Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Praktische zaken Waar vindt u ons prof. dr. ir. M. (Theo) Spek

prof. dr. ir. M. (Theo) Spek

Hoogleraar Landschapsgeschiedenis; Hoofd Kenniscentrum Landschap RUG
Profielfoto van prof. dr. ir. M. (Theo) Spek
E-mail:
theo.spek rug.nl

Expertise

Het wetenschappelijke werk van Theo Spek richt zich op verleden, heden en toekomst van de Nederlandse en Europese cultuurlandschappen. Hij verricht (samen met anderen) wetenschappelijk onderzoek, verzorgt samen met collega's de masteropleiding Landschapsgeschiedenis van de RUG en adviseert talrijke beleids- en praktijkorganisaties over actuele vraagstukken waar het landschap een belangrijke rol in speelt, zoals klimaatadaptatie, verduurzaming van de landbouw, woningbouwopgaven en energietransitie.

Zijn werk kenmerkt zich door een brede interdisciplinaire benadering waarin cultuurhistorische, aardwetenschappelijke en ecologische concepten en methoden met elkaar worden verbonden tot een samenhangende analyse van de opbouw en ontstaansgeschiedenis van het landschap. Waar mogelijk wordt deze kennis ook toepasbaar gemaakt voor de praktijk van natuur- en landschapsbeheer, erfgoedzorg, ruimtelijke ordening en waterbeheer.

Aan de Rijksuniversiteit Groningen leidt Theo Spek de masteropleiding Landschapsgeschiedenis die sinds 2008 bestaat en sindsdien meer dan 250 landschapsspecialisten heeft opgeleid. Sinds 2010 is hij ook hoofd van het Kenniscentrum Landschap van de RUG, een expertisecentrum dat zich richt op opleiding, fundamenteel onderzoek, toegepast onderzoek en educatie met betrekking tot het landschap. Centrale thema's in het werk van het Kenniscentrum zijn: 1. Langetermijnontwikkeling van veen- en kustlandschappen langs de Waddenzee; 2. Landschaps- en landbouwgeschiedenis van de Pleistocene zandgebieden in Noordwest-Europa; 3. De geschiedenis van kastelen, buitenplaatsen en landgoederen in Nederland; 4. De landschapsbiografie als instrument voor integrale landschapsplanning; 5. Historische ecologie als verbindende schakel tussen natuurbeheer en erfgoedzorg.

Overige functies

1. Lid Adviescommissie Nationale Parken (Ministerie van LVVN); 2. Lid Jury Landschapsparken Vlaanderen (2022-2023); 3. Voorzitter Netwerk Historisch Cultuurlandschap; 4. Lid Raad van Toezicht Het Groninger Landschap; 5. Lid Wetenschappelijke Adviesraad Waddenacademie; 6. Bestuurslid Koninklijke Nederlandse Botanische Vereniging; 7. Voorzitter Werkgroep Harry de Vroome; 8. Lid Commissie van Aanbeveling Gebiedsfonds Nationaal Park Drentsche Aa; 9. Expert Cultural Heritage for the European Commission (DG Research & Innovation, Brussels); 10. Expert/reviewer onderzoeksprogramma's Horizon2020, Marie Curie, ERC; 11. Lid Adviesraad Journal Rural Landscapes: Society, Environment, History (Stockholm University Press); 12. Lid Adviescommissie Landscape & Heritage Series (Amsterdam University Press); 13. Lid Raad van Advies Stichting Nationaal Landschap Middag-Humsterland; 14. Lid Gebiedsplatform Oude Riet; 15. Lid Adviescommissie Gronings Vuur; 16. Lid Committee van Aanbeveling Paard van Fryslan.
Laatst gewijzigd:09 april 2025 07:43

Contactgegevens

Oude Boteringestraat 34
9712 GK Groningen
Nederland

Kenniscentrum Landschap

Kamer:
3.14

Oude Boteringestraat 34

Telefoon:
06 2013 6689 (Mobiel)