Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven

Keys to the stars

mms://wmvideo.service.rug.nl/corporate/20081128GriegDuo.wmv

Componist Urmas Sisask schrijft een nieuw werk voor 4-handig piano en draagt dat op aan het Groningse Grieg Pianoduo en astronoom Peter Barthel. Sisask componeert dit nieuwe werk speciaal voor het op handen zijnde Internationaal Jaar van de Sterrenkunde 2009

Deze nieuwe compositie en andere werken van Siask zullen worden uitgevoerd door het Grieg Pianoduo. De muziek zal worden begeleid door beelden van het heelal, in het bijzonder door comische objecten die de beelden verklanken. De wereldpremiere van het nieuwe werk staat gepland voor de zomer van 2009.

Componist Sisask, ook koor en orkest dirigent, is regelmatig geinspireerd door het heelal. Zijn muziek kent een grote hoeveelheid symboliek. Binnen zijn 91 gepubliceerde Opus liederen is het opvallend dat naast werken voor zang en koor, instrumentale en orkest werken ruimschoots zijn vertegenwoordigd. Met dit repetoire heeft Sisaks een geheel eigen compositie stroming ontwikkeld, welke tegenwoordig bekend staat als 'astromuziek'.  

Het Grieg Pianoduo wordt gevormd door de pianisten Elles van der Heiden en Siebert Nix. Het duo werd na de vakopleiding aan het Conservatorium in Groningen (1986) snel bekend in de wereld van de kamermuziek met dynamisch en temperamentvol vierhandig pianospel op één vleugel.

Titel Keys to the stars
Faculteit/dienst RUG algemeen
Studierichting
Onderwerp Keys to the stars
Persoon

Sisask, Urmas
Nix, Siebert
Heiden, Elles van der
Barthel, Peter

Trefwoorden Internationaal Jaar van de Sterrenkunde, compositie, kosmos, Keys to the stars, Grieg pianoduo
Tijdsduur 03:58
Datum productie 2009
Taal Nederlands
Relevante links
Laatst gewijzigd:03 januari 2018 16:02
printView this page in: English