Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Science Shops Language, Culture and Communication Stages & Afstudeerprojecten

Zwembadverhalen: theater en cultureel erfgoed

Stage, Ba/Ma-scriptie voor studenten KCM, geschiedenis, ETC, Neerlandistiek, kunstgeschiedenis

De Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie zoekt in opdracht van de Stichting Zwembadverhalen studenten voor verschillende onderzoeksopdrachten met veel ruimte voor eigen inbreng.

Zwembadverhalen, theater op locatie

Zwembadverhalen is een locatievoorstelling met als inspiratiebron zwemmen en water. De voorstellingen gaan plaatsvinden in de zomer van 2016 (29 juni-10 juli) op een bijzondere locatie; het voormalige buitenbad van de Scharlakenhof in Haren. De basis vormt het materiële (het verlaten zwembad, foto’s en films) en het immateriële (de verhalen van bezoekers) cultureel erfgoed. Er wordt gewerkt met amateur acteurs en tal van vrijwilligers die onder begeleiding van professionals via workshops toewerken naar de voorstelling.

Meer informatie over zwembadverhalen: http://www.zwembadverhalen.nl/

Verlaten zwembad of toneel?
Verlaten zwembad of toneel?

Binnen dit project is behoefte aan en ruimte voor student-onderzoek in verschillende vormen:

Hoe ontstaat een participatieve locatievoorstelling?

De voorstelling Zwembadverhalen start zonder script. Op basis van verzamelde regionale, historische zwembadverhalen, de locatie en de ideeën van de acteurs en begeleiding wordt de voorstelling ontwikkeld. Er zal ook gebruik gemaakt worden van filmmateriaal. Ervaringen van locatietheatergroep PeerGrouP worden daarbij benut. Er is ruimte om dit proces op de voet te volgen, de gevolgde werkwijze en ervaringen in kaart te brengen, te plaatsen in een theoretisch kader, te vergelijken met andere voorbeelden en er een eigen onderzoeksfocus in aan te brengen. Na afloop van de voorstellingen staat een expertisebijeenkomst gepland met subsidieverleners, theatermakers, erfgoedspecialisten en andere betrokkenen. Daarin kunnen de resultaten van het onderzoek gepresenteerd worden.

Bachelor of Masterscriptie KCM

Hoe kunnen kunstwerken rond zwembaden inspiratie bieden?

Zwembad als broeierig decor in La piscine met Alain Delon
Zwembad als broeierig decor in La piscine met Alain Delon

Zwembadscènes zijn te vinden in tal van boeken, films, foto’s, schilderijen en liedjes. Denk maar aan de film Swimming Pool van François Ozon, de baby in het zwembad op de CD van Nirvana’s Smells like teen spirit of het boek Een zondag aan het zwembad in Kigali van Gil Courtemanche. Waar staat het zwembad voor in deze (of andere) kunstwerken? Welke verhalen worden ermee verteld? De acteurs en begeleiding van zwembadverhalen raken graag geïnspireerd door kunst. Studenten kunnen een analyse maken van een keuze uit films/filmfragmenten, literaire werken/passages, beeldend werk, muziek… en deze ter inspiratie presenteren op een repetitieavond en op de site zwembadverhalen.nl. Er zou ook thematisch gewerkt kunnen worden (zwembad en gevaar, zwembad en opgroeien, zwembad en ontluikende liefde…). Verhalen over kunstwerken zijn ook te delen via de website.

Bachelorscriptie of groepsopdracht student(en) KCM, moderne letterkunde, ETC, kunstgeschiedenis

Hoe maak je het cultuurhistorisch erfgoed van andere lokale zwembaden zichtbaar in de voorstelling?

Tijdens het hele traject van Zwembadverhalen zijn er verhalenavonden georganiseerd in 7 dorpen rond Haren (wellicht volgen er nog meer). Dit om de herinneringen aan het lokale, vaak verdwenen, zwembad op te halen en gegevens te verzamelen. Ook is er foto- en filmmateriaal verzameld. De historische verenigingen spelen een belangrijke rol in het bewaren van dit cultuurhistorische erfgoed. De voorstelling vindt plaats bij Scharlakenhof in Haren, maar deze plek staat symbool voor die andere zwembaden in de regio. Er wordt in samenwerking met de betrokkenen gezocht naar een vorm om die andere zwembaden ook fysiek zichtbaar te maken in de voorstelling. Een student kan daarin een centrale rol spelen. Er is geen stagevergoeding beschikbaar.

Stage voor student geschiedenis

Rol van de wetenschapswinkel

De opdrachtgever is een stichting die bestaat uit ZZP’ers. De wetenschapswinkel zal het proces ondersteunen. We onderhouden het contact met alle betrokkenen, kunnen bemiddelen bij eventuele onduidelijkheden en problemen en dragen mede zorg voor de planning en presentatie van de resultaten.

Start: februari 2016 (maar eerder starten is ook goed mogelijk)

Locatie: Haren

Geïnteresseerd? Neem contact op met Saskia Visser, s.j.visser rug.nl, 050-3635271

Laatst gewijzigd:05 april 2019 12:10