Skip to ContentSkip to Navigation
Wubbo Ockels School for Energy and Climate
Samen voor een groenere en eerlijker energietransitie
Wubbo Ockels School for Energy and Climate Nieuws

Terugblik New Energy Forum 2025: klimaatadaptatie, drijvend wonen en de klimaatproeftuin

02 juli 2025

De vijfde editie van New Energy Forum (NEF), het leukste festival op het gebied van energie, mobiliteit en circulariteit vond plaats op 19 juni 2025 op het zonovergoten terrein van ENTRANCE in Groningen. De afgelopen jaren lag de focus vooral op onderzoeken, overleggen en plannen. Toen zijn er met elkaar stappen gezet voor een duurzame toekomst. Dit jaar lag de focus op het ‘DOEN!’ om iedereen te inspireren om in actie te komen. 


De opening werd verzorgd door dagvoorzitter Anna Gimbrère. Zij ging onder andere in gesprek met wetenschapper en winnaar van de Ben Feringa Impact Award 2025 Francesco Picchioni (RUG) over zijn baanbrekende onderzoek naar recycling van rubber van autobanden. De Wubbo Ockels School heeft met trots bijgedragen aan het evenement, als lid van het programmateam en dit jaar heeft de WOS zich ook sterk gemaakt voor het nieuwe thema klimaatadaptatie. Hieronder worden een paar interessante onderdelen over klimaatadaptatie uitgelicht.

De drijvende toekomst

Hoe zou het zijn om op het water te wonen in een drijvende woonwijk of te werken in een drijvend kantoor? Elizabeth MacAfee (RUG), Bert van der Moolen (HANZE), Charné Theron (HANZE), Sonka Rombach (RUG) en Erika Varik (RUG) introduceerden hun onderzoek en de huidige stand van zaken aan het publiek tijdens hun sessie bij NEF. In het project Floating Future onderzoeken meer dan 40 publieke en private organisaties en kennisinstellingen de mogelijkheden van drijvend bouwen als een duurzame en adaptieve oplossing voor drukbevolkte gebieden die kwetsbaar zijn voor zeespiegelstijging en klimaatverandering. 

De presentatie liet ons de belemmeringen en kansen van een drijvende wijk zien. Drijvende woningen hebben het potentieel om de woningcrisis op te lossen, ruimte te besparen en milieuvriendelijk te zijn. Ook werden de deelnemers uitgenodigd om hun mening te geven. Een van de vragen was welke drijvende woning zij zouden kiezen. De meerderheid koos voor de ecowoning (64%) boven het boothuis, de drijvende villa en de futuristische woning.

Voor het zover is zullen er nog wel wat juridische hobbels genomen moeten worden. Investeerders durven het risico nog niet te nemen, ze wachten tot er aanpassingen komen in de regulering. Een duidelijk signaal naar de politiek om ermee aan de slag te gaan.

Klimaatcafé en Klimaatproeftuin

Het klimaat verandert en daar moeten we iets mee doen. Tijdens het Climate Café, georganiseerd door Kenniscentrum NoorderRuimte, gaan we aan de slag met klimaatadaptatie. Floris Boogaard en Piet Zijlstra (HANZE) nemen ons mee in werkende groen-blauwe oplossingen. 

In Nederland kampen we met lange droogteperioden. Ondanks dat er af en toe sprake is van extreme  neerslag verzilt en verzakt de bodem. In de steden heerst hittestress, het is er gemiddeld 5 tot 6 graden warmer dan op het platteland.

Piet Zijlstra houdt zich bezig met slimme innovaties in civiele techniek. Hij laat zien hoe waterdoorlatend asfalt functioneert en hoe je water onder de grond kunt vasthouden. Met het plastic van afgedankte bierkratten worden waterbergende funderingen gemaakt. Dit laatste is toegepast bij de nieuw geplante bomen op de Grote Markt. Onder de bestrating zitten bakken voor de opvang van water. Zolang de kluiten van de resistente iepen een vochtigheidsgraad van 20% behouden blijven ze in goede conditie.

Tijdens een rondleiding door de Klimaatproeftuin bij BuildinG komen we langs voorbeelden van biobased bouwen, raingardens waar water wordt gefilterd met behulp van plantjes, een kas waar geëxperimenteerd wordt met gewassen in verzilte grond en het voedselbos, waar zo’n 1000 verschillende planten staan voor onderzoek naar groen in de stad.

De klimaatopgaven worden steeds urgenter, maar het New Energy Forum 2025 liet zien dat oplossingen al volop in ontwikkeling zijn én toegepast worden. Of het nu gaat om drijvend wonen, biobased bouwen of regenwater slim opvangen: de toekomst is adaptief, circulair en verrassend creatief. Klimaatadaptatie is niet langer iets voor morgen, maar iets waar we vandaag al mee bouwen. Benieuwd hoe we samen de volgende stappen zetten? Zet 18 juni 2026 alvast in de agenda voor de volgende editie van New Energy Forum!

Laatst gewijzigd:03 juli 2025 11:47
Deel dit Facebook LinkedIn

Meer nieuws

Volg ons optwitter linkedin youtube