Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Wetenschapswinkels Taal, Cultuur en Communicatie Menu

Sprekers

Adrie van der Laan - Kloosters, kerken en boeken in Frisia

Adrie van der Laan is conservator Bijzondere Collecties in de Universiteitsbibliotheek. Tijdens de Klooster Kennismiddag zal hij meer vertellen over boeken uit kloosters en kerken in de Bijzondere Collecties van de UB Groningen. Op de website "Verhalen van Frisia" koppelt de UB Groningen erfgoed uit haar Bijzondere Collecties aan locaties in Noord-Nederland en Noordwest-Duitsland. Zo ontstaat een beeld van de rijke intellectuele cultuur in Stad en verre Ommelanden, waarvan de stichting van de Groninger Academie in 1614 een bekroning vormde.

Margriet van Klinken - VR-Programma Museum Klooster ter Apel

Margriet van Klinken is de directrice van Museum Klooster Ter Apel en gaat vertellen over hun VR-project. Met het VR project w aan je je 5 eeuwen terug in de tijd en maak je een virtuele tijdreis. Met een VR bril op kun je in de middeleeuwse Kloosterenclave staan en om je heen kijken. Heden en verleden komen bij elkaar door dit project. 

Wendy Kolkert - Educatieve mogelijkheden van middeleeuws materiaal

Peter Riem is werkzaam bij Groninger Archieven. Tijdens haar presentatie zal ze iets vertellen over de educatieve mogelijkheden van het middeleeuws materiaal van Groninger Archieven voor alle onderwijslagen: het P.O. (Middeleeuwse Stad – Culturele Mobiliteit – samenwerking met andere erfgoedinstellingen – leren door luisteren en doen) en de lessen die zij over hetzelfde thema organiseren voor het V.O. en het W.O. Hierbij ligt de focus niet alleen op de historische gebeurtenis achter het archiefstuk, maar ook op de vorm en het materiaal. 

Stijn Arnoldussen - Help! Mijn klooster is verdwenen! Archeologisch onderzoek aan verdwenen kloosters 

Dr. Stijn Arnoldussen is universitair hoofddocent Late prehistorie in de archeologie. Eén keer per jaar gaat hij met eerstejaars archeologie studenten vier weken lang opgravingen doen bij het verdwenen klooster Yesse. In zijn lezing zal hij meer over deze opgravingen in Yesse vertellen en ingaan op de mogelijkheden (en onmogelijkheden) van geofysisch en archeologisch onderzoek naar kloosters.

Theo Lap - Omgaan met ontworteling. De uitdagingen van emoties in het middeleeuwse kloosterleven en het belang van tekstuele troost.

Dr. Theo Lap is docent Middeleeuwse Geschiedenis en heeft onderzoek gedaan naar culturele psychologie van heimwee en nostalgie in het middeleeuwse kloosterleven. Zijn onderzoek heeft laten zien hoe het geschreven woord in middeleeuwse religieuze gemeenschappen werd gebruikt om leden te begeleiden naar de transformatie, in plaats van de afwijzing, van hun wereldse banden zoals heimwee en nostalgie. In zijn lezing zal hij hier meer over vertellen. 

Margreet Wieske - Beglazingsgeschiedenis van de Groninger kloosters en kerken in de Late Middeleeuwen

Margreet Wieske doet momenteel onderzoek voor de Stichting Oude Groninger Kerken over het vensterglas van Groninger kerken en kloosters tussen +/- 1150 en 1600. Margreet is één van de drie scriptieschrijvers waardoor het idee van de Klooster Kennismiddag is ontstaan. Ze heeft toen in samenwerking met de Wetenschapswinkel onderzoek gedaan naar de ruimtelijke indeling van Thesinge. Tijdens de Klooster Kennismiddag gaat ze iets vertellen over haar huidige onderzoek, de beglazingsgeschiedenis van Groningen tussen 1150 en 1600. Met deze presentatie hoopt Margreet vensterglas opnieuw aan het licht te brengen. 

Vincent Hazelhoff - Wetenschapswinkel workshop

LET OP: Deze workshop is vooral interessant voor (werknemers van) deelnemende organisaties

Hoe ziet een Wetenschapswinkelproject eruit? En hoe kan mijn organisatie samenwerken met de Wetenschapswinkel? In deze workshop vertelt Vincent Hazelhoff wat de Wetenschapswinkel inhoudt en hoe de Wetenschapswinkel kan helpen bij vragen uit uw organisatie. Tijdens de workshop gaan we dieper in op de projecten die we hebben gedraaid rondom kloosters, hoe een project er uit ziet en op het einde brainstormen we met de deelnemers over mogelijke onderzoeksprojecten. Dit is een inspiratieworkshop die helpt nadenken over goede onderzoeksvragen en kan leiden tot een samenwerking met de Wetenschapswinkel in de toekomst.

Laatst gewijzigd:02 november 2022 14:08