Skip to ContentSkip to Navigation
Wubbo Ockels School for Energy and Climate Agenda

WOS evenement: Empowerment van de natuur in de wereldwijde energietransitie

Wanneer:do 28-03-2024 13:00 - 18:00
Waar:DOT, Vrydemalaan 2, Groningen

"We zijn allemaal astronauten van ruimteschip Aarde" (Wubbo Ockels)

DOT Groningen

Wubbo Ockels, bekend astronaut en pionier op het gebied van duurzaamheid, heeft zijn leven gewijd aan het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor een duurzame planeet. Zijn ruimtereizen maakten hem bewuster van de kwetsbaarheid van de aarde en dwongen hem te pleiten voor dringende investeringen in duurzaamheid. Ockels wilde deze boodschap wereldwijd verspreiden om verdere schade aan de planeet te voorkomen.

Vandaag de dag is er nog steeds een prangende vraag: Kunnen we overstappen van op fossiele brandstoffen gebaseerde energiesystemen naar hernieuwbare energie op een manier die de natuur niet alleen geen schade berokkent, maar actief versterkt?

Keynote sprekers Milan Meyberg en Jessica den Outer houden zich in hun werk beiden bezig met het Recht op de Natuur. Ze zijn gepassioneerd over het mobiliseren van anderen om zich te verbinden met het milieu en het te beschermen. Meyberg creëerde een GAIA-botnet dat natuurlijke entiteiten vertegenwoordigt (rivieren, oceanen, bossen) die communiceren met mensen en deelnemen aan besluitvormingsprocessen. Den Outer pleit voor de wettelijke erkenning van de Rechten van de Natuur.

Tijdens het jaarlijkse evenement van de Wubbo Ockels School voor Energie en Klimaat verkennen we het Recht op de Natuur in de context van de drie thema's van de School: waterstof/groene moleculen, participatie in de energietransitie en klimaatadaptatie. In break-outsessies wordt gediscussieerd over het versterken van de natuur. Daarnaast zal er in 2024 een nieuw thema worden geïntroduceerd, gericht op de twin transition in samenwerking met de Jantina Tammes School of Digital Society, Technology, and AI.

Programma

13.00
Welkom
13.20
Planetariumshow
13.35
Right of Nature - Jessica den Outer
14.05
Dialogue with nature with GAIA botnet - Milan Meyberg
15.00
Coffeebreak
15.20
Terugblik op jaar 1 Wubbo Ockels School by Lorenzo Squintani
15.35
Interactive breakout sessions over de thema’s en activiteiten van de School
16:45
Afsluiting door Groene burgemeester Peter Bootsma
17:00
Drinks

Sprekers

Milan Meyberg is een duurzaamheidsstrateeg, keynote spreker en bekroond conceptontwikkelaar. Hij was een van de eerste pioniers in Nederland om festivals als proeftuinen te gebruiken en de enorme creativiteit van de industrie te gebruiken om milieuproblemen op te lossen. In 2023 is Milan begonnen aan een andere wereldprimeur: het initiatief 'Afgezant van GAIA'. Met het GAIA-botnet maakt Milan de weg vrij voor een wereldwijd netwerk van Environmental Artificial Intelligence (ENVAI) om ecosystemen te vertegenwoordigen, met mensen te spreken en deel te nemen aan besluitvormingsprocessen van NGO's, bedrijven en overheden.

Jessica den Outer zet zich in voor een groene toekomst voor toekomstige generaties. Ze is gespecialiseerd in de Rechten van de Natuur, waarin haar liefde voor de natuur en interesse in het recht samenkomen. Ze pleit voor de erkenning van de Rechten van de Natuur in de wet door middel van meerdere disciplines: schrijven, spreken, onderwijs en door middel van politieke en lokale campagnes. In 2019 werd ze erkend als een van de jongste Earth-centered law experts binnen het netwerk van de Verenigde Naties Harmony with Nature. In het voorjaar van 2023 verscheen haar boek 'Rechten voor de Natuur'. Momenteel is ze bezig met het opzetten van Stichting Rechten van de Natuur om de burgerbeweging in Nederland voor Rechten van de Natuur te ondersteunen.

WOS event: Empowering Nature in the Global Energy Transition
Foto: Judith Jockels
View this page in: English