Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

De Career minor: van kennis naar praktijk

15 mei 2023

De Rijksuniversiteit Groningen biedt een brede keuze aan minors, maar wat is de Career minor precies? De Career minor van de Faculteit der Letteren biedt een gevarieerd, multidisciplinair en interactief programma. Studenten die meedoen krijgen de kans om met concrete projecten buiten hun comfortzone te werken en zo hun praktische vaardigheden verder te ontwikkelen.

Derdejaarsstudenten kunnen aan de RUG kiezen voor een educatieve, facultaire, buitenland-, universitaire en Career minor. De innovatieve Career minor biedt praktijkgerichte opdrachten en excursies, een andere optie binnen de minorkeuze. Het doel van dit programma is om studenten voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Ze leren solliciteren, netwerken en werken aan praktijkgerichte projecten, bij bijvoorbeeld bedrijven.

De onderwijsvormen bestaan uit meer dan traditionele colleges. Trainingen, workshops, gastsprekers en excursies versterken de inzetbaarheid van de studenten.
De onderwijsvormen bestaan uit meer dan traditionele colleges. Trainingen, workshops, gastsprekers en excursies versterken de inzetbaarheid van de studenten.

Open voor iedereen

De studenten binnen de Career minor komen vanuit verschillende opleidingen binnen de Faculteit der Letteren. Hoewel het programma is ondergebracht bij de Faculteit der Letteren, staat het ook open voor studenten van andere faculteiten, aangezien sommige projecten niet direct aan de faculteit zijn verbonden. Zowel internationale als Nederlandse studenten zijn welkom, want Nederlands spreken is geen vereiste. De bedrijven die met de deelnemende studenten samenwerken zijn op zoek naar een frisse kijk op hun uitdagingen. Een gevarieerde groep is dus juist een pluspunt.

Aan de slag

Aan het begin van het semester volgen de deelnemers een cursus gericht op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en actuele thema's om hun eigen vaardigheden te ontwikkelen. Bovendien leren ze organisatorische basisvaardigheden, zoals leiderschap, teamwerk en interculturele communicatie. De onderwijsvormen bestaan uit meer dan traditionele colleges. Trainingen, workshops, gastsprekers en excursies versterken de inzetbaarheid van de studenten. Tot slot kunnen de studenten een maatschappelijk thema kiezen om zich in te specialiseren. Dit kan aansluiten bij hun interesses, studieachtergrond of toekomstwensen.

Praktische projecten

In het tweede deel van de minor staat werken in een project centraal. Hierbij hebben studenten twee mogelijkheden: gedurende 10 weken werken voor een cliënt in teamverband of een individuele opdracht uitvoeren. Er zijn vaak concrete opdrachten vanuit overheid, bedrijfsleven of NGO's waar studenten aan kunnen werken in een interdisciplinair team. Met behulp van de vaardigheden die ze in het eerste deel van de minor hebben geleerd, zijn de studenten in staat om onderzoek te doen, presentaties te geven en vergaderingen op te zetten. Deze ervaring is bedoeld om vertrouwd te raken met een organisatie en te ontdekken hoe hun vaardigheden daar passen.

Een van de recente projecten waaraan studenten hebben meegewerkt was het maken van een beleid voor de 'Maai-Mei-Niet' campagne van Stadsbeheer van de gemeente Groningen.
Een van de recente projecten waaraan studenten hebben meegewerkt was het maken van een beleid voor de 'Maai-Mei-Niet' campagne van Stadsbeheer van de gemeente Groningen.

Maai-Mei-Niet project

Een van de recente projecten waaraan studenten hebben meegewerkt was het maken van een beleid voor de 'Maai-Mei-Niet' campagne van Stadsbeheer van de gemeente Groningen. Het initiatief 'Maai-Mei-Niet' streeft ernaar dat in mei gras niet gemaaid wordt. Op deze manier krijgen insecten zoals bijen, kevers en vlinders makkelijker toegang tot het stuifmeel en de nectar van de bloemen. Daarnaast is langer gras beter bestand tegen droogte en hitte waardoor er minder snel water uit de bodem verdampt. De opdracht was om zo effectief mogelijk de interne communicatie van deze campagne op te zetten en de uitvoering ervan te waarborgen.

Eigen inbreng

Bela Geick, Matthew Squire en Jorik Mossel deden voor dit project een literatuuronderzoek en hielden interviews met medewerkers van Stadsbeheer. “We kwamen hierachter doordat meerdere mensen in gesprekken Stadsbeheer vergeleken met het ‘fluisterspel’. De organisatie verstrekte informatie grotendeels mondeling, waardoor informatie verloren ging of een beetje kon veranderen”, vertelt Jorik Mossel. Hiermee konden ze een plan voor effectieve communicatie opstellen. Dit tweerichtingscommunicatie-model moest een brug slaan tussen de beleidsmakers (de beleidsmakende kant) en de maaiers (de uitvoerende kant) van de organisatie. “Het advies kan echter ook gebruikt worden voor andere beleidsstukken” voegt Mossel toe. Ook adviseerden de drie studenten om workshops voor de maaiers op te zetten. Deze workshops zijn ook daadwerkelijk uitgevoerd en de maaiers waren er positief over omdat ze meteen de resultaten zagen van het niet maaien. De inbreng van de studenten werd zeer gewaardeerd. “Wij hebben ons eindproduct gepresenteerd aan een groep medewerkers binnen Stadsbeheer en later nog een keer aan wethouder Mirjam Wijnja”, legt Mossel uit. De gemeente zal de adviezen meenemen in de nieuwe ronde voor de Maai-Mei-Niet campagne.

Jorik Mossel, Bela Geick en Matthew Squire
“Wij hebben ons eindproduct gepresenteerd aan een groep medewerkers binnen Stadsbeheer en later nog een keer aan wethouder Mirjam Wijnja”, legt Mossel uit. [Van links naar rechts: Jorik Mossel, Bela Geick en Matthew Squire]

Beter beeld van toekomstige mogelijkheden

“Ik heb voor de Career Minor gekozen omdat ik na twee jaar Geschiedenis studeren even uit de studieboeken wilde om meer de praktijk te ervaren. De ervaringen die ik op heb gedaan door de Career Minor hebben mij zeker geholpen om een beter beeld te krijgen van wat ik later wil doen. Veel gastdocenten hebben dezelfde studie gedaan als ik, maar zijn allen op andere plekken terecht gekomen na hun studie. Door de Career Minor heb ik een veel breder beeld gekregen van de mogelijkheden na mijn studie”, besluit Mossel.

Meer informatie

  • Meer informatie over de Career minor vind je op de site van de minoren van de Faculteit der Letteren.
  • Op 25 mei is er een Minorenmarkt voor Universitaire minorpakketten en Educatieve minoren (de Career minor is daar niet bij aanwezig).
Laatst gewijzigd:16 mei 2023 14:35
View this page in: English

Meer nieuws