Skip to ContentSkip to Navigation
About us Medical Sciences Organization Onderwijsinstituut
University Medical Center Groningen

Basis Kwalificatie Onderwijs (BKO)

De Basiskwalificatie Onderwijs (BKO) is een bewijs van didactische bekwaamheid voor docenten in het wetenschappelijk onderwijs. Eenmaal behaald in Groningen, wordt deze ook erkend bij andere academische instellingen, zoals UMC’s. Het is een leerwerktraject, waarbij je aan de hand van eigen onderwijs opdrachten uitvoert en zo dus leert in de praktijk. Daarnaast zijn er groepsbijeenkomsten om samen met andere docenten ervaringen uit te wisselen en onderwijskundige kennis toe te passen.

Meer informatie over het traject en de aanmeldstappen vind je op de website van het ESI - CIT.

Doelgroep:

In het UMCG zijn veel verschillende onderwijsrollen. Niet voor alle docenten in het academisch onderwijs is het meteen van belang om een BKO te behalen. Wil je weten of het BKO iets voor je is? Check dan deze criteria:

  1. Je bent voor minimaal 0,1 fte (=ongeveer 160 uur) betrokken bij onderwijs (dat is inclusief voorbereiden en nawerk).
  2. Je bent betrokken bij academisch onderwijs (bachelor/master);
  3. Je hebt een rol in (bachelor/master en/of medische vervolgopleidingen):
  • onderwijs verzorgen in (kleine of grotere) groepen én
  • begeleiden van individuele studenten én
  • toetsen en/of beoordelen én
  • (her)ontwerpen / aanpassen van onderwijs

4. Je hebt de ambitie om voor meerdere jaren betrokken te blijven bij onderwijs.

Voldoe je aan deze criteria? Schrijf je dan direct voor de toelatingsprocedure via deze link. Je ontvangt dan een intake formulier.

Heb je vragen? De meeste vragen vind je direct op de website van het ESI - CIT.

Kom je er niet uit? Mail dan met docentprofessionalisering rug.nl

BKO t.b.v. academisch bevorderingsbeleid

In het academisch bevorderingsbeleid is het behalen van het BKO een vereiste voor promotie. Check daarom bovenstaande criteria als je het BKO wilt behalen. De ingangseisen voor deelname aan het BKO zoals de RuG deze hanteert komen overeen met de eerste 3 criteria. Voldoe je niet aan een van deze criteria? Vraag op je afdeling welke onderwijsrollen je kan vervullen om je BKO te kunnen behalen.

BKO-UMCG (speciaal voor clinici)

Het BKO programma en vereisten geldt voor alle academici. Alhoewel sommige clinici zich graag willen professionaliseren middels een BKO, lopen ze soms tegen praktische problemen aan. Ook de inhoud en aanpak van medisch onderwijs vergt soms een andere benadering. Daarom kunnen clinici sinds kort bij wijze van proef het BKO programma in huis volgen. Voorwaarde blijft wel dat je (ook) onderwijs verzorgt in bachelor/master. Heb je interesse? Laat je op de belangstellingslijst plaatsen en ontvang nadere informatie wanneer bekend is of en hoe een volgende editie (24-25) van dit traject eruit ziet.

Nog geen BKO, maar wel professionaliseren in onderwijs?

Als je op dit moment nog geen BKO wilt of kunt volgen, zijn er andere mogelijkheden om jezelf te scholen op gebied van onderwijs. Kijk voor het volledige aanbod op:

Laatst gewijzigd:08 april 2024 11:51