Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

A complex legal battlefield

Ensuring respect for the rules of armed conflict in support relationships between states and non-state armed groups
Promotie:K.T. (Kilian) Roithmaier, LLM
Wanneer:22 mei 2025
Aanvang:16:15
Promotor:prof. dr. M.M.T.A. (Marcel) Brus
Copromotor:dr. E.V. (Evgeni) Moyakine
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Rechtsgeleerdheid
A complex legal battlefield

Een complex juridisch strijdtoneel: Zorgen voor naleving van de regels voor gewapende conflicten in steunrelaties tussen staten en niet op staatsniveau opererende gewapende groeperingen

In hedendaagse gewapende conflicten spelen niet-statelijke gewapende groeperingen – zoals rebellengroepen of milities – vaak een centrale rol. Hoewel deze groepen formeel losstaan van staten, ontvangen zij regelmatig materiële steun, financiële hulp en/of operationele assistentie van staten. Voor staten is dit een manier om conflicten te beïnvloeden zonder hun eigen troepen in te moeten zetten. Maar zulke steun draagt vaak bij aan ernstige schendingen van het oorlogsrecht door deze groeperingen, zoals oorlogsmisdaden, genocide of misdaden tegen de menselijkheid. Dat is zelden toeval: het vermijden van verantwoordelijkheid en het omzeilen van juridische verplichtingen is vaak juist een belangrijke reden voor staten om dit soort steunrelaties aan te gaan.

In zijn proefschrift onderzoekt Kilian Roithmaier welke verplichtingen staten onder het internationaal recht hebben om schendingen van het oorlogsrecht en andere regels inzake gewapende conflicten te voorkomen wanneer zij niet-statelijke gewapende groeperingen steunen. Hoewel internationale verdragen en conventies meestal niet specifiek zijn opgesteld voor dit soort steunrelaties, bevatten ze wel degelijk relevante regels. Deze regels omvatten zowel verboden op bijdragen aan schendingen als verplichtingen om deze schendingen te voorkomen, te bestrijden of te bestraffen. Roithmaier laat zien dat deze bestaande internationale regels een waardevol kader bieden om steunrelaties beter te reguleren en staten verantwoordelijk te houden als hun steun leidt tot schendingen van het oorlogsrecht. Roithmaier draagt daarmee bij aan het debat over proxy-oorlogsvoering en benadrukt het de juridische plichten van staten in deze complexe verhoudingen.