Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Inflammatory signaling in breast cancer: from evasion to therapeutic activation

Promotie:R. Linstra
Wanneer:09 juli 2025
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. M.A.T.M. (Marcel) van Vugt, dr. M. (Marco) de Bruyn
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Inflammatory signaling in breast cancer: from evasion to
therapeutic activation

Ontstekingssignalering bij borstkanker: van ontwijking naar therapeutische activering

Kankercellen hebben vaak problemen met het correct onderhouden, repareren en doorgeven van hun genetisch materiaal (DNA) aan dochtercellen. Doordat kankercellen hun DNA niet goed repareren en toch doorgaan met celdeling, kunnen fragmenten van DNA buiten de celkern terechtkomen, in het cytoplasma van de cel, waar het normaliter niet thuis hoort. Cytoplasmatisch DNA wordt gedetecteerd door sensoren die ontstekingsreacties in gang zetten, een proces dat te vergelijken is met de afweerreactie tegen pathogenen (bacteriën en virussen). Door dit mechanisme ruimt het immuunsysteem afwijkende cellen op. Blijkbaar ontwikkelen tumorcellen mechanismen die opruiming door het immuunsysteem voorkomen.

In dit proefschrift van Renske Linstra is onderzocht hoe kankercellen ontstekingsreacties kunnen onderdrukken, zodat ze niet door het immuunsysteem worden herkend. Er is ontdekt dat de verhoogde expressie van het eiwit MYC hierin een cruciale rol speelt. MYC verstoort de signaleringsroutes die betrokken zijn bij het in gang zetten van een goed functionerend immuunrespons, waardoor immuuncellen minder goed kankercellen herkennen. Naast het onderzoek naar onderdrukking van ontstekingsreacties, zijn manieren om het immuunsysteem juist sterker te activeren onderzocht, bijvoorbeeld door het toevoegen van chemotherapie, of medicijnen die de rem op celdeling uitschakelen. Dit zorgt voor een versterkte opstapeling van DNA schade, en DNA in het cytoplasma, wat ontstekingsreacties versterkt.

Het herkennen van kankercellen door het immuunsysteem is cruciaal voor de effectiviteit van immunotherapie bij kankerpatiënten. Door niet alleen te onderzoeken hoe tumorcellen het immuunsysteem onderdrukken, maar ook te kijken naar manieren om de immuunrespons te activeren, bieden we therapeutisch aanknopingspunten die de effectiviteit van immunotherapie kunnen verbeteren.