
prof. dr. ir. M.C. (Martijn) Nawijn

Martijn C. Nawijn is een cellular immunoloog en moleculair geneticus. Hij heeft Biologie gestudeerd aan de Universiteit van Wageningen (MSc; cum laude), en heeft zijn promotieonderzoek uitgevoerd aan het ErasmusMC (Rotterdam) en Columbia University (New York) over de rol van de GATA3 transcriptiefactor in T cel ontwikkeling en differentiatie in de muis. Na de verdediging van zijn proefschrift heeft Martijn Nawijn het project op Columbia University afgemaakt als PostDoc, waarna hij op het Nederlands Kanker Instituut in de groep van Ton Berns ging werken aan de rol van Pim kinases in transformatie van het prostaatepitheel en de lymfoide cellen, waarbij hij een aantal nieuwe transgene en knock-out muismodellen heeft ontwikkeld.
In 2006, werd Martijn Nawijn door het Universitair Medisch Centrum Groningen geworven voor een tenure track positie als PostDoc binnen het Groningen Research Institute on Asthma and COPD (GRIAC). Hier heeft hij een onafhankelijke onderzoekslijn opgebouwd, in eerste instantie gericht op de functionele genetica van astma en COPD, en later op de moleculaire en cellulaire mechanismes van chronische aandoeningen van het ademhalingsstelsel, gebruik makend van het lichaamsmateriaal van patiënten en gezonde controles. Dit onderzoek is ingebed in een sterk translationele onderzoeksgroep en in nauwe samenwerking met clinici (prof. van den Berge, prof. Koppelman, prof. Timens), farmacologen (prof. Gosens), cel biologen (prof. Heijink) en bioinformatici (prof. Guryev) en gebruik makend van de kracht van het GRIAC: de multidisciplinaire benadering van complexe longziekten. De huidige onderzoeksgroep richt zich op het begrijpen van de moleculaire en cellulaire processen die bijdragen aan astma en COPD, waarbij de heterogeniteit van deze ziektes centraal staat, en het uiteindelijke doel is om in staat te zijn het relevante ziekteproces te kunnen identificeren in iedere patiënt, en daardoor iedere patiënt ook de juiste behandeling aan te kunnen bieden.
In 2013 verwierf Martijn Nawijn een aanstellingals Universitair Docent, en in 2016 als Universitair Hoofddocent bij de afdeling Pathologie en Medische Biologie van het UMCG. In 2020 werd Martijn Nawijn benoemd tot Adjunct Hoogleraar en in 2025 tot Hoogleraar. Hij heeft meer dan 150 wetenschappelijke studies gepubliceerd en is uitvinder op 1 patent. Hij heeft meer dan 20 miljoen euro in onderzoekssubsidies verworven om zijn onderzoek mogelijk te maken. Hij heeft als co-promotor of als promotor 15 PhD studenten begeleid, en op dit moment werken er 10 PhD studenten aan hun onderzoeksproject onder zijn begeleiding.
Martijn Nawijn is coordinator van het Long Bionetwerk van het internationale Human Cell Atlas consortium, en heeft een leidende rol gehad bij het realiseren de Long Cel Atlas, een universele referentie dataset die alle celtypes in de gezonde menselijke long beschrijft, gepubliceerd in Nature Medicine in 2023. Om dit project mogelijk te maken heeft hij diverse internationale onderzoekssubsidies verworven, waaronder als penvoerder het discovAIR project, een Horizon2020 programma van de Europese Unie en RESPIRE-EXCEL, een Marie-Curie doctroaal netwerk binnen het HorizonEurope programma van de EU. Daarnaast hebben onderzoeks subsidies van het Chan-Zuckerberg Initiative, Longfonds Nederland en het bedrijf GSK deze atlas mogelijk gemaakt.
Naast zijn onderzoek heeft Martijn Nawijn diverse beleids- en onderwijstaken aan de Universiteit van Groningen. Hij is coordinator en docent in meerdere Immunologie vakken in de curricula van de levenswetenschappen en geneeskunde. Martijn Nawijn was academisch coordinator van de International Masters of Innovative Medicine, een Erasmus+ double degree MSc programma aan de universiteiten van Groningen, Heidelberg en Uppsala. Daarnaast heeft Martijn Nawijn de EIT Health campus activiteiten van het UMCG vormgegeven, en leiding gegeven aan de UMCG Grant Support Hub. Op dit moment maakt Martijn Nawijn deel uit van de bevorderingscommissie die de Decaan van de Medische Faculteit adviseert binnen het academisch loopbaanbeleid en is MT lid (portefeuille onderzoek) van de afdeling Pathologie en Medische Biologie.
Laatst gewijzigd: | 12 juni 2025 10:42 |