Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Wetenschapswinkels Taal, Cultuur en Communicatie Projecten

Medezeggenschap als speeltuin

Opdracht vanuit Gemeente Groningen - Directie Stadsbeheer

Zie jij jezelf als beleidsmedewerker werken? En ben je geïnteresseerd in nieuwe vormen van democratie, toekomstbestendig beleid maken en hoe theorieën over participatieve democratieën terugvloeien in lokaal beleid? Dan is deze opdracht bij de Gemeente Groningen wellicht iets voor jou.

Over Stadsbeheer

Zij vegen onze straten schoon na het stappen, maaien onze sportvelden en zorgen dat jij zonder zorgen kunt zonnen in het Noorderplantsoen. De directie Stadsbeheer van de gemeente Groningen speelt een cruciale rol in het leefbaar houden van onze openbare ruimte en het onderhoud ervan. Daar is een divers team voor nodig, van maaiers tot onderhoudstechnici, en van voormannen tot strategisch beleidsadviseurs. Een eigenzinnige organisatie, waar beleid en praktijk dicht bij elkaar staat.

De onderzoeksvraag

De manier waarop we deze openbare ruimte inrichten is aan grote verandering onderhevig. Vroeger wilden we dat onze perkjes er ordentelijk en strak bij lagen, nu maaien we liever in het voorjaar niet omdat het beter is voor de biodiversiteit. Tegelijkertijd denken we na over nieuwe vormen van lokale democratie, waarin bewoners actief inspraak kunnen hebben in het beleid van de gemeente. Dit geeft een nieuwe dynamiek aan de rolverdeling tussen overheid en bewoner.

Het College van Burgemeester en Wethouders (het bestuur van de gemeente Groningen) vindt medezeggenschap erg belangrijk. Niet voor niets staat in het coalitieakkoord 2022-2026 dat zeggenschap meer is dan 1x per 4 jaar stemmen. Het betrekken van inwoners bij het inrichten en onderhouden van de openbare ruimte is daar geen uitzondering op. Maar hoe doe je dat als Stadsbeheer op een waardevolle manier? Wat zijn best practices, do’s and don't? Hoe betrek je bewoners op een goede manier? Daar ga jij de gemeente over adviseren!

Wat ga je doen?

● Je start het onderzoek met een aantal informele gesprekken en je leest je in. Wat staat er in het coalitieakkoord van de gemeente over medezeggenschap (participatie)? Hoe ziet het strategisch beleid van Stadsbeheer eruit en hoe past dat binnen de kaders van het coalitieakkoord? Wat bedoelt de gemeenteraad met het Groningse model wanneer men over participatie spreekt? Je analyseert daarna welke tools al bij de gemeente aanwezig zijn, zoals Stem van Groningen, en hoe participatietrajecten bij grote projecten zoals Ring Zuid en het Groninger Forum werden vormgegeven. Op deze manier krijg je met jouw groep een idee van wat er wordt gezegd over participatie, en wat er al wordt gedaan.
● Vervolgens voer je een literatuuronderzoek uit: wat is er vanuit de wetenschap over participatieve democratie geschreven? Welke vormen van participatieve democratie heb je, en wat werkt goed en minder goed? Hierin neem je, op basis van je eigen opleiding, de historische (een net heringedeelde gemeente) en demografische achtergronden (jonge stad, relatief arm) mee. Mocht je international zijn, dan kun je ook naar best practices uit andere steden in jouw eigen land kijken.
● Ten slotte breng je aan de hand van een casus in Haren een advies uit aan Stadsbeheer: de inrichting van een nieuwe speeltuin. Je loopt mee in een brainstorm met bewoners en spreekt met verschillende betrokkenen in de wijk. Je bundelt knelpunten, wensen en behoeften en best practices uit deze interviews en koppelt de bevindingen aan het literatuuronderzoek en de analyse. Daaruit vloeit een concreet beleidsadvies voor Stadsbeheer do’s en don’ts met betrekking tot participatietrajecten in de openbare ruimte. Producten Naast het onderzoeksverslag lever je een korte oplegmemo in met een aantal concrete beleidsadviezen rondom participatie voor de afdeling Stadsbeheer. Ook denk je na over een product wat ambtenaren kunnen gebruiken in hun dagelijks werk (een checklist, een presentatie, etc.).

Waarom deze opdracht doen?

● Je hebt de mogelijkheid om grote ontwikkelingen te vertalen naar lokaal beleid
● Je ervaart van dichtbij hoe onze gemeente wordt onderhouden en de unieke dynamiek is tussen de ambtenaren en de werkvloer
● Je geeft advies over een belangrijke transitie binnen onze gemeente
● Stadsbeheer is sterk praktisch ingericht: eenmaal vastgesteld beleid kan snel worden toegepast in de uitvoering.
● Je draagt impliciet bij aan actief burgerschap en de rol van de gemeente hierin
● De mogelijkheid tot een werkplek op de wijkpost in Haren

Begeleiding

Samen met je projectgroep inventariseer je waar jullie krachten liggen, hoe je het onderzoek wilt inrichten (welke punten je oppakt en welke je laat liggen), en welke eindproducten je oplevert. Dat is uiteraard een adviesrapport, maar je overlegt ook met de opdrachtgever waar zij behoefte aan hebben. Op die manier zorg je ervoor dat het werk dat je levert ook daadwerkelijk gebruikt kan worden. Het eindwerk en proces worden door docent en opdrachtgever gezamenlijk beoordeeld.

De begeleiding gebeurt in een stuurgroep met de volgende personen:

● Anna Krämer (Strategisch adviseur, Gemeente Groningen): Opdrachtgever, eerste aanspreekpunt voor de Gemeente, inhoudelijke sturing en sturing op haalbaarheid
Anna.Kraemer groningen.nl
● Djamila Boulil (Career minor RUG): Beoordeelt het eindwerk, begeleidt inhoudelijk/methodologisch en procesmatig
d.z.boulil rug.nl
● Vincent Hazelhoff (Wetenschapswinkel RUG): Ondersteunt procesmatig, stuurt op een eindproduct waar beide partijen tevreden mee zijn, ondersteunt in communicatie van het eindwerk en opereert als tussenpersoon
v.hazelhoff rug.nl

Laatst gewijzigd:27 november 2023 16:00
View this page in: English