Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Praktische zaken Waar vindt u ons dr. P. (Paulien) de Winter

dr. P. (Paulien) de Winter

Universitair Docent

Scriptiecoordinator Juridische Bestuurskunde

Door Paulien de Winter begeleide scripties Recht en Bestuur (18 EC): 

Maaike Wiersma (2023) - Vertrouwen is goed, controleren is beter (?). Een onderzoek naar de invulling van de bestuurlijke afwegingsruimte bij handhaving van een ‘lopende’ verstrekking van het persoonsgebonden budget dat is toegekend op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015
Jamie Visser (2023)
- Als een spin in een web van belangen. Een onderzoek naar hoe overheidsprofessionals in de gemeente Leeuwarden omgaan met de complexe dilemma’s van coproductieprocessen
Sanne van de Kamp (2023)
- Hogere kiesdrempel: Op de drempel van verandering. Een onderzoek naar de effecten van het invoeren van een hogere kiesdremepel op de kwaliteit van de democratie volgens politici uit de Tweede Kamer
Thijmen Kroesbergen (2023)
- Zakencolleges: een panacee voor het dualisme? Een onderzoek naar de effecten van het instellen van een zakencollege op het dualisme in het gemeentebestuur
Christian Louwerse (2023)
- Publiek verantwoord brandjes blussen. Een analyse van de verantwoordingsstructuur van de Veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland en Drenthe
Christa Mulder (2022)
- Zoektocht naar ruimte. Een onderzoek naar de invulling van bestuurlijke afwegingsruimte bij handhaving van de inlichtingenplicht door Noord-Nederlandse gemeenten. 
Sanne Galama (2022)
- Zacht wanneer het kan, hard wanneer het moet? Een onderzoek naar de toepassing van maatwerk bij schendingen van de inlichtingenplicht op grond van de Participatiewet en de Werkloosheidswet. 
Sanne Pellen (2021)
- De Wmo 2015: Een schone zaak? Een onderzoek naar knelpunten omtrent de maatwerkvoorziening huishoudelijke hulp. 
Maarten van Gelderen (2021) - Differentiatie als wapen voor het handhaven van openbare orde binnen de gemeente. 
Silvian Pieters (2021)
- Zo dicht mogelijk langs elkaar heen werken. Een onderzoek naar casusregie bij gezinnen met meervoudige problematiek in Groningen.
Ilya Nawijn (2020) - One size does not fit all. Een onderzoek naar maatwerk in de Participatiewet ten aanzien van re-ingeratie in Groningen.  

Paulien de Winter is in het collegejaar 2022-2023 betrokken bij de volgende vakken:

Beleidswetenschap
Om als analist bij te dragen aan de kwaliteit van het beleid of het beoordelen van het beleid, is het van belang te weten welke factoren invloed hebben op het beleidsproces. De beleidswetenschap biedt de kennis die inzicht kan geven in het verloop van dit proces. Naast de hoorcolleges waar de literatuur behandeld wordt, stellen studenten op basis van de behandelde artikelen een betoog op. Naast het behandelen van theoretische inzichten, worden verschillende analysetechnieken besproken, zoals probleemstructurering, kostenbatenanalyse, en argumentenanalyse.

Seminaar Beleidsanalyse
De cursisten analyseren een maatschappelijk probleem en de mogelijkheden om het probleem aan te pakken. Op basis van de analyses stellen zij een duidelijk en beargumenteerd advies op. Het eindresultaat is een schriftelijke nota, die wordt verdedigd in een eindgesprek. 

Inleiding rechtssociologie
Dit vak biedt een eerste kennismaking met de rechtssociologie en met een empirisch-juridisch perspectief op het recht. Terwijl men in de rechtenstudie veelal vanuit het recht kijkt naar de maatschappij, is in dit vak het perspectief omgekeerd en kijkt men vanuit de maatschappij naar het recht. De nadruk ligt niet op de vraag ‘wat is het geldend recht?’, maar op het feitelijke functioneren van het recht in de maatschappelijke praktijk. Centraal thema in dit vak is: rechtspraak vanuit een empirisch-juridisch perspectief. Aan de hand van recente Nederlandse rechtssociologische studies plus een aantal klassiekers uit de internationale rechtssociologie wordt belicht hoe een empirisch-juridisch perspectief bijdraagt aan onze kennis over rechtspraak. Hierbij zullen onder meer de volgende vragen aan de orde komen: Wanneer verandert een ruzie in een rechtszaak? Wat gebeurt er in de rechtszaal? Wat zijn de effecten van een vonnis? En hoe denkt de samenleving over rechtspraak?

Bestuursrecht voor niet-juristen
Het bestuursrecht gaat over de mogelijkheden die het recht aan de overheid biedt om de samenleving precies zo te organiseren als de politiek – de vertegenwoordiging van ons allemaal – het heeft afgesproken. Bestuursrecht gaat ook over de mogelijkheden van burgers om zich teweer te stellen tegen beslissingen van de overheid waarmee zij het niet eens zijn. Het bestuursrecht is m.a.w. het “recht voor, van en tegen het overheidsbestuur”. Bestuursrecht treft men aan op alle maatschappelijke velden waarop de overheid een taak heeft: bv gezondheid, onderwijs, ruimtelijke ordening, openbare orde en veiligheid,milieu. Voordat een onderneming afvalstoffen mag lozen op de rivier, moet hij in het bezit zijn van een vergunning van de overheid. Personen die het niet eens zijn met de verleende vergunning kunnen daartegen proceren bij de bestuursrechter. Maar ook vreemdelingen- en vluchtelingenrecht is bestuursrecht. Mag een vluchteling uit Soedan naar Nederland komen, hier wonen, werken of naar de universiteit gaan om hier bijvoorbeeld geneeskunde te studeren? En wat zijn zijn rechten als een vergunning wordt geweigerd? Een ander voorbeeld van bestuursrecht is het sociale zekerheidsrecht. U bent of wordt werkloos of arbeidsongeschikt en vraagt een uitkering aan. Wie beslist over die uitkering, welke regels zijn van toepassing?

Policy Science
During this course students will study the policy making process, including agenda-setting, policy decision, formulation, implementation and evaluation. The course exists of 4 2-hour lectures in August. Student will be given a take-home assignment. The mark on the assignment will form half of the final grade. A final written exam at the end of the course will make up the other half.

Introduction to Empirical Legal Research
This course discusses empirical research methods, such as case study research, interview techniques and surveys. The relevance of these methods in a legal context will be explored. The use of variables, measuring variables, the possibilities and constraints of empirical methods will be discussed. The student learns to write a research proposal using empirical methods.

Laatst gewijzigd:07 december 2023 13:58