Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenWetenschapswinkels

Is het schadelijk voor het gehoor en/of voor de hersenen als je langere tijd via oordoppen naar gesproken programma's luistert terwijl je slaapt?

Vraag 4: Is het schadelijk voor het gehoor en/of voor de hersenen als je langere tijd via oordoppen naar gesproken programma's luistert terwijl je slaapt? Ik luister naar hoorcolleges, of naar de radio, 's nachts in bed als ik niet kan slapen. Soms blijkt dat ik (toch) in slaap ben gevallen terwijl het gepraat in mijn oren doorgaat, soms wel een paar uur lang. Veel mensen luisteren via oordoppen naar gesproken woord en/of muziek en vallen daarbij in slaap (kijk rond in de trein!). Het geluid komt dan heel direct in je gehoor. Zowel je gehoor als je hersenen moeten dan toch deze info verwerken?

In het algemeen gesproken kan geluid schadelijk zijn voor het oor als het gedurende langere tijd luid wordt aangeboden. Zo wordt er van uitgegaan dat het op de langere duur schadelijk is als je voor meer dan 8 uur per dag naar geluid op 80 dB luistert. Tachtig dB komt overeen met een luid aanstaande televisie of met het verkeer van een snelweg, als je er vlak naast staat.

Het luisteren naar geluid op een normaal spraakvolume (zo'n 60 dB) is niet schadelijk, ook niet tijdens slaap. Het luisteren naar de wekkerradio op een normaal comfortabel volume is dus niet schadelijk. Maar iemand die overdag al een aantal uur in lawaai werkt en dan ook de hele nacht naar een luide radio luistert zal op den duur schade oplopen.

Terug naar de vragen

Laatst gewijzigd:18 augustus 2017 16:07