Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenWetenschapswinkelsTaal, Cultuur en CommunicatieMenu

CBK klimaatproject Noorderpeil

De toekomst volgens kunstenaars, beleidsmakers, inwoners en wetenschappers

Hoe kijken Groningers naar klimaatverandering, naar kunstenaars en beleid? Wat speelt er bij de waterschappen en de provincie? Welke wetenschappelijke ontwikkelingen zijn van belang voor deze gebieden? Hoe gaan kunstenaars om met maatschappelijke thema's? Allerlei vragen waar studenten Alejandro Soto Blanco (KCM), Thomas Seelemann (Taalwetenschap) en Enid Hoogenberg (ETC) een oplossing voor proberen te vinden. De drie studenten voeren voor de wetenschapswinkel een project uit binnen de Career Minor. Binnen deze carrière-georiënteerde minor kun je als projectgroep met diverse vraagstukken aan de slag.

Het team: Thomas, Wouter Marchand (docent), Alejandro en Enid bij een CBK expositie
Het team: Thomas, Wouter Marchand (docent), Alejandro en Enid bij een CBK expositie

Alejandro, Thomas en Enid werken aan de voorbereiding van een nieuw project van het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK). Het CBK verbindt namelijk op allerlei manieren de beeldende-kunstsector aan de samenleving. Zo zal in het voorjaar van 2019 het CBK Klimaatproject Noorderpeil van start gaan. Verschillende kunstenaars/designers gaan de provincie in met als thema klimaatverandering & energietransitie. Dat kan gaan om hittestress, waterberging, gasloos bouwen en nog veel meer. Hun opdracht zal zijn om in dialoog met de inwoners en instellingen op onderzoek te gaan naar toekomstscenario’s voor het gebied. Natuurlijk doen kunstenaars dat op hun eigen manier. Maar vanuit het CBK liever niet losgezongen van de kennis, ervaring, belangen en wensen van inwoners, beleidsmakers en wetenschappers. En natuurlijk is er geen toekomst zonder heden en verleden!

Aan het studententeam dus de schone taak om informatie te verzamelen vanuit veel verschillende gezichtspunten en deze op een toegankelijke en aantrekkelijke wijze te communiceren. De eerste plannen zijn inmiddels gemaakt en het team werkt aan de opzet van een documentaire!

Over de opdrachtgever

Het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen) is verbonden aan de gemeente Groningen en daarmee aan lokaal en regionaal beleid. De meer dan 20 medewerkers van het CBK werken samen met verschillende organisaties aan het verbinden van kunst en cultuur aan de samenleving in Noord-Nederland. Daaronder valt de kunstuitleen, maar ook kunsteducatie, kunst op straat, kunstopdrachten (bijvoorbeeld voor Noorderzon) en de realisatie van nieuwe projecten zoals Noorderpeil.

Laatst gewijzigd:06 december 2018 15:48
printView this page in: English