Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business

All movies, alphabetically

All the movies on this videoportal, alphabetized by title
100 jaar Sicco Mansholt
Onthulling standbeeld & symposium t.g.v. 100 jaar Sicco Mansholt
29e Van der Leeuw lezing

Beeldregistratie van de 29e van der Leeuwlezing in de Martinikerk op vrijdag 28 oktober 2011.

400 years of passion and performance (Eng)

"400 years of passion and performance", the new strategic plan of the University of Groningen is presented by the President of the Board of the University, Prof. Sibrand Poppema.

400 years of passion and performance (NL)
"400 years of passion and performance", de titel van het nieuwe strategisch plan van de Rijksuniversiteit Groningen wordt aangekondigd door de voorzitter van het College van Bestuur, Sibrand Poppema.
A Brand New Start
Prospective students who are interested in studying law in Groningen can get a good impression of the study through this short film.
Accountancy en controlling

Korte film over de bachelorstudie Accountancy en controlling

Aclo

De Aclo Groningen is een overkoepelende sportorganisatie voor alle studenten in Groningen. In totaal bieden zij 81 sporten aan, die zijn onderverdeeld in 52 sportverenigingen. Daarnaast kan je bij de Aclo voor slechts 47 euro per jaar sporten!

Adamsappel 21 Spinoff 1

Groningen, "City of talent": goed idee en noodzakelijk, aldus prof. dr. Jouke van Dijk. Het verschaft duidelijkheid voor de rest van het land dat Groningen voor academici een prima stad is om te wonen en te werken.

Afscheid van het Biologisch Centrum
Op 4 november 2010 nodigde de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen alle studenten, oud-studenten, medewerkers, oud-medewerkers en andere belangstellenden uit nog één keer het Biologisch Centrum in Haren te bezoeken.
Alumni Song

De Alumni Song van de Rijksuniversiteit Groningen

Alumnus van het jaar 2010

Jelle Brandt Corstius ontving de titel Alumnus van het Jaar 2010 van de RUG.

André Aleman verklaart de werking van de fMRI-scanner

Prof.dr. André Aleman doet onderzoek naar hallucinaties. Hij toonde onlangs door middel van fMRI-hersenscans aan dat in de hersenen van mensen die stemmen denken te horen, gebieden actief zijn die ook actief zijn als er echte stemmen te horen zijn.  In deze film verklaart hij de werking van de fMRI-scanner waarmee hij zijn onderzoek naar doet.

Arbeid: Wat kost het om te werken?

Hard werken laat onze economie draaien. We zijn er rijk en welvarend door geworden. Maar het kost ons ook iets. Econoom dr. J.P. (Paul) Elhorst bekijkt wat de maatschappelijke kosten zijn van werken en werkloosheid en vraagt zich af of dat niet beter kan. Socioloog dr. R.J.J. (Rudi) Wielers onderzoekt hoe belangrijk we werk nog vinden tegenwoordig. En hoogleraar arbeidsrecht prof. mr. dr. W.A. (Wijnand) Zondag laat zien dat de laatste honderd jaar wettelijke arbeidsbescherming, hebben geleid tot een wirwar aan wetten.

Arthur Japin

Arthur Japin vertelt over de liefde. De liefde in zijn werk, de liefde voor het schrijven en de liefde voor zijn personages. De Rijksuniversiteit Groningen heeft hem uitgenodigd als gastschrijver om lezingen en werkcolleges te geven.

Balans-project

Het filmpje geeft een indruk van het BALANS-project, het leefstijlproject voor RUG-medewerkers. Enkele activiteiten komen in beeld (zumba, body balance, health check) en de bedrijfsarts geeft een toelichting.

Bart van Ark: Nadert China het einde van snelle economische groei?
Prof.dr. Bart van Ark, RUG-hoogleraar Economische Groei en Ontwikkeling, vertelt op Kennisdebat over de invloed van de wereldwijde crisis op China. De titel van het interview luidt: Nadert China het einde van snelle economische groei?
Baukje Veenstra: Wat is Klinische en Ontwikkelingspsychologie?

Baukje Veenstra, is promovendus op de afdeling Klinische en Ontwikkelingspsycholgie. Ze doet onderzoek naar kinderen in de voorschoolse leeftijd.

Baukje Veenstra vertelt over haar onderzoek

Baukje Veenstra, ontwikkelingspsychologe aan de Rijksuniversiteit Groningen, observeert de peuters tijdens het spelen van het spel en legt verbanden tussen hun muisgedrag en concentratie. Uiteindelijk hoopt ze hiermee te kunnen aantonen dat computers daadwerkelijk bij kunnen dragen aan efficiënt leergedrag van kinderen.

Bekijk hier aflevering 9

Bekijk hier aflevering 9

Beyond the stars

De tentoonstelling 'Beyond the Stars' in het Universiteitsmuseum van de Rijksuniversiteit Groningen

Bionica: prof.dr John Videler 1

prof.dr. John Videler vertelt in zijn werkkamer over zijn boeken 'Avian Flight' en 'Fish swimming', standaardwerken op het gebied van de biomechanica.

Bionica: prof. dr John Videler 2

prof. dr John Videler legt het principe uit over een van de onderzoeken bij Bionica (nieuwe masterstudie in Groningen) naar de werking van de vleugels van vogels.

Bionica: prof.dr John Videler 3

prof. dr. John Videler vertelt in deze video o.a. wat we kunnen leren van de zwaardvis, de snelste vis ter wereld.

Boekpresentatie: "En ik spreek ook Nederlands"
Om de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren, hebben kinderen een goed taalaanbod nodig en een motiverende omgeving. Maar als de thuistaal een andere is dan de schooltaal, is dat niet altijd vanzelfsprekend. De Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie bracht een boekje uit met portretten van meertalige Nederlanders.
Buitenstaanders - Hoe reageert de meerderheid op de minderheid?

De meerderheid en de minderheid: hoe reageren ze op elkaar? Socioloog prof.dr. Greetje Timmerman van de Rijksuniversiteit Groningen legt uit dat die reactie heel erg afhangt van de grote van die minderheid.

Buitenstaanders - Hoe reageert de meerderheid op de minderheid?

De meerderheid en de minderheid: hoe reageren ze op elkaar?De historicus prof.dr. Mineke Bosch geeft het voorbeeld van Rosalind Franklin, die het als vrouwelijke wetenschapper niet gemakkelijk had tussen alleen maar mannen.

Buitenstaanders - Hoe reageert de meerderheid op de minderheid?

De meerderheid en de minderheid: hoe reageren ze op elkaar? De bioloog prof.dr. Charlotte Hemelrijk laat zien dat bij apen geldt: hoe meer mannen des te dominanter de vrouwen.

Cas Eikenaar over zijn keuze voor biologie
Cas Eikenaar verbleef in 2007 op Cousin voor een onderzoek naar het uitvlieggedrag van Seychellenzangers.
In zijn proefschrift vertelt Eikenaar wanneer en hoe jonge Seychellenzangers het nest verlaten en waar zij zich vervolgens vestigen. In dit filmpje vertelt Eikenaar waarom hij voor de studie biologie heeft gekozen.
Cas Eikenaar over zijn onderzoek op de Seychellen
Cas Eikenaar verbleef in 2007 op Cousin voor een onderzoek naar het uitvlieggedrag van deze Seychellenzangers.
In zijn proefschrift vertelt Eikenaar wanneer en hoe jonge Seychellenzangers het nest verlaten en waar zij zich vervolgens vestigen. Dat minutieuze onderzoek bracht de overlevingstactieken van de vogels in kaart.
Center for Information Technology
This film gives an impression of the services and products of the Donald Smits Center for Information Technology, the ICT- organisation of the University of Groningen.
Chatten met de bibliothecaris
De digitale revolutie in de Universiteitsbibliotheek.
College Carrousel Medische faculteit

Korte impressie van de College Carrousel bij de Medische faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen.

Criminal Law & Criminology
Short movie about the LLM Degree Criminal Law and Criminology at the University of Groningen.
Cross-border networking
The University of Groningen organized an international internship fair to inform international students about internship possibilities.
Dating: hoe doen we het?
Het is niet zo gemakkelijk om de ware te vinden. In Nederlands zijn er ongeveer 3 miljoen alleenstaanden. In deze Adams Appel gaat het over daten.
Dating: hoe doen we het? Dorleijn

Het is niet zo gemakkelijk om de ware te vinden. In Nederlands zijn er ongeveer 3 miljoen alleenstaanden. In deze Adams Appel gaat het over daten. Letterkundige prof. dr. G.J. (Gilles) Dorleijn leert je hoe je met een gedicht de ware kunt veroveren.

Dating: hoe doen we het? James

Het is niet zo gemakkelijk om de ware te vinden. In Nederlands zijn er ongeveer 3 miljoen alleenstaanden. In deze Adams Appel gaat het over daten.  Psychologe dr. C.E. (Claire) Ashton James vertelt je hoe je kunt zien of de ander je aardig vindt. .

Dating: hoe doen we het? Komdeur

Het is niet zo gemakkelijk om de ware te vinden. In Nederlands zijn er ongeveer 3 miljoen alleenstaanden. In deze Adams Appel gaat het over daten. Bioloog prof.dr.ir. J. (Jan) Komdeur laat zien dat het soms beter is je partner te bedriegen.

De begroetingsceremonie van Kaapse Jan-van-genten

Mullers maakte enkele korte filmpjes van de Kaapse Jan-vangenten in hun broedkolonie: Begroetingsceremonie

De binnenkant van de mummie Janus

De binnenkant van de mummie Janus, de enige egyptische mummie in Groningen van ongeveer 2500 jaar oud kan via de computer in het Universiteitsmuseum laagje voor laagje ontleed worden.

De klank van kanker
Wanneer een kind aan kanker lijdt, reageert de omgeving daar vaak heel heftig op. “Dat is niet goed voor de ontwikkeling van het kind,” vindt Eveline de Bont, kinderoncologe aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Ze ziet dat negatieve beeld daarom liever verdwijnen. Betere voorlichting rondom kanker bij kinderen is een goede start, aldus de kinderoncologe.
Demografie: Prof. dr Inge Hutter

Wat is demografie? En wat doet een demograaf? Inge Hutter vertelt over het onderzoek aan de afdeling demografie van de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen in Groningen.

Demographics: MA M Phil Biswamitra Sahu
Biswamitra Sahu (PhD Spatial Sciences) analyzed the correlation between religion and the number of children given birth to by women from religious minorities. She collected data on location and interviewed over a hundred people about the role that religion plays in their daily lifes. One of the insights this research gave her was that well informed women are more prone to place the health of their children above the adherence to religious rules.
De nacht van de Kunst & Wetenschap: Keys to the stars

In het kader van de Nacht van Kunst & Wetenschap treedt het Grieg Pianoduo op met  'Keys to the stars'. Dit is een theatraal muziekprogramma met live-muziek en project. Muziek van Franz Schubert (Duo Lebensstürme) en van de Estse componist Urmas Sisask (Astromuziek).

De Noordpool - Wat hebben we er te zoeken?

Het Noorpoolgebied is hot. Het is het gebied van de aarde waar de opwarming het beste zichtbaar is. Het is sinds kort ook economisch interessant, want er liggen waarschijnlijk grote olie- en gasvelden. Om conflicten daarover te voorkomen pleit poolonderzoeker prof.dr. Laurens Hacquebord voor een arctisch verdrag.

De Noordpool - Wat hebben we er te zoeken?

Het Noorpoolgebied is hot. Het is het gebied van de aarde waar de opwarming het beste zichtbaar is. Het is sinds kort ook economisch interessant, want er liggen waarschijnlijk grote olie- en gasvelden. Bioloog dr. Maarten Loonen volgt al 20 jaar brandganzen op de noordpool.

De Noordpool - Wat hebben we er te zoeken?

Het Noorpoolgebied is hot. Het is het gebied van de aarde waar de opwarming het beste zichtbaar is. prof.dr. Anita Buma onderzoekt er hoe zeealgen zich aanpassen aan de klimaatverandering.

De spreekkamer van Aletta Jacobs
De nagebouwde spreekkamer van Aletta Jacobs in het Universiteitsmuseum Groningen.
Discovery Truck

For several years now, the University of Groningen has had its own 'Discovery Truck': a fully equipped laboratory on wheels which can also be used as a lecture room. The Faculty of Mathematics & Natural Sciences uses the truck to tour around schools in the Netherlands and show the students what science is about through experiments and lectures.

Docent van het Jaarprijs 2010: Chris Coolsma

Sjoerd van de Berg, student Recht en Bestuur aan de Rijksuniversiteit Groningen, over Chris Coolsma kandidaat voor de Docent van het Jaarprijs 2010

Docent van het Jaarprijs 2010: Han Thomas Adriaenssen

Maarten van den Ende, student Filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen, over Han Thomas Adriaenssen Wieringa kandidaat voor de Docent van het Jaarprijs 2010.

Docent van het Jaarprijs 2010: Jaap Top

Oscar Heslinga, student Technische Wiskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, over Jaap Top kandidaat voor de Docent van het Jaarprijs 2010.

Docent van het Jaarprijs 2010: Jan Kornelis Dijkstra
Huub Schuijn, student sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, over Jan Kornelis Dijkstra kandidaat voor  de Docent van het Jaarprijs 2010.
Docent van het Jaarprijs 2010: Kocku von Stuckrad

Arjen Nauta, student Religiewetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen, over Kocku von Stuckrad kandidaat voor de Docent van het Jaarprijs 2010.

Docent van het jaar prijs 2010: Rob den Otter

Karel Smid, student Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen, over Rob den Otter kandidaat voor de Docent van het Jaarprijs 2010.

Docent van het Jaarprijs 2010: Terry van Dijk

Marlous van der Veen, studente Technische planologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, over Terry van Dijk kandidaat voor de Docent van het Jaarprijs 2010

Docent van het Jaarprijs 2010: Wander Lowie

Suze Fickweiler, studente Engels aan de Rijksuniversiteit Groningen, over Wander Lowie kandidaat voor de Docent van het Jaarprijs 2010.

Docent van het Jaarverkiezing
De RUG organiseert jaarlijks een verkiezing van de Docent van het Jaar, om de aandacht voor goed onderwijs te versterken. Elke faculteit vaardigt zijn eigen beste docent af voor een korte presentatie.
Docent van het jaar verkiezing 2008- Economie en Bedrijfskunde

dr. M.P. van der Steen van de faculteit Economie en Bedrijfskunde in de race voor RUG Docent van het Jaar prijs 2008.

Docent van het jaar verkiezing 2008- Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

dr. J.M.E Huisman  van de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen in de race voor RUG Docent van het Jaar prijs 2008.

Docent van het jaar verkiezing 2008- Letteren

Dr. S. de Hoop van de faculteit der Letteren in de race voor RUG Docent van het Jaar prijs 2008.

Docent van het jaar verkiezing 2008 - Medische wetenschappen

Dr. L.J. Mouton van de faculteit Medische wetenschappen in de race voor RUG Docent van het Jaar prijs 2008.

Docent van het jaar verkiezing 2008 - Rechtsgeleerdheid

Prof. mr. W.D.Kolkman van de faculteit Rechtsgeleerdheid in de race voor RUG Docent van het Jaar prijs 2008.

Docent van het jaar verkiezing 2008 - Ruimtelijke wetenschappen
prof. dr. ing. G de Roo van de faculteit Ruimtelijke wetenschappen in de race voor RUG Docent van het Jaar prijs 2008.
Docent van het jaar verkiezing 2008 - Wijsbegeerte

dr. C.E.Evink van de faculteit Wijsbegeerte in de race voor RUG Docent van het Jaar prijs 2008.

Docent van het jaar verkiezing 2008- Wiskunde en Natuurwetenschappen

Prof. dr. E.J. Stamhuis van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen in de race voor RUG Docent van het Jaar prijs 2008.

Docent van het Jaar Verkiezing 2009 - Economie en Bedrijfskunde

Acht docenten van de Rijksuniversiteit Groningen streden op donderdag 4 februari 2010 om de Docent van het Jaarprijs 2009. De genomineerde docenten gaven in een kandidatencarrousel elk een kort college van ongeveer 7 minuten. Dr. J.E. Wieringa van de faculteit Economie en Bedrijfskunde in de race voor RUG Docent van het Jaar prijs 2009.

Docent van het Jaar Verkiezing 2009 - Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Acht docenten van de Rijksuniversiteit Groningen streden op donderdag 4 februari 2010 om de Docent van het Jaarprijs 2009. De genomineerde docenten gaven in een kandidatencarrousel elk een kort college van ongeveer 7 minuten. Dr. A.C. Glebbeek van de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen in de race voor RUG Docent van het Jaar prijs 2009.

Docent van het Jaar Verkiezing 2009 - Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschappen

Acht docenten van de Rijksuniversiteit Groningen streden op donderdag 4 februari 2010 om de Docent van het Jaarprijs 2009. De genomineerde docenten gaven in een kandidatencarrousel elk een kort college van ongeveer 7 minuten. Prof.dr. M.P.A. de Baar van de faculteit Godgeleerdheid in de race voor RUG Docent van het Jaar prijs 2009.

Docent van het Jaar Verkiezing 2009 - Letteren

Acht docenten van de Rijksuniversiteit Groningen streden op donderdag 4 februari 2010 om de Docent van het Jaarprijs 2009. De genomineerde docenten gaven in een kandidatencarrousel elk een kort college van ongeveer 7 minuten. Dr. M.H.Verspoor van de faculteit Letteren in de race voor RUG Docent van het Jaar prijs 2009.

Docent van het Jaar Verkiezing 2009 - Medische wetenschappen

Acht docenten van de Rijksuniversiteit Groningen streden op donderdag 4 februari 2010 om de Docent van het Jaarprijs 2009. De genomineerde docenten gaven in een kandidatencarrousel elk een kort college van ongeveer 7 minuten. DR G.J. Pepping van de faculteit medische wetenschappen heeft hierbij de webprijs 2009 gewonnen.

Docent van het Jaar Verkiezing 2009 - Rechtsgeleerdheid

Mr. dr. Kees de Vey Mestdagh is winnaar geworden van de publieksprijs van de Docent van het Jaar verkiezing 2009. Acht docenten van de Rijksuniversiteit Groningen streden op donderdag 4 februari 2010 om de Docent van het Jaarprijs 2009. De genomineerde docenten gaven in een kandidatencarrousel elk een kort college van ongeveer 7 minuten.

Docent van het Jaar Verkiezing 2009 - Ruimtelijke wetenschappen

Acht docenten van de Rijksuniversiteit Groningen streden op donderdag 4 februari 2010 om de Docent van het Jaarprijs 2009. De genomineerde docenten gaven in een kandidatencarrousel elk een kort college van ongeveer 7 minuten. Dr. Ir. E.W. Meijles van de faculteit Ruimtelijke wetenschappen in de race voor RUG Docent van het Jaar prijs 2009.

Docent van het Jaar Verkiezing 2009 - Wijsbegeerte

Dr. Jan- Willem Romeijn van de Faculteit Wijsbegeerte is de winnaar van de Docent van het jaarprijs 2009. Acht docenten van de Rijksuniversiteit Groningen streden op donderdag 4 februari 2010 om de Docent van het Jaarprijs 2009. De genomineerde docenten gaven in een kandidatencarrousel elk een kort college van ongeveer 7 minuten.

Drs. Sanne Parlevliet over haar onderzoek
Een groot deel van de Nederlandse jeugdliteratuur bestaat uit bewerkingen van klassiekers. Sanne Parlevliet deed onderzoek naar de aanpassingen in deze verhalen.
Duurzaam - Hoe gevaarlijk is Co2?
Hoogleraar Geo-energie  Rien Herber vraagt zich af wat te doen met het teveel aan CO2 .
Duurzaam - Hoe gevaarlijk is Co2?

Hoogleraar Verbrandingstechnologie Howard Levinski onderzoekt welke stoffen er precies vrijkomen bij het verbranden van brandstoffen.

Duurzaam - Hoe gevaarlijk is Co2?

Harro Meijer , hoogleraar bij het centrum voor isotopenonderzoek bestudeert broeikasgassen in de atmosfeer.

Dwaling: hoe raken we van ons pad af?

Soms kan het heel vermakelijk zijn om de weg kwijt te raken. Een avontuur. Maar vaak is het helemaal niet fijn als je de weg kwijt bent. Rechtsgeleerde mr.dr. Nico Kwakman vertelt dat rechterlijke dwalingen onontkoombaar zijn.

Dwaling: hoe raken we van ons pad af?

Soms kan het heel vermakelijk zijn om de weg kwijt te raken. Een avontuur. Maar vaak is het helemaal niet fijn als je de weg kwijt bent. Sterrenkundige prof.dr. Rien van de Weijgaert legt uit hoe de mensen vroeger aan de hand van de sterren de weg konden vinden.

Dwaling: hoe raken we van ons pad af?

Soms kan het heel vermakelijk zijn om de weg kwijt te raken. Een avontuur. Maar vaak is het helemaal niet fijn als je de weg kwijt bent. Klinisch geriater dr. Gerbrand Izaks legt ons uit wat er gebeurt als we in ons hoofd de weg kwijt raken.

Een dag student

'Een dag student' is een intensieve één- of tweedaagse kennismaking met een opleiding, waarbij je een dag in de huid van een student kruipt.

Eén dag student Communicatie en Informatiewetenschappen
Korte impressie van de voorlichtingsactiviteit 'Eén dag student' bij Communicatie en Informatiewetenschappen (CIW).
Emergency number 8050
In the event of a calamity at the University of Groningen you must ring the internal alarm number 8050.
Eredoctoraten 2009

Op 5 juni 2009 vond in de Martinikerk in Groningen de plechtige uitreiking plaats van vier eredoctoraten aan schrijver Kader Abdolah, bioloog Michael Menaker, psychologe Marilynn Brewer en president van het Internationaal Gerechtshof Hisashi Owada.

ESRIG - Symposium
Een video over het Esrig- symposium, met als onderwerp "Energie en het jaar 2100".
Faculty of Philosophy
What is it like to do philosophy research in Groningen?
Femke Kramer over de rederijkers
Femke Kramer vertelt kort iets over de betekenis van de rederijkers voor o.a. de huidige literatuur en het toneel.
Femke Kramer over historische letterkunde

Uit de rederijkerskamers zijn veel kluchten bewaard gebleven. Toch zijn ze nog redelijk onbekend. Historisch letterkundige Femke Kramer promoveerde onlangs op het proefschrift "Mooi vies, knap lelijk", over de esthetica in de rederijkerskluchten.

Film Fitna en verder: Leemhuis en van der Horst
Samenvattingen van de lezingen en het debat van Fred Leemhuis en Pieter van der Horst over de film Fitna. Citaten en verzen uit de Koran worden vergeleken met de uittingen en vertalingen van Geert Wilders in de film Fitna.
Fouten: Kunnen we ons een fout permiteren?

Ieder mens maakt fouten. Dat kan grote consequenties te hebben, maar het hoeft niet altijd erg te zijn.

Francesco Picchioni Winnaar Publieks en Webprijs Docent van het Jaar 2011

Kort college van Francesco Picchioni voor de Docent van het Jaar verkiezing 2011.

Frans Zwarts over de opening van het Academisch Jaar 2008-2009.

Rector Magnificus Frans Zwarts over de opening van het Academisch Jaar.

Frits Muskiet over zijn pleidooi voor 'oervoeding'
Hoogleraar Frits Muskiet over zijn pleidooi voor 'oervoeding'. Volgens de hoogleraar Pathofysiologie en Klinisch Chemische Analyse aan de Rijksuniversiteit Groningen, wordt de explosieve stijging van hart- en vaatziekten, diabetes, sommige soorten kanker en osteoporose veroorzaakt doordat onze genen nog uit de oertijd stammen en niet goed aangepast zijn aan onze huidige omgeving.
Galactic Cannibalism

Amina Helmi, Professor of Astronomy at the University of Groningen and member of "De Jonge Akademie" uses the information of star fossils to reconstruct the origins of the Universe.

Gouden medaille voor Groningse deelnemers iGEM 2010

Groningse studenten zijn in november 2010 in de International Genetically Engineered Machine wedstrijd (iGEM 2010) in Boston geëindigd in de hoogste categorie. Voor deze prestatie ontving het team een gouden medaille.

Grutto's op reis naar Afrika met hypermoderne satelliet-zenders

Grutto’s op reis naar Afrika met hypermoderne satelliet-zenders. Het belang van de satellietzenders is bescherming van de Grutto op de lange termijn.

Hebben we leiders nodig?

Hebben we leiders nodig? De meningen daarover zijn verdeeld. Hoogleraar leiderschap en organisatieverandering Janka Stoker vindt van wel.

Hebben we leiders nodig?
Hebben we leiders nodig? De meningen daarover zijn verdeeld. Bijzonder hoogleraar religieuze en historische antropologie Yme Kuiper vertelt over leiders van vroeger, waarom hadden we hen nodig en wat was hun kracht?
Hebben we leiders nodig?

Hebben we leiders nodig? De meningen daarover zijn verdeeld. Volgens Charlotte Hemelrijk, hoogleraar zelforganisatie van sociale systemen, is een leider niet noodzakelijk nodig om goed te functioneren als groep. Zij kijkt om haar mening te onderbouwen, naar het dierenrijk.

Hoe belangrijk is gezond ouder worden?

Bedrijfskundige en ICT-specialist prof.dr. Hans Wortmann legt uit hoe huizen slimmer moeten worden om ons langer van het leven te laten genieten.

Hoe belangrijk is gezond ouder worden?

Nederland vergrijst. De overheid gaat daarom ingewikkelde aanpassingen doen aan ons pensioenstelsel. Maar onze samenleving gaat er ook anders uitzien. Medisch genetica dr. Ellen Nollen zoekt naar de oorzaak van de ziekte van Alzheimer.

Hoe belangrijk is gezond ouder worden?

Nederland vergrijst. De overheid gaat daarom ingewikkelde aanpassingen doen aan ons pensioenstelsel. Maar onze samenleving gaat er ook anders uitzien. Demograaf prof.dr. Inge Hutter vertelt in Adams Appel hoe mensen in India omgaan met ouder worden.

Hoe groot wordt nanotechnolgie?

Een nanometer is klein. Een miljoenste millimeter. Nanowetenschappers bestuderen en manipuleren moleculen om zo materialen te maken met nieuwe eigenschappen. Of ze maken zelf moleculen die in de natuur nog niet bestaan. Daardoor ontstaan nieuwe technologische toepassingen. Zoals textiel waar water zomaar vanaf glijdt, onbrandbaar karton, hele kleine computerchips, of efficiënte medicijnen. Ben Feringa, hoogleraar organische chemie, filosofeert graag over de toekomst van de nanotechnologie.

Hoe groot wordt nanotechnologie?

Een nanometer is klein. Een miljoenste millimeter. Nanowetenschappers bestuderen en manipuleren moleculen om zo materialen te maken met nieuwe eigenschappen. Of ze maken zelf moleculen die in de natuur nog niet bestaan. Daardoor ontstaan nieuwe technologische toepassingen. Zoals textiel waar water zomaar vanaf glijdt, onbrandbaar karton, hele kleine computerchips, of efficiënte medicijnen. Professor Sabeth Verpoorte ( Analytische Chemie), ontwikkelt een laboratorium op een chip.

Hoe groot wordt nanotechnologie?

Een nanometer is klein. Een miljoenste millimeter. Nanowetenschappers bestuderen en manipuleren moleculen om zo materialen te maken met nieuwe eigenschappen. Of ze maken zelf moleculen die in de natuur nog niet bestaan. Daardoor ontstaan nieuwe technologische toepassingen. Zoals textiel waar water zomaar vanaf glijdt, onbrandbaar karton, hele kleine computerchips, of efficiënte medicijnen. Hoogleraar Biochemie Bert Poolman probeert biologische cellen nieuwe functies te geven.

Hoever kunnen we terugkijken in de tijd?

Tijd is de meetlat waarlangs we het verleden, het heden en de toekomst leggen. Tijd kan te snel gaan, of iets kan heel lang geleden zijn. Tijd betekent voor iedereen wat anders. Archeoloog dr. Johan Nicolay kijkt in Friesland hoe we in een ver verleden leefden.

Hoever kunnen we terugkijken in de tijd?

Tijd is de meetlat waarlangs we het verleden, het heden en de toekomst leggen. Tijd kan te snel gaan, of iets kan heel lang geleden zijn. Tijd betekent voor iedereen wat anders. Filosoof en natuurkundige dr. Jan Willem Romeijn vraagt zich af waarom we terugkijken in de tijd en niet vooruit.

Hoe worden we een ramp de baas?

Een ramp treft ons per definitie op een moment dat we daar niet op voorbereid zijn. Toch is het devies van de overheid: denk vooruit. Logisch. Historica en politicologe Ulla Pape is opgeleid om bij humanitaire rampen in actie te komen; zij doet ook promotieonderzoek.

Hoe worden we een ramp de baas?

Een ramp treft ons per definitie op een moment dat we daar niet op voorbereid zijn. Toch is het devies van de overheid: denk vooruit. Logisch. Maar hoe kun je je eigenlijk voorbereiden ? En als het een keer zover is, kun je die ramp dan de baas worden? Prof. dr. Ton Schoot Uiterkamp (hoogleraar Milieukunde) legt uit hoe je je kop erbij houdt bij een milieuramp.

Hoe worden we een ramp de baas?

Een ramp treft ons per definitie op een moment dat we daar niet op voorbereid zijn. Toch is het devies van de overheid: denk vooruit. Logisch. Econoom prof. dr. Elmer Sterken (hoogleraar monetaire economie) kijkt naar financiële rampen en vergelijkt ze met het weer.

Hoe word je een goede uroloog?
Uroloog Mels van Driel vertelt welke eigenschappen je nodig hebt om een goed uroloog te worden.
Honorary doctorate Desmond Tutu (compilation)

‘Good afternoon to everyone at this wonderful University, now my University.’ On Monday 24 September in the Martinikerk, Emeritus Archbishop Desmond Tutu was awarded an honorary doctorate by the University of Groningen.

Honorary doctorate Desmond Tutu (speech)

‘Good afternoon to everyone at this wonderful University, now my University.’ On Monday 24 September in the Martinikerk, Emeritus Archbishop Desmond Tutu was awarded an honorary doctorate by the University of Groningen.

Honours College

De RUG gaat van start met het Honours College, waarin getalenteerde en gemotiveerde studenten kunnen kiezen voor een verzwaard studieprogramma, met verdieping en verbreding van de reguliere stof.

Impressie van de nieuwe tentamenhal

Impressie door architectenbureau Onix van de nieuwe tentamenhal die verrijst op het Zernikecomplex.

In hoeverre krijgen we met China te maken?

In deze tijd van recessie zijn er maar een paar economieën die groeien. China lijkt steeds belangrijker te worden. In Groningen merken we bovendien dat de universiteit steeds meer Chinese wetenschappers en studenten aantrekt. Prof. Pieter Coenraads werkt veel samen met Chinese onderzoekers en voert zijn onderzoeken graag in China uit.

In hoeverre krijgen we met China te maken?

In deze tijd van recessie zijn er maar een paar economieën die groeien. China lijkt steeds belangrijker te worden. In Groningen merken we bovendien dat de universiteit steeds meer Chinese wetenschappers en studenten aantrekt. Na haar afstuderen in Beijing is professor Yijin Ren  naar Nederland gekomen.

In hoeverre krijgen we met China te maken?
In deze tijd van recessie zijn er maar een paar economieën die groeien. China lijkt steeds belangrijker te worden. In Groningen merken we bovendien dat de universiteit steeds meer Chinese wetenschappers en studenten aantrekt.  Professor Jan van der Harst merkt dat Chinese studenten veel beter hun best doen.
In Memoriam Adriaan Blaauw
Adriaan Blaauw: 12 april 1914 - 1 december 2010

Professor A. Blaauw, prominent onderzoeker op het gebied van jonge sterren en stergroepen, en een groot bestuurder binnen de Nederlandse en wereldwijde sterrenkunde.

Interview Kees van Veen

Interview met Kees van Veen. Kees van der Veen is als universitair docent verbonden aan de afdeling International Business and Management bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is onder meer gespecialiseerd in de samenstelling van topmanagement en Raden van Bestuur binnen Europa.  

Interview met Frank Wilczek

Frank Wilczek (New York City, 15 mei 1951) is een Amerikaans natuurkundige die in 2004 de Nobelprijs voor de Natuurkunde kreeg samen met David Jonathan Gross en Hugh David Politzer "voor hun ontdekking van asymptotische vrijheid in de theorie van de sterke wisselwerking."

Jan Brouwer over het openbare orderecht
prof. mr.dr. Jan Brouwer over zijn start in het openbare orderecht
Jan Brouwer stelt zich voor

prof. mr.dr. Jan Brouwer vertelt kort iets over zijn loopbaan in het recht én het volleybal

Jan Komdeur vertelt over zijn onderzoek
De Groningse bioloog prof.dr. Jan Komdeur is hoogleraar bij de groep Dierecologie en is gespecialiseerd in vogels. Meer dan 20 jaar geleden startte hij een onderzoek naar kleine zangvogeltjes op het minuscule Cousin, één van de eilanden van de Seychellen in de Indische oceaan.
Dat onderzoeksproject loopt nog altijd en is daarmee waarschijnlijk het langstlopende vogelonderzoek ter wereld.
Jatropha Conference
The University of Groningen hosted a conference on the subject of Jatropha on 1 and 2 November 2010. Experts from around the world came to Groningen to discuss current research and its applications.
Jean Monnet Lezing 2009

Op donderdag 28 mei 2009 hield prof. mr. Laurens-Jan Brinkhorst de Jean Monnet Lezing 2009 onder de titel: Redefining the need for Europe.

Kees van Veen over de studie bedrijfskunde

Dr. Kees van Veen, universitair docent bij International Business and Management, Faculteit Economie en Bedrijfskunde vertelt over de studie Bedrijfskunde

Keys to the Stars

Composer Urmas Sisiask is writing a new piece for 4-hand piano and dedicates it to the Groningen Grieg Piano duo and astronomer Peter Barthel. Sisask composes this new work especially for the upcoming international Year of Astronomics 2009.

Kinderboekbewerkingen
In de loop der jaren werden klassiekers uit de jeugdliteratuur meerdere malen bewerkt en steeds een beetje aangepast aan de tijd of aan de voorkeuren van de schrijver. Een groot deel van de Nederlandse jeugdliteratuur bestaat dan ook uit bewerkingen van klassiekers.  

Sanne Parlevliet deed aan de Rijksuniversiteit onderzoek naar de aanpassingen in deze verhalen. Welke veranderingen ondergingen de klassiekers uit de literatuurgeschiedenis en waarom?

Kinderboekbewerkingen van J.J.A. Goeverneur

In de loop der jaren werden de klassiekers uit de jeugdliteratuur meerdere malen bewerkt en steeds een beetje aangepast aan de tijd of aan de voorkeuren van de schrijver. Een groot deel van de Nederlandse jeugdliteratuur bestaat dan ook uit bewerkingen van klassiekers.

Een van de bekendste bewerkers van kinderboeken was Jan Jacob Antonie Goeverneur, op 14 februari 1798 geboren als zoon van een predikant in Hoevelaken. In 1825 begon hij een studie theologie in Groningen.

Kinderuniversiteit 2010

Maandag 7 juni 2010kwamen 750 kinderen van 28 verschillende basisscholen uit Noord-Nederland naar de Rijksuniversiteit Groningen om daar les te krijgen van een echte professor.

Kinderuniversiteit 2011

Op donderdag 3 november 2011 kregen ongeveer vijfhonderd kinderen van basisscholen uit Groningen, Friesland en Drenthe een college over geld, banken en economie. Rector magnificus Prof. dr. Elmer Sterken verzorgde het college in deze alweer negende editie van de Kinderuniversiteit.

Kleine gebaren, grote effecten

Kleine gebaren, grote effecten is een korte film over zeven RUG-studenten die op een bijzondere wijze vorm geven aan hun studie en studentenleven in Groningen.

KNAW - Laureaten

Een film over 2 hoogleraren die benoemd zijn tot KNAW, Akademische hoogleraren:

prof. dr. Eric Bergshoeff en prof. dr. Liesbeth de Vries.

Kocku von Stuckrad: De grote rol van religie in de moderne maatschappij

Religiewetenschapper prof. dr. Kocku von Stuckrad vertelt over de faculteit Godsdienstwetenschappen en de grote rol van religie in de moderne maatschappij.

Kom, kijk en stem!
Promofilm ter ere van de Docent van het jaar verkiezing aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Koninklijk bezoek
Als onderdeel van het officiële staatsbezoek dat het Zweedse koningspaar in april aan Nederland bracht, waren Koning Carl XVI Gustaf en Koningin Silvia in gezelschap van Koningin Beatrix op 23 april 2009 te gast bij de Rijksuniversiteit Groningen. Het gezelschap werd in de loop van de middag ontvangen in het Academiegebouw, waar een ontmoeting met studenten en medewerkers van de universiteit plaatsvond.
Kunnen we ons een fout permiteren: Hertogh

Ieder mens maakt fouten. Dat kan grote consequenties te hebben, maar het hoeft niet altijd erg te zijn. Volgens professor Klaas van Berkel zou de wetenschap niet eens kunnen bestaan zonder fouten te maken.

Kunnen we ons een fout permiteren: van Berkel

Ieder mens maakt fouten. Dat kan grote consequenties te hebben, maar het hoeft niet altijd erg te zijn.  Hoogleraar genetica Ciska Wijmenga onderzoekt de gevolgen van fouten in ons DNA.

Kunnen we ons een fout permiteren: Wijmenga

Ieder mens maakt fouten. Dat kan grote consequenties te hebben, maar het hoeft niet altijd erg te zijn.

Kunnen we onze hersenen begrijpen?

Nog lang niet, maar volgens Gert ter Horst, hoogleraar neurobiologie van psychiatrische aandoeningen, is de eerste stap het zichtbaar maken van processen in het brein. Hij laat zien hoe een fMRI scanner werkt.

Kunnen we onze hersenen begrijpen?

Letterkundige Annie van den Oever weet alles over de impact van beelden en wat die beelden teweeg kunnen brengen in onze hersenen.

Kunnen we onze hersenen begrijpen?

Neurologe dr. Valeria Gazzola werkt met een fMRI scanner en heeft aangetoond dat in ons brein zich spiegelneuronen bevinden.

Laura Batstra RUG-Docent van het Jaar 2011
Laura Batstra van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen is de winnaar van de Docent van het Jaarprijs 2011.
Let's Talk...over de verkiezingen en de economie

De verkiezingen en de economie - Openbaar debat.

Letterenlezing 2009: interview met Hans Goedkoop

Op dinsdag 25 augustus 2009 opende dr. Hans Goedkoop, presentator van het tv-programma Andere Tijden, het academisch jaar van de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen met de Letterenlezing ‘Verzamelde misverstanden over ons historisch besef’. Een interview met de spreker over dit onderwerp.

Lezing Maarten van Rossem over de Europese identiteit

Lezing Maarten van Rossem over de Europese identiteit

Lijsttrekkersdebat Universiteitsraad

Lijsttrekkers voor studentenfracties in de Universiteitsraad gingen aan de vooravond van de verkiezingen met elkaar in debat.

Luchtmonsteronderzoek
Luchtmonsteronderzoek bij Esrig
Management game

Film over het management game van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde

Managing an academic network infrastructure

Managing an academic network infrastructure. Students from Afghanistan came to Groningen University to improve their knowledge and skills about network managing.

Master's degree Finance
Short movie about the Master's Degree Finance at the University of Groningen
Master's degree Population Studies
Short movie about the Master's Programme Population Studies at the University of Groningen.
Master Culturele Geografie

Korte film over de master culturele geografie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Master Journalistiek

Bij de master Journalistiek van de RUG hebben de radio- en tv-studenten hun eigen redactie- en montageruimte en studio. Samen met een eindredacteur van het NOS-Journaal maken ze een journaaluitzending, gepresenteerd door NOS-presentator Eva Jinek.

Master Journalistiek

Korte film over de master journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Master your talent!

In welke master wil jij je talent ontwikkelen? Verschillende studenten komen aan het woord en zij vertellen over hun ervaringen bij het kiezen van een master die niet in het verlengde ligt van hun huidige bachelor. Ga jij binnenkort ook aan je master beginnen aan de Rijkuniversiteit Groningen? Kom naar de voorlichting van 16 - 25 november, en kijk op www.rug.nl/masteryourtalent.

Master your talent 2011
In welke master wil jij je talent ontwikkelen? Verschillende studenten komen aan het woord en zij vertellen over hun ervaringen bij het kiezen van een master die niet in het verlengde ligt van hun huidige bachelor.
Media: wie wint de strijd om aandacht?
Wetenschap en … media: wie wint de strijd om aandacht? We hebben het er maar druk mee. Hoogleraar prof.dr. Marcel Broersma bestudeert hoe dagbladen zich staande houden in onze snelle informatiewereld.
Media: wie wint de strijd om aandacht?

Wetenschap en … media: wie wint de strijd om aandacht? We hebben het er maar druk mee. Prof. dr. Bob Fennis onderzoekt hoe we reageren op de technieken van reclamemakers.

Minorities & Multilingualism

Short movie about the bachelor's degree Minorities & Multilingualism at the University of Groningen.

Nacht van de kunst en de wetenschap: Registratie

Registratie van de nacht van de kunst en de wetenschap.

Nacht van Kunst en Wetenschap: Arjen Boerstra
Zaterdag 4 juni 2011 was de tweede editie van de Nacht van Kunst & Wetenschap: een feest van kunst en wetenschap in de binnenstad van Groningen. Inclusief een 'arty en sciency' Pecha Kucha.
Pecha Kucha is een uit Japan overgewaaid fenomeen waarbij iedereen die zich daartoe geroepen voelt aan de hand van 20 beelden 20X20 seconden mag vertellen over elk gewenst onderwerp, een bijzonder idee of wild plan.
In deze sessie 'Waarnemingen en gebeurtenissen een presentatie van zijn nieuwste publicatie' presenteert Arjen Boerstra het werk van Arjen Boerstra.
Nacht van Kunst en Wetenschap: Darwin de romanticus
Bart Pander vertelt over de romantiek van Charles Darwin en bewijst en passant dat wij allen afstammen van het stof van dezelfde ster.
Nacht van Kunst en Wetenschap: Everyone's a winner
Manette Zeelenberg en Bennis vertellen over hun project 'Tweetjemee'. Tweetjemee™ is een vrijmarkt voor kokers en eters. Het idee is dat wat je kookt voor je gezin publiceert op tweetjemee.nl voor eters die geen tijd of zin hebben om te koken. Als je deze extra maaltijd verkocht hebt maak je deze ook daadwerkelijk klaar. Tweetjemee&trade-en is dus een vorm van 'virtueel koken'!
Nacht van Kunst en Wetenschap: Snelste recycle machine in Groningen
Zaterdag 4 juni was de tweede editie van de Nacht van Kunst & Wetenschap: een feest van kunst en wetenschap in de binnenstad van Groningen. Inclusief een 'arty en sciency' Pecha Kucha.
Pecha Kucha is een uit Japan overgewaaid fenomeen waarbij iedereen die zich daartoe geroepen voelt aan de hand van 20 beelden 20X20 seconden mag vertellen over elk gewenst onderwerp, een bijzonder idee of wild plan.
In deze sessie 'De snelste recycle machine in Groningen', gemaakt in het kader van het kunstproject 'Afvalvierdaagse'.
Nacht van Kunst en Wetenschap: Soundlab Dwingeloo
Monica Boekholt en Paul Boven vertellen over het Soundlab Dwingeloo, een kunstproject waarin in voorwerpen uit de natuur, zoals vogels, wind, maar ook geluidstrillingen en geluidsgolven bewerkt worden door geluidskunstenaars. Deze geluiden worden verzameld en worden uiteindelijk hoorbaar voor publiek. In het eerste weekend van juli 2011 wordt een concert gehouden bij de radiotelescoop van Dwingeloo met deze geluiden en trillingen.
Open access
Andre Aleman, hoogleraar cognitive psychiatry aan de Rijksuniversiteit Groningen vertelt over de voordelen van publiceren in Open Access.
Opening Academisch Jaar

"Een ongemakkelijke waarheid", openingsrede van prof. dr. F. Zwarts op maandag 6 september ter gelegenheid van de opening van het Academisch Jaar.

Opening Academisch Jaar

Opening van het Academisch jaar 2008-2009

Opening Academisch Jaar: De universiteit

'De Universiteit', gedicht van J.W. Oomen. Huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen. Opgedragen ter gelegenheid van de opening van het Academisch Jaar 2010/2011 van de Rijksuniversiteit Groningen

Opening Academisch Jaar: statistieken of studenten

'Statistieken of studenten', rede van mw. A.M.Elshof, BA ter gelegenheid van de opening van het Academisch Jaar op maandag 6 september 2010.

Opening Academisch Jaar: Studeren in het tijdperk van de massa-universiteit

'Studeren in het tijdperk van de massa-universiteit': Rede van M.F. Zwaan, BA ter gelegenheid van de opening van het Academisch Jaar aan de Rijksuniversiteit Groningen op maandag 6 september 2010.

Opening Academisch Jaar: Uitreiking Guyot-prijs

Uitreiking Guyot-prijs aan A. James Hudspeth, M.D., Ph.D. met laudatio door prof. dr. P. van Dijk op maandag 6 september 2010

Opening Academisch Jaar 2011/2012

Integrale opname van de Opening van het Academisch Jaar 2011/2012 van de Rijksuniversiteit Groningen.

Op het nest

Mullers maakte enkele korte filmpjes van de Kaapse Jan-vangenten in hun broedkolonie

Oplossing economische crisis ligt in Groningen
Reportage oog tv over de 1e petrus camper finale van het Honours college met beelden van de posterpresentaties, een interview met een honoursstudent, met de Dean en een goed beeld van de wijze waarop in het honours college door studenten zelfstandig en initiatiefrijk interdisciplinair gewerkt wordt.
Op weg naar een duurzame Zernike Campus
De Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool Groningen organiseerden 18 november 2010 de werkconferentie 'Op weg naar een duurzame Zernike Campus' met als doel het informeren en betrekken van de gebruikers van de Zernike Campus bij de planvorming over de duurzame ontwikkeling van het gebied.
Pilot Adams Appel

Tot dusverre stond er per Adams Appel, grofweg gezegd, één RUG-onderzoeker in de schijnwerper. Vanaf 2009 zijn dat er per aflevering drie. Vanuit drie compleet verschillende disciplines laten ze hun lichtschijnen over één overkoepelend thema. Deze pilot aflevering gaat over Wetenschap ... en spel.

Planologielezing 14 februari 2011

Film over Planologielezing 2011, deel 1

Planologielezing 14 februari 2011

Film over Planologielezing 2011, deel 1

Posterpresentatie Wetenschapswinkels

Op 8 juni 2010 organiseerden alle Wetenschapswinkels van de Rijksuniversiteit Groningen samen een middag waarop studenten hun onderzoek aan de hand van posters kwamen presenteren.

Prof.dr. Auke Van der Woud over de architect Berlage
Was Berlage dé grondlegger van de moderne architectuur in Nederland? Onzin, vindt Auke van der Woud, hoogleraar architectuur- en stedenbouwgeschiedenis. ‘Die mythologische positie van Berlage is enkel het gevolg van mensen die elkaar blijven napraten. Zijn roem is niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.’
prof.dr Donald Uges over de zaak Lucia B.

Prof. dr Donald Uges, hoogleraar klinische en forensische toxicologie aan de Rijksuniversiteit Groningen treedt regelmatig op als expert en adviseur in rechtzaken. In de heropening van de zaak tegen Lucia de B. bijvoorbeeld, speelde hij een belangrijke rol.

In deze video vertelt hij over de zaak Lucia B.

Prof.dr Donald Uges over een DNA- databank

Uges treedt regelmatig op als expert en adviseur in rechtzaken. In de heropening van de zaak tegen Lucia de B. bijvoorbeeld, speelde hij een belangrijke rol.
In deze video vertelt hij over de risico's van een DNA-databank.

Prof.dr Donald Uges over forensische toxicologie

Prof.dr. Donald Uges is hoogleraar klinische en forensische toxicologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoofd van het laboratorium van de apotheek van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij treedt regelmatig op als expert en adviseur in rechtszaken. In de heropening van de zaak tegen Lucia de B. bijvoorbeeld, speelde hij een belangrijke rol.

Uges vertelt in deze video over zijn vakgebied de forensische toxicologie.

Profielwerkstukprijs

Elk jaar zijn er drie prijzen beschikbaar voor de beste profielwerkstukken van het schooljaar. Tijdens een feestelijke uitreiking op worden de prijzen uitgereikt aan de makers van de beste werkstukken

Profielwerkstukprijzen 2010

De Jan Kommandeurprijs wordt ieder schooljaar uitgereikt aan de beste praktische opdracht of profielwerkstuk voor één van de exacte vakken

Rectoraatsoverdracht
Op vrijdag 18 februari 2011 nam Frans Zwarts afscheid als rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens de rectoraatsoverdracht in de Martinikerk ontving zijn opvolger Elmer Sterken de ambtsketting.
Regio: Wat is karakteristiek voor de regio?
Wat is karakteristiek voor onze regio. Het mooie landschap? Onze geschiedenis? Of toch gewoon de stad met zijn kroegen die nooit sluiten?
Respect! Nederland deugt: drs Anand Blank
drs Anand Blank promovendus Islamwetenschappen vertelt over zijn onderzoek naar preken van imams in Nederland.
Rondleiding Ruimtelijke Wetenschappen

Korte video-rondleiding door het gebouw van de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen

Rosalind Franklin Fellowship programme
The Rosalind Franklin Fellowship programme is a University of Groningen initiative that opens the door to professorship for talented women scientists.
Rosalind Franklin Symposium

Samenvatting van het Rosalind Franklin Symposium aan de Rijksuniversiteit Groningen.

RUG Discovery: Jouw energie van morgen

De RUG Discovery heeft afgelopen zomer een complete metamorfose ondergaan. De truck blijft echter een rondreizend laboratorium en collegezaal.

Ruimtelijk Verkiezingsdebat

Tijdens het Ruimtelijk Verkiezingsdebat op 18 mei gingen zes kandidaat Tweede Kamerleden de verbale strijd met elkaar aan in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.

Sanderine Nonhebel over haar onderzoek

Sanderine Nonhebel onderzoeker bij het Centrum voor Energie en Milieukunde van de Rijksuniversiteit Groningen over haar onderzoek op het grensgebied van energie en voedsel(systemen)

Seasonal greetings
A summary of the highlights of 2009 at the University of Groningen by Rector Magnificus Frans Zwarts. He wishes all alumni, friends and students of the University a happy 2010 or as we say in Dutch: "Gelukkig nieuwjaar!". He also tells us about new developments at the University, the Honours College and the Rosalind Franklin Fellowship programme.  
Snelheid: wat gebeurt er bij extreme snelheid?

Dingen die snel gaan zijn moeilijk te analyseren. Laat staan dingen die extreem snel gaan. Wetenschappers vertragen de tijd daarom liever om rustig te kijken wat er gebeurt.

Snelheid: wat gebeurt er bij extreme snelheid? Brouwer

Dingen die snel gaan zijn moeilijk te analyseren. Laat staan dingen die extreem snel gaan. Wetenschappers vertragen de tijd daarom liever om rustig te kijken wat er gebeurt. Volgens rechtswetenschapper professor Jan Brouwer leidt een te hoge snelheid in de rechtsgang tot onzorgvuldigheid.

Snelheid: wat gebeurt er bij extreme snelheid? Otten

Dingen die snel gaan zijn moeilijk te analyseren. Laat staan dingen die extreem snel gaan. Wetenschappers vertragen de tijd daarom liever om rustig te kijken wat er gebeurt. Bewegingswetenschapper professor Bert Otten laat zien hoe we met ons lichaam een zo hoog mogelijke snelheid kunnen bereiken.

Snelheid: wat gebeurt er bij extreme snelheid? Pallante

Dingen die snel gaan zijn moeilijk te analyseren. Laat staan dingen die extreem snel gaan. Wetenschappers vertragen de tijd daarom liever om rustig te kijken wat er gebeurt. Natuurkundige professor Elisabetta Pallante vertelt ons over protonen die met een extreem hoge snelheid op elkaar botsen.

Sociologisch onderzoek naar pesten

Gijs Huitsing, student sociologie, studeerde af op het thema pesten bij kinderen.

Speech Frans Zwarts: Another Manic Monday
Speech Frans Zwarts at the opening of the Academic Year 2008-2009
Spel

Spelen is niet alleen heel erg leuk, het is ook nog eens leerzaam. Hedderik van Rijn is onderzoeker bij de afdeling kunstmatige intelligentie. Daar programmeren ze computers zodat ze kunnen leren en ergens steeds beter in kunnen worden. Dat doen ze met behulp van spelletjes.

Spel

Spelen is niet alleen heel erg leuk, het is ook nog eens leerzaam. Ward van der Houwen is onderzoeker bij het UMCG en vindt dat er meer gespeeld moet worden. Spel kan helpen bij het opdoen van briljante ideeën.

Spel

Spelen is niet alleen heel erg leuk, het is ook nog eens leerzaam. Barteld Kooi is universitair docent bij de afdeling theoretische filosofie. Hij weet alles van de speltheorie en hoe wiskunde gecombineerd kan worden met menselijk gedrag om zo voorspellingen te doen over van alles en nog wat.

Sterrenwacht

De sterrenwacht op de Bernoulliborg

Strafrecht: Levenslang
mr Wiene van Hattum beantwoordt de vraag waarom het aantal levenslang gestraften in Nederland toe neemt.
Stukafest Groningen 2011
Tijdens het Stukafest worden studentenkamers omgetoverd tot minitheater.
Symposium: "Op weg naar nieuwe identiteiten"

Symposium 'Op weg naar nieuwe identiteiten'

Technologiemanagement (track binnen bedrijfskunde)
Korte film over de bachelorstudie technologiemanagement aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Tegenpolen: Groninger student stelt boek en expositie samen (1)

De Groninger geschiedenisstudent Diederik Veerman maakte een tentoonstelling en een boek over de poolgebieden.

Tegenpolen: Groninger student stelt boek en expositie samen (2)

De Groninger geschiedenisstudent Diederik Veerman maakte een tentoonstelling en een boek over de poolgebieden.

In deze video geeft Diederik met behulp van zijn laptop een korte beschrijving van de expositie Tegenpolen.

Theologie

Theologie

Theo Witte over zijn keuze voor de studie Nederlands

Theo Witte over zijn keuze voor de studie Nederlands en het onderwijs, zijn werk bij het UOCG en kort over zijn literatuurmethode.

Theo Witte over zijn methode voor het literatuuronderwijs

Goed literatuuronderwijs is belangrijk voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Helaas kampt het vak al lange tijd met verschillende problemen. Zo is er nauwelijks iets bekend over het literaire ontwikkelingsproces van havo- en vwo-leerlingen. Theo Witte heeft een methode ontwikkeld die recht doet aan verschillen tussen leerlingen.

Togamaster

Korte film over de Togamaster aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Tonen van vogeltrek

Bioloog Theunis Piersma vertelt over de grutto in het veranderende landschap. Musicus Sytze Pruiksma maakt er geluiden bij.

Toon Tellegen & Het Wisselend Toonkwintet

Begeleid door Het Wisselend Toonkwintet van gitariste Corrie van Binsbergen vertelt Toon Tellegen zijn dierenverhalen.

Uitreiking Profielwerkstukprijs 2008

Korte impressie van de profielwerkstukprijs 2008 aan de Rijksuniversiteit Groningen. Alle havo- en vwo-leerlingen maken elk jaar kans op een profielwerkstukprijs bij de Rijksuniversiteit Groningen.

Unifocus 1, 16 mei 2012
Welcome to Unifocus!
Unifocus 10, 19 september 2012
Unifocus deze week: Love to know, begrijpt een kind wat hij zegt?, de mens als schepper
Unifocus 11, 26 september 2012
Unifocus deze week: Universiteiten voor een duurzame toekomst; De boodschap van kinderboeken; Bram Buunk over MinneNijd
Unifocus 12, 3 oktober 2012
Unifocus deze week: Universiteiten voor een duurzame toekomst; De boodschap van kinderboeken; Bram Buunk over MinneNijd
Unifocus 13, 10 oktober 2012

Unifocus deze week: Next!, Rosalind Franklin Fellow, Student succesvolle starter energiesector

Unifocus 14, 17 oktober 2012

Unifocus deze week: Student assessor; Wat bepaalt je snelheid; iGEM 2012, versheidsverklikker

Unifocus 15, 24 oktober 2012

Unifocus deze week: Open Access, Creatief met ruimte en Kleine geheimen

Unifocus 16, 31 oktober 2012

Unifocus deze week: Alumnisong, slim transport in een krimpregio, de wereld als collegezaal

Unifocus 17, 7 november 2012

Unifocus deze week: Nicolaas Muleriuw-penning voor Epke Zonderland; Nieuwe generatie zonnecellen in de maak? en Kijken naar probleemgedrag.

Unifocus 18, 14 november 2012

Unifocus deze week: Kantoren kunnen nog slimmer; Biografie voor Wilhelmina Bladergroen en 25 jaar BCN

Unifocus 19, 21 november 2012

Unifocus deze week: Klaas Knot bezoekt alma mater; Universiteit doet instellingstoets en Nieuwe Rosalind Franklin Fellows

Unifocus 2, 23 mei 2012
Welcome to Unifocus!
Unifocus 3, 30 mei 2012
Welcome to Unifocus!
Unifocus 4, 6 juni 2012
Welcome to Unifocus!
Unifocus 5, 13juni 2012
Welcome to Unifocus!
Unifocus 6, 20 juni 2012

In this edition: Dead Sea Scrolls in the Drents Museum, foreign student in University Council and Sports meet Science.

Unifocus 6: International student in University Council

International psychology student Ritwik Swain from England was voted into the University Council by an overwhelming majority. He is the first ever foreign student to sit on the University Council. Ritwik Swain speaks of his ambitions.

Unifocus 7, 27 juni 2012
Welcome to Unifocus!
Unifocus 8, 4 juli 2012
Welcome to Unifocus!
Unifocus 9, 12 september 2012
Unifocus deze week: een nieuw academisch jaar, Phd-Day en Politieke tweet
Universiteitsmuseum - Schatkamer van de Universiteit

Het universiteitsmuseum laat objecten en voorwerpen zien met betrekking tot de universiteit van 1615 tot 2010.

University of Groningen: 400 years of passion and performance

University of Groningen corporate movie, English spoken

University of Groningen: Educational system

The educational system of the University of Groningen.

University of Groningen: Practical issues.

Practical issues when you study at the University of Groningen.

Verhuizing van het Biologisch Centrum
In 2010 verhuist het Biologisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen van Haren naar het gebouw voor Levenswetenschappen op het Zernikecomplex. In dit gebouw wordt zowel onderwijs als onderzoek in levenswetenschappen ondergebracht.
Voorlichtingsdag
Korte film over de Voorlichtingsdag van de Rijksuniversiteit Groningen
Voorlichtingsdag 2008

Korte impressie van de Voorlichtingsdag 2008 van de Rijksuniversiteit Groningen

Vrouwen: waar kom je bij uitstek vrouwen tegen?

Eline de Vries (MSc., promovenda, gespecialiseerd in Marketing onderzoek, consumentengedrag en sociale psychologie) gaat na wat de invloed is van vriendschappen op de zelfcontrole van koopverslaafde vrouwen. Dr. Mathilde van Dijk (universitair docent geschiedenis van het christendom en genderstudies) onderzoekt de rol van vrouwen in religie in de middeleeuwen. Dr.Petra Broomans (universitair hoofddocent Scandinavische talen en culturen)  bestudeert de invloed van vrouwelijke vertalers op de Scandinavische literatuur.

Waarde: Hoe wordt waarde ingeschat?

Waarde is meer dan geld. Een huis kan waarde hebben, maar kunst ook. En: wat is je gevoel van eigenwaarde waard?  Wetenschapsfilosoof prof.dr. Trudy Dehue vindt dat we zorgzame mensen meer moeten waarderen.

Waarde: Hoe wordt waarde ingeschat?

Waarde is meer dan geld. Een huis kan waarde hebben, maar kunst ook. En: wat is je gevoel van eigenwaarde waard? Theaterwetenschapper prof.dr. Hans van Maanen legt uit wat theater tot kunst maakt.

Waarde: Hoe wordt waarde ingeschat?

Waarde is meer dan geld. Een huis kan waarde hebben, maar kunst ook. En: wat is je gevoel van eigenwaarde waard? Econoom prof.dr. Arno van der Vlist vertelt hoe belangrijk het is wat mensen denken dat hun huis waard is.

Waar halen we onze energie vandaan?
Waar halen we onze energie vandaan? Alle energie is ooit van de zon gekomen en opgeslagen in vele vormen. Zelf kunnen we ook energie opslaan met bijvoorbeeld koude-warmteopslag. Hoogleraar Henk Moll vertelt hierover.
Waar halen we onze energie vandaan?
Waar halen we onze energie vandaan? Nieuwe vormen van energie vragen ook om nieuwe wetgeving. Hoogleraar Martha Roggenkamp vertelt over de noodzaak van goede wetgeving rondom electrische auto's.
Wat brengt geloof teweeg?

Wie in de vaste veronderstelling verkeert dat iets waar is, die gelooft. Juist door de afwezigheid van twijfel kan geloof mensen aanzetten tot bijzondere daden. Architectuurhistoricus dr. Kees van der Ploeg neemt ons mee naar de Der A-kerk in Groningen om te laten zien wat geloof teweeg brengt.

Wat brengt geloof teweeg?

Wie in de vaste veronderstelling verkeert dat iets waar is, die gelooft. Juist door de afwezigheid van twijfel kan geloof mensen aanzetten tot bijzondere daden. Godsdienstpsychologe prof.dr.Hetty Zock laat voorbeelden zien wat het geloof in een opperwezen met mensen kan doen.

Wat brengt geloof teweeg?
Wie in de vaste veronderstelling verkeert dat iets waar is, die gelooft. Juist door de afwezigheid van twijfel kan geloof mensen aanzetten tot bijzondere daden. Politiek wetenschapper dr. Gerrit Voerman vertelt over hoe politieke ideologieën gelovige trekjes kunnen aannemen.
Wat brengt vakantie ons ?

Toerisme heeft invloed op de omgeving, de cultuur, het erfgoed. Toerist en inwoner beïnvloeden elkaar. En, paradoxaal genoeg, is een toerist op zoek naar zijn eigen erfgoed. Ook laat de toerist een soort spoor achter bij de plek waar hij was: “Kijk, hier is het interessant!” Dat beïnvloedt de waardering van de bewoners voor hun erfgoed. Prof. Greogory Ashworth (hoogleraar Planologie, i.h.b. erfgoedbeheer en stedelijk toerisme, vanwege de Stiching ter Bevordering van de Ruimtelijke Wetenschappen) geeft tekst en uitleg.

Wat doen emoties met ons gedrag?

Emoties zijn eigenlijk reacties van onze hersenen op positieve of negatieve gebeurtenissen. Die emoties uiten zich in ons gedrag. Psycholoog prof.dr.Tom Postmes vraagt zich af waarom mensen in groepen emoties en gedrag van elkaar overnemen.

Wat doen emoties met ons gedrag?

Boosheid, blijheid, walging, angst en verdriet. Vijf basisemoties die we allemaal kennen. Hoogleraar psychiatrie prof.dr. Tineke Oldehinkel onderzoekt het ontstaan van depressies bij jongeren.

Wat doen we met de grond onder onze voeten?

Grond. We bouwen erop, en ook eronder. We graven het af. We verspillen het. Maar we staan er bijna nooit bij stil wat we met de grond onder onze voeten doen. Prof.dr.ir. Theo Spek neemt ons mee naar het Balloërveld. Dat gaat binnenkort helemaal op de schop.

Wat doen we met de grond onder onze voeten?

Grond. We bouwen erop, en ook eronder. We graven het af. We verspillen het. Maar we staan er bijna nooit bij stil wat we met de grond onder onze voeten doen. Cultureel geografe drs. Annemieke Logtmeijer maakte een lesboek over een Canadees oerbos.

Wat doen we met de grond onder onze voeten?

Grond. We bouwen erop, en ook eronder. We graven het af. We verspillen het. Maar we staan er bijna nooit bij stil wat we met de grond onder onze voeten doen. Planoloog prof.dr. Gert de Roo legt uit dat we misschien te weinig grond hebben, maar dat er toch genoeg ruimte is.

Wat doen we met ontspoorde jeugd?

Onschuldig zijn we als we geboren worden. Kwetsbaar en puur. Maar als we opgroeien kan er van alles misgaan. Elk jaar komen er in Nederland zo’n 270.000 kinderen en jongeren in aanraking met jeugdzorg vanwege gedrags- of opvoedingsproblemen. Hoogleraar orthopedagogiek prof.dr. Erik Knorth doet onderzoek naar de effectiviteit van de jeugdzorg.

Wat doen we met ontspoorde jeugd?
Onschuldig zijn we als we geboren worden. Kwetsbaar en puur. Maar als we opgroeien kan er van alles misgaan. Elk jaar komen er in Nederland zo’n 270.000 kinderen en jongeren in aanraking met jeugdzorg vanwege gedrags- of opvoedingsproblemen. Prof. dr. Menno Reijneveld pleit voor kortere lijnen tussen wetenschap en praktijk.
Wat doen we met ontspoorde jeugd?

Onschuldig zijn we als we geboren worden. Kwetsbaar en puur. Maar als we opgroeien kan er van alles misgaan. Elk jaar komen er in Nederland zo’n 270.000 kinderen en jongeren in aanraking met jeugdzorg vanwege gedrags- of opvoedingsproblemen. Mr.dr. Margrite Kalverboer probeert het begrip tussen de juridische en orthopedagogische wereld te vergroten.

Wat doet leegte met de mens?

Leegte is de afwezigheid van al het andere. Niets. Sommige wetenschappers hebben vaker met leegte te maken dan andere. Historica Frigga Kruse ondervond op Spitsbergen echte leegte toen ze er op zoek ging naar de restanten van mijnbouw.

Wat doet leegte met de mens?

Leegte is de afwezigheid van al het andere. Niets. Sommige wetenschappers hebben vaker met leegte te maken dan andere. Econoom prof.dr. Cees Sterks vindt een lege schatkist hetzelfde als een lege portemonnee: erg vervelend.

Wat gaat er schuil achter chaos?

Wat schuilt er achter chaos? Volgens hoogleraar dynamische systemen Henk Broer opvallend veel orde. Sommige verschijnselen die er chaotisch uitzien kunnen volgens hem toch vrij nauwkeurig voorspeld worden.

Wat gaat er schuil achter chaos?

Wat gaat er schuil achter chaos? Paul van Geert is hoogleraar ontwikkelingspsychologie. Hij legt uit dat ook leerprocessen zeer chaotisch verlopen. Als voorbeeld neemt hij taalontwikkeling.  

Wat gaat er schuil achter chaos? Dansgezelschap Club Guy & Roni

Wat gaat er schuil achter chaos? Dansgroep club Guy & Roni vond achter de chaostheorie inspiratie voor een spectaculaire dansvoorstelling.

Wat gebeurt er als je verliefd bent?

Als je verliefd bent zie je de wereld door een roze bril. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk precies met je en waarom worden mensen eigenlijk verliefd? Evolutiepsycholoog prof.dr. Bram Buunk bestudeerde de ‘tegenkrachten’ van verliefdheid (ouders!).

Wat gebeurt er als we slapen? Catrien Santing

Als we slapen worden we genezen, daar waren ze heilig van overtuigd in de middeleeuwen. Hoogleraar Catrien Santing vertelt over Cosmas en Damianus. De twee heiligen die slapende zieken genazen.

Wat gebeurt er als we slapen? Jan Nijboer

Wat gebeurt er als we slapen? Als we slapen komt ons lichaam tot rust.  Hoogleraar Jan Nijboer neemt ons mee de binnenstad van Groningen in. Wat gebeurt daar eigenlijk als we slapen?

Wat gebeurt er als we slapen? Martha Merrow

Wat gebeurt er als we slapen? Als we slapen komt ons lichaam tot rust. Wanneer we slapen heeft daar alles mee te maken en hoogleraar Martha Merrow weet alles van de interne klok die onze slaap dicteert.

Wat is karakteristiek voor de regio: Duijvendak

Wat is karakteristiek voor onze regio. Het mooie landschap? Onze geschiedenis? Of toch gewoon de stad met zijn kroegen die nooit sluiten? Vraag het aan wetenschappers en je krijgt verschillende antwoorden. Prof. dr. M. G. J. (Maarten) Duijvendak kijkt vooral naar de economische betekenis van de stad.

Wat is karakteristiek voor de regio: Reker

Wat is karakteristiek voor onze regio. Het mooie landschap? Onze geschiedenis? Of toch gewoon de stad met zijn kroegen die nooit sluiten? Vraag het aan wetenschappers en je krijgt verschillende antwoorden. Prof. dr. S. J. H. (Siemon) Reker beschouwt de taal als karakteristiek.

Wat is karakteristiek voor de regio?: Pellenbarg

Wat is karakteristiek voor onze regio. Het mooie landschap? Onze geschiedenis? Of toch gewoon de stad met zijn kroegen die nooit sluiten? Vraag het aan drie wetenschappers en je krijgt drie verschillende antwoorden. Prof. dr. P. H. (Piet) Pellenbarg benadrukt de belangrijke rol van de universiteit.

Wat is Science linx?

Een korte impressie van Science Linx, de ‘rode loper’ van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de RUG voor scholieren en studiekiezers.

Wat is strafrecht?

Mr. Wiene van Hattum beantwoordt de vraag: Wat is strafrecht?

Wat kost het om te werken: Elhorst

Hard werken laat onze economie draaien. We zijn er rijk en welvarend door geworden.

Econoom dr. J.P. (Paul) Elhorst bekijkt wat de maatschappelijke kosten zijn van werken en werkloosheid en vraagt zich af of dat niet beter kan.

Wat kost het om te werken: Wielers

Hard werken laat onze economie draaien. We zijn er rijk en welvarend door geworden. Maar het kost ons ook iets. Socioloog dr. R.J.J. (Rudi) Wielers onderzoekt hoe belangrijk we werk nog vinden tegenwoordig.

Wat kost het om te werken: Zondag

Hard werken laat onze economie draaien. We zijn er rijk en welvarend door geworden. Maar het kost ons ook iets. Hoogleraar arbeidsrecht prof. mr. dr. W.A. (Wijnand) Zondag laat zien dat de laatste honderd jaar wettelijke arbeidsbescherming, hebben geleid tot een wirwar aan wetten.

Wat kost sport ons?

Sport kost tijd, geld, energie en soms zelfs je gezondheid. Dr. Floor Hettinga rekent uit wat de hoogst mogelijke opbrengst van onze inspanningen is.

Wat kost sport ons?

Sport kost tijd, geld, energie en soms zelfs je gezondheid. Toch wordt er veel gesport in Nederland, omdat het ook wat oplevert natuurlijk. Prof.dr. Bert Otten is gefascineerd door de rekenkracht van ons lichaam.

Wat kost sport ons?

Sport kost tijd, geld, energie en soms zelfs je gezondheid. Prof.dr. Ruud Koning rekent ons voor hoe duur Olympische Spelen in ons land zouden kunnen worden.

Wat krijgen we mee. Wat laten we na?
Kinderen lijken op hun ouders. Logisch, want van alles wat ze hebben is veel afkomstig van die ouders. Niet alleen hun bezittingen, maar ook hun uiterlijk en hun gedrag. Volgens prof.dr. A.P. (Bram) Buunk lag vroeger veel te veel de nadruk op het gedrag van de moeder.
Wat krijgen we mee. Wat laten we na?
Kinderen lijken op hun ouders. Logisch, want van alles wat ze hebben is veel afkomstig van die ouders. Niet alleen hun bezittingen, maar ook hun uiterlijk en hun gedrag. Prof.dr. T.N. (Ciska) Wijmenga laat zien welke bouwsteen we van welke ouder krijgen.
Wat krijgen we mee. Wat laten we na?

Kinderen lijken op hun ouders. Logisch, want van alles wat ze hebben is veel afkomstig van die ouders. Niet alleen hun bezittingen, maar ook hun uiterlijk en hun gedrag.   Prof.mr. W.D. (Wilbert) Kolkman  vertelt wat we met een stoffelijke erfenis kunnen doen.

Wat kun je nog meer met geneeskunde?

Wat kun je nog meer met geneeskunde. Uroloog dr Mels van Driel over zijn mogelijkheden: schrijven, journalistiek.

Wat kunnen we vandaag de dag met evolutie?

Wat kunnen we vandaag de dag met evolutie? Het antwoord is simpel; veel, en meer dan je denkt. Hoogleraar evolutionaire psychologie Bram Buunk kijkt liever naar mensen en hoe gedrag als jaloezie zich door evolutie ontwikkelt.

Wat kunnen we vandaag de dag met evolutie? Ido Pen

Wat kunnen we vandaag de dag met evolutie? Het antwoord is simpel; veel, en meer dan je denkt. Hoogleraar theoretische biologie Ido Pen vertelt over evolutionair ontwikkelde radioantennes en andere spannende toepassingen.

Wat kunnen we vandaag de dag met evolutie? Marian Verkerk

Wat kunnen we vandaag de dag met evolutie? Het antwoord is simpel; veel, en meer dan je denkt. Mogen we ingrijpen in de evolutie, mogen we genetisch manipuleren? Hoogleraar ethiek en metamedica Marian Verkerk bekijkt of dit ethisch verantwoord is.

Wat maakt de kemphaan in ons wakker?

Mensen maken ruzie. Dat doen ze al zolang de mens bestaat. Uit jaloezie, angst, frustratie of om te imponeren.Bioloog prof.dr. Theunis Piersma is kenner van de kemphaan, een vogel die de vechtpartij niet schuwt.

Wat maakt de kemphaan in ons wakker?

Mensen maken ruzie. Dat doen ze al zolang de mens bestaat. Uit jaloezie, angst, frustratie of om te imponeren. Prof. dr. Melinda Mills ziet hoe mensen in verschillende culturen verschillend omgaan met ruzies binnen relaties.

Wat maakt de kemphaan in ons wakker?

Mensen maken ruzie. Dat doen ze al zolang de mens bestaat. Uit jaloezie, angst, frustratie of om te imponeren. Prof.dr. Jaap de Wilde bestudeert de oorzaak van conflicten op internationaal niveau.

Welke eigenschappen heb je nodig voor de studie geneeskunde?

Uroloog dr Mels van Driel heeft een boodschap voor alle VWO'ers die overwegen geneeskunde te gaan studeren.

Werken op nanoschaal: goed idee?

Om grote vooruitgang te boeken werken wetenschappers met steeds kleinere eenheden. Inmiddels zijn ze al op nanoniveau beland, dus in de orde van grootte van eenmiljardste van een meter. Maar is het eigenlijk wel een goed idee, werken op nanoschaal? Pr of.dr. Petra Rudolf vindt van wel. Ze is enthousiast over de eigenschappen van nieuwe materialen die ze ontwerpt.

Werken op nanoschaal: goed idee?

Om grote vooruitgang te boeken werken wetenschappers met steeds kleinere eenheden. Sociaal wetenschapper drs. Lotte Krabbenborg vindt het een goede vraag waar we allemaal over zouden moeten discussiëren.

Werken op nanoschaal: goed idee?

Om grote vooruitgang te boeken werken wetenschappers met steeds kleinere eenheden. Inmiddels zijn ze al op nanoniveau beland. Dr. Armagan Koçer hoopt met behulp van nanotechnologie medicijnen zonder bijwerkingen te ontwikkelen.

Wetenschap en Afrika: Welke ontwikkeling staat Afrika te wachten?
In 2000 hebben regeringsleiders van 189 landen afgesproken om voor 2015 de belangrijkste wereldproblemen aan te pakken. Er zijn acht doelstellingen vastgelegd:de millenniumdoelen. Veel van die wereldproblemen spelen in Afrika. Honger,armoede. Gebrek aan scholing. HIV/AIDS. Kindersterfte.
Wetenschap en Afrika: Welke ontwikkeling staat Afrika te wachten?
Pedagoog dr. J.J.M (Jacques) Zeelen onderzoekt of de onderwijsdoelstelling gehaald wordt.
Wetenschap en Afrika: Welke ontwikkeling staat Afrika te wachten?
Historicus dr. M.R. (Michel) Doortmont vraagt zich af óf Afrika wel geholpen kan worden.  
Wetenschap en Afrika: Welke ontwikkeling staat Afrika te wachten?
Theologe Brenda Bartelink   kijkt naar de rol die religieuze organisaties spelen bij de HIV/AIDS-voorlichting.
Wetenschap en democratie: Waarom zouden we stemmen?
Na maanden onderhandelen is er eindelijk een regering in Nederland. Er is de laatste tijd veel geschreven en gezegd over de manier waarop we onze regering kiezen. We stemmen allemaal, maar het is maar de vraag welke stem gehoord wordt. Veel kiezers zouden zich niet meer herkennen in de manier waarop ons land wordt geregeerd.
Wetenschap en democratie: Waarom zouden we stemmen?

Na maanden onderhandelen is er eindelijk een regering in Nederland. Er is de laatste tijd veel geschreven en gezegd over de manier waarop we onze regering kiezen. We stemmen allemaal, maar het is maar de vraag welke stem gehoord wordt. Veel kiezers zouden zich niet meer herkennen in de manier waarop ons land wordt geregeerd.

Filosoof prof. dr. M.V.B.P.M. (Martin) van Hees kan geen doorslaggevende reden verzinnen waarom we zouden stemmen.

Wetenschap en democratie: Waarom zouden we stemmen?

Na maanden onderhandelen is er eindelijk een regering in Nederland. Er is de laatste tijd veel geschreven en gezegd over de manier waarop we onze regering kiezen. We stemmen allemaal, maar het is maar de vraag welke stem gehoord wordt. Veel kiezers zouden zich niet meer herkennen in de manier waarop ons land wordt geregeerd.
Psychologe N. (Namkje) Koudenburg (MSc) zou stemmen vanwege haar buren.

Wetenschap en democratie: Waarom zouden we stemmen?

Na maanden onderhandelen is er eindelijk een regering in Nederland. Er is de laatste tijd veel geschreven en gezegd over de manier waarop we onze regering kiezen. We stemmen allemaal, maar het is maar de vraag welke stem gehoord wordt. Veel kiezers zouden zich niet meer herkennen in de manier waarop ons land wordt geregeerd. Rechtsgeleerde prof.mr. J.W.M (Hans) Engels vindt dat het allemaal anders moet.

Wetenschap en de vergrijzing: Waarop moeten we ons voorbereiden?

We worden steeds ouder. Over een tijdje is het helemaal niet bijzonder als iemand 100 jaar wordt. Maar die steeds hogere levensverwachting heeft ook gevolgen: de economie, de gezondheidszorg, de indeling van onze ruimte. Voor onze hele maatschappij.

Wetenschap en de vergrijzing: Waarop moeten we ons voorbereiden?

We worden steeds ouder. Over een tijdje is het helemaal niet bijzonder als iemand 100 jaar wordt. Maar die steeds hogere levensverwachting heeft ook gevolgen: de economie, de gezondheidszorg, de indeling van onze ruimte. Voor onze hele maatschappij.

Wetenschap en de vergrijzing: Waarop moeten we ons voorbereiden?

We worden steeds ouder. Over een tijdje is het helemaal niet bijzonder als iemand 100 jaar wordt. Maar die steeds hogere levensverwachting heeft ook gevolgen: de economie, de gezondheidszorg, de indeling van onze ruimte. Voor onze hele maatschappij.

Wetenschap en de vreemdeling: in welke wereld leeft de vreemdeling?

Voelt u zich ook wel eens een vreemdeling? In het buitenland bijvoorbeeld? Tussen andersoortige mensen? Of misschien juist in uw eigen omgeving? In welke wereld leeft een vreemdeling? Volgens filosoof dr. J.A. (Hans) Harbers bestaan er vele soorten vreemdelingen.

Wetenschap en de vreemdeling: in welke wereld leeft de vreemdeling?
Voelt u zich ook wel eens een vreemdeling? In het buitenland bijvoorbeeld? Tussen andersoortige mensen? Of misschien juist in uw eigen omgeving? In welke wereld leeft een vreemdeling?
Wetenschap en de vreemdeling: in welke wereld leeft de vreemdeling?

Voelt u zich ook wel eens een vreemdeling? In het buitenland bijvoorbeeld? Tussen andersoortige mensen? Of misschien juist in uw eigen omgeving? In welke wereld leeft een vreemdeling? Rechtsgeleerde prof. dr. H.B. (Heinrich) Winter stelt dat het Nederlandse vreemdelingenrecht prima op orde is.

Wetenschap en de vreemdeling: in welke wereld leeft de vreemdeling?

Voelt u zich ook wel eens een vreemdeling? In het buitenland bijvoorbeeld? Tussen andersoortige mensen? Of misschien juist in uw eigen omgeving? In welke wereld leeft een vreemdeling? Psycholoog prof.dr. S. (Sabine) Otten voelde zichzelf soms even een vreemdeling.

Wetenschap en erfelijkheid

Kinderen lijken op hun ouders. Logisch, want van alles wat ze hebben is veel afkomstig van die ouders. Niet alleen hun bezittingen, maar ook hun uiterlijk en hun gedrag.

Wetenschap en kansen: Wat moet je doen als je de kans hebt?
Bij kansen denk je al gauw aan gokken. Maar ook in de wetenschap zijn kansen van groot belang. Wetenschappers gebruiken kansberekening om erachter te komen welke theorie waar is. Maar kansen blijven altijd abstract. Wat is nu een kans? En belangrijker nog; wat doe je als je de kans kent?
Wetenschap en kansen: Wat moet je doen als je de kans kent...

Bij kansen denk je al gauw aan gokken. Maar ook in de wetenschap zijn kansen van groot belang. Wetenschappers gebruiken kansberekening om erachter te komen welke theorie waar is. Maar kansen blijven altijd abstract. Wat is nu een kans? En belangrijker nog; wat doe je als je de kans kent? Filosoof Dr. J.W. (Jan Willem) Romeijn onderzoekt de soorten kansen die er zijn.

Wetenschap en kansen: Wat moet je doen als je de kans kent... dat je positief bent getest.
Bij kansen denk je al gauw aan gokken. Maar ook in de wetenschap zijn kansen van groot belang. Wetenschappers gebruiken kansberekening om erachter te komen welke theorie waar is. Maar kansen blijven altijd abstract. Wat is nu een kans? En belangrijker nog; wat doe je als je de kans kent? Epidemioloog prof.dr. E.R. (Edwin) van de Heuvel legt uit hoe je de fout in kan gaan terwijl je denkt de kans te kennen.
Wetenschap en kansen: wat moet je doen als je de kans kent... op winnen?

Bij kansen denk je al gauw aan gokken. Maar ook in de wetenschap zijn kansen van groot belang. Wetenschappers gebruiken kansberekening om erachter te komen welke theorie waar is. Maar kansen blijven altijd abstract. Wat is nu een kans? En belangrijker nog; wat doe je als je de kans kent? Bewegingswetenschapper dr. G.J. (Gert-Jan) Pepping onderzocht hoe je de kans kunt verhogen dat je team wint met strafschoppen.

Wetenschap en klimaat: Hoe dragen we bij aan een goed klimaat?
Duurzaamheid is in de mode. Overal probeert de overheid zuinig energiegebruik en milieuvriendelijk gedrag te stimuleren. Maar: hoe moet dat eigenlijk?
Wetenschap en klimaat: Hoe dragen we bij aan een goed klimaat?
Duurzaamheid is in de mode. Overal probeert de overheid zuinig energiegebruik en milieuvriendelijk gedrag te stimuleren. Maar: hoe moet dat eigenlijk? Econoom prof.dr. L.J.R. (Bert) Scholtens analyseert hoe mensen keuzes maken over hun uitgaven.
Wetenschap en klimaat: Hoe dragen we bij aan een goed klimaat?
Duurzaamheid is in de mode. Overal probeert de overheid zuinig energiegebruik en milieuvriendelijk gedrag te stimuleren. Maar: hoe moet dat eigenlijk? Hoogleraar psychologie prof.dr. E.M. (Linda) Steg onderzoekt hoe milieuvriendelijk gedrag beïnvloed kan worden.
Wetenschap en klimaat: Hoe dragen we bij aan een goed klimaat?
Duurzaamheid is in de mode. Overal probeert de overheid zuinig energiegebruik en milieuvriendelijk gedrag te stimuleren. Maar: hoe moet dat eigenlijk? Prof. dr. J.C. (Kees) Hummelen is hoogleraar organische chemie. Hij probeert het opwekken van zonne-energie goedkoper te maken.
Wetenschap en schoonheid: Welke rol speelt schoonheid?
Schoonheid is aangenaam. Of het nou gaat over uiterlijk of innerlijk, een gedachte, gevoel, een stuk muziek of een formule. Schoonheid trekt aan. Psycholoog prof.dr. T.K. (Theo) Bouman laat ons zien dat we houden van zo gewoon mogelijke gezichten.
Wetenschap en schoonheid: Welke rol speelt schoonheid?
Schoonheid is aangenaam. Of het nou gaat over uiterlijk of innerlijk, een gedachte, gevoel, een stuk muziek of een formule. Schoonheid trekt aan. Volgens literatuurwetenschapper prof.dr. E.J. (Liesbeth) Korthals Altes hoeft schoonheid niet altijd mooi te zijn.
Wetenschap en schoonheid: Welke rol speelt schoonheid?
Schoonheid is aangenaam. Of het nou gaat over uiterlijk of innerlijk, een gedachte, gevoel, een stuk muziek of een formule. Schoonheid trekt aan. Wiskundige prof.dr.H.W. (Henk) Broer ziet schoonheid in de eenvoud, in de herhaling, en in een tekening van Esscher.
Wetenschap en schoonheid: Welke rol speelt schoonheid?
Schoonheid is aangenaam. Of het nou gaat over uiterlijk of innerlijk, een gedachte, gevoel, een stuk muziek of een formule. Schoonheid trekt aan.
Wetenschap en verlies: Hoe erg is verlies?
Verliezen: iets of iemand kwijtraken. We willen het liever niet, maar het hoort bij het leven. We willen het liever niet, maar er is geen ontkomen aan.
Wetenschap en verlies: Hoe erg is verlies?

Verliezen: iets of iemand kwijtraken. We willen het liever niet, maar het hoort bij het leven. We willen het liever niet, maar er is geen ontkomen aan. Taalkundige prof. dr. M.S.(Monika) Schmid onderzoekt de gevolgen van het verliezen van je moedertaal.

Wetenschap en verlies: Hoe erg is verlies?

Verliezen: iets of iemand kwijtraken. We willen het liever niet, maar het hoort bij het leven. We willen het liever niet, maar er is geen ontkomen aan. Econoom dr. E.P. (Pieter) Jansen weet hoe erg het is voor ondernemers om verlies te leiden.

Wetenschap en verlies: Hoe erg is verlies?

Verliezen: iets of iemand kwijtraken. We willen het liever niet, maar het hoort bij het leven. We willen het liever niet, maar er is geen ontkomen aan. Psycholoog prof.dr. D. (Douwe) Draaisma is gespecialiseerd in het geheugen. Het geheugen kunnen we helpen door foto’s te maken. Maar welk effect hebben foto’s op een herinnering?

Wetenschapsdag

Kort videoverslag over de Wetenschapsdag van 26 oktober 2008.

Wie zorgt straks voor wie? Stolk

Ouderen zijn lastig, duur en kunnen niet voor zichzelf zorgen. Dat idee krijg je als je politici hoort spreken over de vergrijzing. Een groot gevaar staat ons in Nederland de komende jaren te wachten. Maar … is dat wel zo? Zijn al die ouderen wel zo hulpbehoevend? En als ze hulp nodig hebben: wie gaat die dan geven? Prof. dr. R.P. (Ronald) Stolk denkt dat de ouderen van straks veel meer kunnen dan de ouderen van nu.  

Yme Kuiper over charisma
Het begrip charisma wordt te pas en te onpas gebruikt en verliest daardoor zijn betekenis, meent RUG-antropoloog en godsdienstwetenschapper prof.dr. Yme Kuiper. En dat is zonde, want mits goed gebruikt kan het begrip inzicht verschaffen in politieke cultuur. Het inzicht bijvoorbeeld dat een Obama in Nederland minder kans had groot te worden dan in de Verenigde Staten.
Zeppy the project

4 studenten Kunstmatige Intelligentie aan de Rijksuniversiteit Groningen ontwerpen een autonome Zeppelin. D.w.z. een luchtballon die zelfstandig van A naar B kan vliegen. Een beschrijving van het project en een korte inleiding tot de studie Kunstmatige Intelligentie.

Zorg: wie zorgt straks voor wie?
Ouderen zijn lastig, duur en kunnen niet voor zichzelf zorgen. Dat idee krijg je als je politici hoort spreken over de vergrijzing. Een groot gevaar staat ons in Nederland de komende jaren te wachten. Maar … is dat wel zo? Zijn al die ouderen wel zo hulpbehoevend? En als ze hulp nodig hebben: wie gaat die dan geven?
Zorg: wie zorgt straks voor wie? Andringa

Ouderen zijn lastig, duur en kunnen niet voor zichzelf zorgen. Dat idee krijg je als je politici hoort spreken over de vergrijzing. Een groot gevaar staat ons in Nederland de komende jaren te wachten. Maar … is dat wel zo? Zijn al die ouderen wel zo hulpbehoevend? En als ze hulp nodig hebben: wie gaat die dan geven? Dr. T.C. (Tjeerd) Andringa is bang dat we onze zorg gaan krijgen van een soort oppasrobots.  

Zorg: wie zorgt straks voor wie? van Hoven

Ouderen zijn lastig, duur en kunnen niet voor zichzelf zorgen. Dat idee krijg je als je politici hoort spreken over de vergrijzing. Een groot gevaar staat ons in Nederland de komende jaren te wachten. Maar … is dat wel zo? Zijn al die ouderen wel zo hulpbehoevend? En als ze hulp nodig hebben: wie gaat die dan geven?  dr. B. (Bettina) van Hoven zegt dat we ouderen veel langer in hun wijk moeten laten wonen.

Zorg voor het jong

Prof. dr Ralf Mullers maakte enkele korte filmpjes van de Kaapse Jan-vangenten in hun broedkolonie: Zorg voor het jong

printView this page in: Nederlands