Waterstof Challenge van Rijksuniversiteit Groningen wint op New Energy Hackathon

De New Energy Hackaton vond plaats op 16 en 17 mei bij Gasunie Groningen. Het evenement stond in het teken van innovatieve oplossingen en creatieve ideeën voor een duurzamere samenleving. De Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen, vertegenwoordigd door Arpan Rijal , Songul Tekeli , en Evrim Ursavas , droeg bij aan het evenement door een uitdaging te ontwikkelen gericht op waterstof: ‘Optimalisatie van waterstofproductie bij windparken’.
De uitdaging: Maak een datagestuurd optimalisatiemodel dat eigenaren en exploitanten van windparken ondersteunt bij het nemen van beslissingen over waterstofproductie. Het model moet inzicht geven in of, wanneer en hoeveel waterstof kan worden geproduceerd, rekening houdend met factoren zoals energievraag, netcapaciteit, marktprijzen en weersvoorspellingen. Dycon ging deze complexe uitdaging aan en kwam na een spannende discussieronde en competitie als een van de winnaars uit de bus, naast Bencom Group.
Slimme beslissingen
Om de efficiëntie van waterstofproductie in windparken te maximaliseren, moeten slimme beslissingen worden genomen over timing en output op basis van netbeperkingen, energieprijzen en weersomstandigheden. Daarom heeft Dycon Groningen een real-time beslissingsmodel ontwikkeld dat deze factoren continu evalueert en een duidelijke richtlijn geeft over wanneer de productie te starten of te stoppen en hoeveel waterstof te produceren. Het model, dat schaalbaar is van een 100 kW proefopstelling tot een 500 MW industriële elektrolyser, stelt operators in staat om snel de meest kosteneffectieve acties te bepalen. Met kleine aanpassingen kan het model ook worden gebruikt voor batterijopslag en andere industriële toepassingen.
Functioneel prototype
De andere gezamenlijke winnaar, Bencom Group, ontwikkelde een functioneel prototype waarmee huishoudens met een slimme meter niet alleen hun elektriciteitsverbruik kunnen zien, maar ook de bron van die elektriciteit - per kwartaal uitgesplitst naar de energiemix (groen vs. fossiel).
Het evenement werd georganiseerd door Gasunie en het Nationale Energiedashboard, een gezamenlijk initiatief van Gasunie en TenneT om de toegang tot realtime energiedata te verbeteren, samen met Hanze, Samenwerking Noord, Diepzeekonijn, Bencom Group en Rijksuniversiteit Groningen.
Laatst gewijzigd: | 22 mei 2025 14:19 |
Meer nieuws
-
04 juli 2025
RUG reikt verschillende prijzen uit tijdens Ceremony of Merits
De RUG heeft verschillende prijzen uitgereikt aan excellente onderzoekers en studenten tijdens de Ceremony of Merits op 4 juli 2025.
-
02 juli 2025
Relinde Weil herbenoemd als lid van Raad van Toezicht RUG
Het heeft de Minister behaagd Relinde Weil te benoemen voor een tweede termijn als lid van de Raad van Toezicht RUG.