Skip to ContentSkip to Navigation
Society/businessScience ShopsLanguage, Culture and CommunicationStages & Afstudeerprojecten

Literaire leeswijzers

Opdracht voor studenten letterkunde/literatuurwetenschap

De Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie werkt sinds juni 2010 samen met de Stichting Senia in een project rond literatuur.

Belangstelling voor literatuur

De Stichting Senia organiseert en faciliteert leesgroepen voor ouderen. Het meest populair zijn de leesgroepen rond Nederlandse literatuur (met daarin een paar vertaalde titels), maar sinds kort zijn er ook leesgroepen actief die Frans- en Engelstalige literatuur, in het Frans of Engels lezen en bediscussiëren. Ook zijn er plannen voor Duitse leesgroepen. En een deel van de boeken van de Nederlandse leesgroepen komen uit de vertaalde wereldliteratuur. Voor al deze boeken zijn leeswijzers met achtergrondinformatie en discussievragen nodig.

Een leuke mogelijkheid voor studenten letterkunde vanuit diverse talen om hun kennis in de praktijk te benutten! De eerste studenten hebben dat inmiddels succesvol afgerond, begin 2014 zijn er weer nieuwe schrijvers van leeswijzers welkom.

Aan de slag met actuele Franse, Nederlandse of Engelse literatuur
Aan de slag met actuele Franse, Nederlandse of Engelse literatuur
Wie zoeken we?  

Deze opdracht wordt buiten het studieprogramma uitgevoerd door studenten (voor een kleine vergoeding). Docenten letterkunde hebben een belangrijke stem in het bepalen wie er in aanmerking komt voor deze opdracht.  

Studeer je letterkunde, (Frans, Engels, Duits, Nederlands, een andere taal of algemene literatuurwetenschap) en zou je ook wel een leeswijzer willen maken? Wellicht hebben we dan plek voor jou. Dus als je interesse hebt, meld je dan aan. Eind november 2012 zal duidelijk zijn voor welke boeken we leeswijzers nodig hebben.

De wetenschapswinkel onderhoudt het contact met alle betrokkenen, houdt het proces in de gaten, kan bemiddelen bij eventuele onduidelijkheden en problemen en zorgt er samen met jou voor dat er een eindproduct wordt afgeleverd. We organiseren ook een bijeenkomst met alle studenten van verschillende talen die bezig zijn met het samenstellen van een leeswijzer en de opdrachtgever. Op deze manier kun je van elkaar leren en ontdekken hoe literatuur in de samenleving wordt beleefd.

Meer weten over leeswijzers en hoe studenten in vorige jaren deze opdracht hebben ervaren. Lees hier het artikel Literatuur om over te praten.

Bekijk ook het onderwerp Literatuur in discussie! Twee masterstudenten analyseerden een aantal boeken en hun bijbehorende leeswijzers.

Start: januari 2013

Meer informatie en contact: Saskia Visser, 050-3635271, tawi rug.nl

Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:45