Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenBeeldenproject

Marte Röling (6)

‘Non scholae sed vitae’ van Marte Röling (1999)

(Op het Harmonieplein bij de Faculteit der Letteren, Oude Kijk in 't Jatstraat 26)

De officiële presentatie vond plaats op vrijdag 4 juni 1999 als start van de viering van het 385-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen.

‘Non scholae sed vitae' is een belangrijk gegeven in de relatie universiteit-docent-student.

'Non scholae sed vitae discimus', meestal afgekort tot 'Non scholae sed vitae', geeft aan dat studenten niet voor de school, de universiteit leren, maar voor het/hun leven.
Deze spreuk is ook te vinden boven de deuren van de Aula van het Academiegebouw.
'Non scholae sed vitae' is de spreuk op een ruim vijf meter hoog beeld op een betonnen sokkel geplaatst op het grote plein van het Harmoniecomplex in het centrum van de stad Groningen.

Het beeld van Marte Röling heeft de vorm van een wimpel. Zij omschrijft haar ontwerp als volgt: 'Het beeld draagt zichzelf en neemt de tekst, min of meer ingebed in zijn vorm, met zich mee. In plaats van het monument dat door de eeuwen heen verwijst naar de gewapende strijd, staat dit monument voor de geestelijke strijd'. De plek, het Harmonieplein, waar universiteit en stad samenkomen, heeft volgens Röling een zeer stedelijk karakter. 'We hebben niet veel echte pleinen in Nederland', aldus Röling, 'maar het Harmonieplein is er duidelijk een van. Vandaar het monumentachtige mede door de hoge sokkel van dit ontwerp, waarbij het mij natuurlijk in de eerste plaats gaat om schoonheid en ontroering.' Het ontwerp van Marte Röling is gemaakt van slagvaste polyester in 'blauwen, grijzen, witten, handgeschilderd, airbrush gespoten marmer'. De betonnen sokkel is bijna drie meter hoog en het beeld is circa vijf meter. De breedte is ongeveer een meter.

Gezien door de poort voor de Harmonie. foto: Peter van der Sijde
Gezien door de poort voor de Harmonie. foto: Peter van der Sijde
Gezien vanaf het Harmonieplein. foto: Peter van der Sijde
Gezien vanaf het Harmonieplein. foto: Peter van der Sijde
Laatst gewijzigd:27 juni 2018 12:10
printView this page in: English