden voor karakterisatie en behandeling te ontwikkelen om de relevante eigenschappen te testen en beheersen. Kennis van de colloïde scheikunde is nodig voor de fabricage van zeer zuivere materialen met een voldoende kwaliteit voor elektronica.

In zijn proefschrift laat demonstreert Balász verschillende methoden om de elektronische eigenschappen van kwantumdots reeksen in colloïde suspensie te beheersen. Deze materialen beschikken over een veel grotere afstelbaarheid van de elektronische, elektrische en optische eigenschappen dan de bulk halfgeleiders en bieden unieke mogelijkheden.

Er resteren ook na zijn onderzoek nog enkele openstaande vragen en uitdagingen, maar de resultaten suggereren dat het mogelijk is binnenkort volledige beheersing te verkrijgen over de elektronische eigenschappen van deze materialen, wat de kwantumdots bruikbaar maakt voor commerciële toepassingen. De commercialisatie in niche-toepassingen zal zeker een nieuw tijdperk in energieopwekking en (opto-)elektronica inluiden, concludeert Balász.

Dániel Balász verrichtte zijn promtieonderzoek bij de afdeling Photophysics and OptoElectronics van het Zernike Institute for Advanced Materials, met financiering van de European Research Council. Hij werkt nu als postdoctoral associate aan Cornell University (VS).

Zie ook dit artikel over een deel van zijn onderzoek: Extra zwavel verbetert elektronische structuur kwantumdots