Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Science Shops Language, Culture and Communication

In de media (2012)

De wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie is genoemd in verschillende Nederlandse kranten, zoals Dagblad van het Noorden en de Universiteitskrant (UK).

Voor iedereen die van taal houdt

Vraag en Antwoord met Saskia Visser

In Groningen, in Huize Maas, is morgenavond een bijzondere talkshow over de schoonheid van talen, met als hoogtepunt de Grote verkiezing van het mooiste woord van Europa. Saskia Visser van de wetenschapswinkel taal, cultuur en communicatie van de universiteit vertelt.

Een avond gewijd aan de schoonheid van talen. Waarom?

"De Rijksuniversiteit Groningen begint met een nieuwe opleiding Europese talen en culturen waarin elf talen bij elkaar komen, van Spaans tot Noors en van Duits tot Russisch. Een mooie aanleiding om de verscheidenheid van die talen te vieren met een talenweek. De talkshow is een openbare avond voor iedereen die van taal houdt. Mooie bijkomstigheid: bij de faculteit der letteren werken onderzoekers die specifiek kijken naar waarom een taal nou mooi is en of je dat kunt meten. Daar vertellen ze over in minicolleges."

Bestaat er eigenlijk zoiets als een talen-top tien?

"Dat ligt er heel erg aan waar je het vraagt. Nederlanders zeggen vaak Italiaans, Frans of Spaans. Maar als je dezelfde vraag in China stelt, krijg je een heel ander antwoord. Toch zijn er ook onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat er klanken zijn die alle mensen mooi of lelijk vinden. Misschien bestaat er ook zoiets als universele schoonheid."

Wat is het mooiste Nederlandse woord?

"Er bestaan verschillende lijstjes. Liefde scoort hoog, vrijen ook. En ik zag laatst een lijstje van anderstaligen die 'genieten' het mooiste woord vonden. Maar het kan ook anders. Het genootschap Onze Taal, voor liefhebbers van het Nederlands, kwam met het woord 'desalniettemin' op de proppen."

Maar het ziet ernaar uit dat een Zuid-Europese taal er met de titel mooiste woord vandoor gaat?

"Nou, dat moet nog blijken. Studenten hebben een voorverkiezing gedaan en daaruit is een aantal favoriete woorden voortgekomen. Ik wil niet te veel verklappen, maar Italiaans zit daar bijvoorbeeld niet bij."

Zijn er nog kaarten?

"We hebben net wat stoelen extra geregeld. Reserveren kan via Studium Generale. Op hun Facebook-site kunnen mensen ook aangeven wat hun favoriete woord is."

Tot slot. Wat is uw mooiste woord?

"Dat is erg moeilijk kiezen, er zijn zo veel prachtige woorden in veel verschillende talen. Maar fingerspitzengefühl is een van mijn favorieten. Mooi ritme en klankrijm, beeldend en subtiel in betekenis. Pure poëzie."

(Dagblad van het Noorden, 20 november 2012)

Wat is het mooiste woord van Europa?

Identieke tekst als in de regionale kranten van 20 november.

(Leeuwarder Courant, 21 november 2012)

Liefde, vrijen, genieten, of toch maar liever fingerspitzengefühl?

Groningen - In Groningen, in Huize Maas, is morgenavond een bijzondere talkshow over de schoonheid van talen, met als hoogtepunt de Grote Verkiezing van het Mooiste Woord van Europa.


Saskia Visser van de Wetenschapswinkel taal, cultuur en communicatie van de universiteit vertelt.
Een avond gewijd aan de schoonheid van talen. Waarom?
"De Rijksuniversiteit Groningen begint met een nieuwe opleiding Europese talen en culturen waarin elf talen bij elkaar komen, van Spaans tot Noors en Duits tot Russisch. Een mooie aanleiding om de verscheidenheid van die talen te vieren met een talenweek. De talkshow is een openbare avond voor iedereen die van taal houdt. Mooie bijkomstigheid: onderzoekers van de faculteit Letteren vertellen waarom een taal mooi is en of je dat kunt meten."
Bestaat er eigenlijk zoiets als een talen top 10?
"Dat ligt er heel erg aan waar je het vraagt. Nederlanders zeggen vaak Italiaans, Frans of Spaans. Maar als je dezelfde vraag in China stelt, krijg je een heel ander antwoord. Toch blijkt uit onderzoeken dat er klanken zijn die alle mensen mooi of lelijk vinden. Misschien bestaat er zoiets als universele schoonheid."
Wat is het mooiste Nederlandse woord?
"Er bestaan verschillende lijstjes. Liefde scoort hoog, vrijen ook. En ik zag laatst een lijstje van anderstaligen die 'genieten' het mooiste woord vonden. Maar het kan ook anders. Het genootschap Onze Taal voor liefhebbers van het Nederlands kwam met het woord 'desalniettemin' op de proppen."
Maar het ziet ernaar uit dat een Zuid-Europese taal de titel wint... "Nou, dat moet nog blijken. Studenten hebben een voorverkiezing gedaan en daar is een aantal favoriete woorden uit voorgekomen. Ik wil niet te veel verklappen, maar Italiaans zit daar bijvoorbeeld niet bij."
Wat is uw mooiste woord?
"Dat is erg moeilijk kiezen, er zijn zoveel prachtige woorden in veel verschillende talen. Maar fingerspitzengefühl is een van mijn favorieten. Mooi ritme en klankrijm, beeldend en subtiel in betekenis. Pure poëzie."

(Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad, BN/De Stem, 20 november 2012)

Laatst gewijzigd:12 april 2019 16:42